Сираков и „Левски“ вече плашат

БУЛФОТО

От началото на годината позитивизмът и песимизмът водят люта битка за надмощие в „Левски“. В големи периоди тягостното настроение се настаняваше трайно в отбора на народа, за да дойде слънчев лъч, който да разсее, но само временно, черните облаци на „Герена“. Веднъж светлината в „синия“ тунел бе под формата на фенска мотивация. Привържениците изпълниха трибуните на националния стадион „Васил Левски“ за дербито с ЦСКА (0:0), но не в името на успеха на терена, а в името на спасението. В дните преди мача се изкупуваха жадно билети както за своите сектори, така и за тези на „червените“, за да вкарат свежи постъпления в клубната каса. Успоредно с това се даряваха пари по всевъзможни начини. Целта бе една – да се покаже силата и любовта към „сините“. Така към днешна дата феновете на „Левски“ вкараха над 2 млн. лева в касата, с което успяха да внесат и вноските към НАП, но и да разбият всички митове и впечатления, че родният фен не е особено щедър, когато става въпрос за футбол. Тепърва ще има нов финансов тласък от трибуните, повторна надигащата се вълна вече се забелязва в „синьото“ море.

 В по-късен етап новини за потенциални нови спонсори и собственици, както и пътуващи за България акции, също се отразяваха положително на „Левски“, но с продължителността на радост след гол. Големият удар бе в сряда, когато за миг сякаш всичко се срина. Фенове и шефове гледаха безсилно как акциите се разнасят из София като писмо за дълг към „Топлофикация“. Някои го сметнаха за кръвна обида, други като част от играта. Но часовникът продължаваше да отмерва времето, което не бе на страната на „Левски“. За да дойде неделя, 17 май. Тогава Наско Сираков наруши мълчанието си и публично обяви, че иска акциите. Имаше ли по-подходящ човек? Едва ли... Два дни по-рано куп легенди на клуба, сред които и той, излязоха с обща позиция.
„Някои от нас сме с посребрени коси и тела, вече не съвсем здрави, но момчешките ни сърца Ви призовават да върнете голямата ни любов – „ЛЕВСКИ“, пишеше в отвореното писмо, подписано от три поколения легенди и изявени играчи и адресирано до Георги Попов и Васил Божков. 
Но силните думи тепърва предстояха. Голмайстор №1 в историята на клуба, Вълка, Единака или просто Наско...Сираков обяви голяма новина, след като призна, че иска да оглави любимия отбор, който изведе до прожекторите в Шампионската лига, 1/4-финал за Купата на УЕФА, 5 шампионски титли и куп други отличия. Тези успехи са във витрината на ръководителя Наско Сираков. За футболиста? Айде няма нужда, все пак е вестник, а той си има своя максимален обем.

„Левски“ няма само пасиви и дългове, „Левски“ има активи, футболисти, телевизионни права, има приходи от билети – обясни героят от САЩ `94 в „120 минути“. - Ние няма да ходим да молим Борисов за кредит. Премиерът може да помогне само с логистика. Шапка до земята за феновете за това, което свършиха.“
Дипломатичен, но и с ясен план, Сираков показа, че той, а не Тити Папазов е точният човек, за настаналото „синьо“ акционерско въстание. Нищо лично към наставника на „Левски Лукойл“, но баскетболното игрище е в пъти по-малки размери от футболния терен. Подобна е и аналогията между двамата. Само с няколко изречения, бившият нападател показа, че има ясна стратегия за това как да управлява клуба и да генерира свежи финансови постъпления. В крайна сметка сам призна, че по време на тандема му със Станимир Стоилов „Левски“ е генерирал 50 млн. приходи. И дебело подчерта, че да се иска заем от държавата и премиера е абсурдно. Също толкова абсурдна бе и публикацията, че легенди на „Левски“ искат кредит от премиера Бойко Борисов в размер на 100 млн. лева. Това дойде само ден след изявлението на Сираков. Вероятно това бе опит да разсее „синия“ оптимизъм. Бързо, бързо тримата подписани под инициативата  Кирил Ивков, Георги Цветков и Емил Велев отрекоха тази информация и обявиха, че не работят по подобен план. Сам по себе си той бе обречен на крах. Шумен и бърз. Все пак по-рано този месец държавата даде да се разбере, че няма механизъм, по който да се случи.

Може би всичко опира до това, че някои вече се уплашиха от потенциалното завръщане на Сираков и целта бе да вкарат напрежение в клуба. Все пак от понеделник Вълка бе на „Герена“, въпреки че акциите не са джиросани на негово име. А страхът идва от факта, че след публичното изказване на легендата, „синята“ общност най-накрая погледна в една посока и сякаш усети, че е намерен идеалният човек за нов собственик на „Левски“. Нещо, което не се забелязваше в дните, когато Тити Папазов чакаше куриера от DHL, а в офисите на клуба баскетболният наставник, изпълнителният директор Павел Колев и представители на различните фенски фракции си говориха на висок тон.
Това обаче е само началото. Ако Сираков се завърне в „Левски“, няма да се хареса на мнозина. И фалшивите новини ще се превърнат в ежедневие за „сините“ в опит да ги разединят. Нещо, което до 17 май бе основният проблем на 105-годишния клуб наравно с липсата на яснота за акциите...

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ