Съратник на Васил Левски загубил парка Врана на комар

Наталия Малчева
Парк Врана

Магически дървесни корени, които приличат на приказни горски създания, желязно дърво и гигантска секвоя са само част от поводите да отделите няколко часа от свободното си време и да посетите парка Врана край София. За да оцените многообразието от растителни видове, ако не сте ботаник, доверете се на екскурзоводите, които изнасят беседи на всеки кръгъл час и разказват за потайностите на зелените площи. Цената на лекцията е включена във входния билет, който струва 5 лева за възрастен. Предлагат се още семейни пропуски и билети с намаления за ученици и пенсионери.

Може би е добра идея да посетите парка докато се стопанисва от Столична община, защото на втора инстанция Софийският апелативен съд присъди резиденцията на цар Симеон Сакскобургготски и неговото семейство. И ако решението бъде потвърдено на трета инстанция, не е ясно дали входът във Врана ще остане отворен за широката аудитория.

Паркът и прилежащите към него дворец и ловна резиденция били любими на княз Фердинанд. Владетелят дълго мечтаел да придобие имота, но собственикът му Боне Петров отказвал да го продаде. Всъщност, съратникът на Васил Левски успял да се сдобие с чифлика на турския управител на София отпреди Освобождението Осман паша, като го откупил за 500 лири, колосална за времето си сума. Боне Петров обаче бил комарджия, задлъжнял и се наложило имотът да бъде продаден на публичен търг.

За имението наддавали двама от най-богатите столични банкери – Ешкенази и Леви. За всеобща изненада обаче най-голяма сума предложил третият участник в търга – придворният аптекар на Фердинанд Никола Странски. Впоследствие станало ясно, че князът участва чрез него в надпреварата. За имота били платени 56 000 златни лева. Владетелят променя имота според вкуса си постепенно и го превръща в огромен парк с територия близо 1000 декара, какъвто е в момента.

Носи името си от първите кацнали при откриването птици

Името си паркът носи от факта, че по време на тържественото му откриване ято врани кацнало пред празнуващите и княз Фердинанд дал на имението названието на пернатите – Врана.

Разходките с екскурзовод в парка неизменно започват със снимки до гигантската китайска глициния и езерото с лилиите. То, заедно с езерото на водоплаващите птици, било проектирано от австриеца Хофман в началото на 20-и век. Тук се е отглеждала и лилия регалия, лилията с най-големи листа. Всъщност именно във Врана било едно от първите места, в които лилията дала цветове, отглеждана в изкуствени условия. Княз Фердинанд обогатил водните площи и парка с много екзотични растения от Китай, Япония и Австралия, които продължил да изпраща от многобройните си пътувания и след абдикацията си. За съжаление по-голямата част от тях не са оцелели до днешни дни.

След това ще чуете историята на бунгалото, за което се предполага, че е построено за отдих край езерото, но често се твърди, че е свързано и с Георги Димитров. В непосредствена близост до него се намира и алпинеума Даалем, кръстен на ботаническата градина в Берлин, тъй като е проектиран от тогавашния й градинар Йохан Келелер. Под вещите насоки на екскурзоводите, ще научите къде е паметната плоча на цар Борис, как паркът е проектиран, така че да се виждат в три от  посоките три планини, как широколистните растения образуват картинни рамки на иглолистните и обратното.

Първите индийски слонове били отглеждани в имението

Ще имате шанса да научите, че името на белия бор идва от цвета на смолата, а не на кората му, подобно на названието на черния. Да откриете дървета, чиито стволове са разделени на 2,3, че и на 9 отделни части, без това да накърни живота на растенията. Ще се снимате до гигантски секвои, които са бебета със своите 100 години. А ако имате по-богато въображение, ще съзрете група оживяващи пред очите ви тролове, образувани от външните корени на дърветата.

Желязното дърво и неговата шарена кора се крият в необлагородената част на парка, а пътят до него е покрит с треви, но това не пречи на приключенците да се насладят на ужасно тежкото дърво, което обаче плава без проблем по водните повърхности. Безспорно всеки ще открие и своите любими растения или просто ще се снима пред двореца, който от години софиянци чакат да бъде отворен за посещения.

Първоначално във Врана се отглеждали и животни, сред които и първите два индийски слона, които отраснали в имението. Отглеждали се и камили, пауни, фазани, блатни птици и волове. Когато бил построен Софийският зоопарк, повечето животни били дарени и транспортирани там от цар Борис III.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Опознай България