Семейните констелации в съвременната психотерапия: какво трябва да знаете

В днешни дни посещенията при психолог не са тема табу, а все повече хора търсят подкрепата на професионалист, който да им помогне да живеят по-хармонично и балансирано. Всички ние имаме неща, над които да работим. Постоянното самоусъвършенстване ни помага да бъдем по-здравословни хора за самите себе си и да изграждаме по-здрави и дълготрайни връзки с хората в живота ни.

В съвременната психотерапия се използват много методи, чрез които да опознаете и подобрите себе си. В тази статия ще ви разкажем за една практика, която може да се усъвършенствате не само като индивид, но и да подобрите семейните си взаимоотношения.

Психолозите от ProektShtastie.bg ни разказаха повече за семейните констелации и подходите, които се използват в този терапевтичен метод.

Какво са семейните констелации

Подобно и на други терапевтични практики, семейните констелации се водят от терапевт, който приема ролята на фасилитатор. Той води срещата и помага на участниците да достигнат до скритите динамики на взаимоотношенията.

Системните констелации са иновативен подход за семейна системна терапия, чиято цел е да изследва и разкрие закодирани модели, които определят динамиката в отношенията между членовете на семейството.

Този психотерапевтичен подход се гради на идеята, че семействата функционират като взаимосвързани системи. Наличието на дисбаланс или неразрешени проблеми от миналото могат да се предадат през поколенията и да се отразят на взаимоотношенията в настоящето.

Методът е разработен от Берт Хилингер, който създава подход излизащ от рамката на традиционната терапия. Семейните констелации включват визуализации и избор на представители.

Представителите има ключова роля за и се избират от група участници. Целта е представителя да замени член на семейството свързан с проблема, който се разглежда. Те се избират интуитивно и тяхната задача е да илюстрират конкретна случка или проблем, за да представят семейната система на човека подложил се на този вид терапия.

Най-често засяганите ситуации и конфликти в семейните констелации

Терапевтичния подход на семейните констелации се използва за решаването на различни проблеми и конфликти във взаимоотношенията. Методът разглежда не отработените проблеми на предците, които мога да са причината за грешни вярвания и убеждения, които проектираме в настоящите си семейни отношения.

С помощта на семейните констелации могат да се разрешат конфликти от миналото и травми предавани от поколение на поколение. Това е и един от най-добрите начини да си дадете сметка за неразрешени проблеми от детството свързани с поведението на родителите.

Семейните констелации също могат да хвърлят светлина как семейните тайни са се отразили на поведението във отношенията с партньора. Повтарящите се модели и поведения, които имаме във връзките също са обект на семейните констелации. Първата стъпка към прекъсването на грешни модели е откриването на причината, която ги е породила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини