Стоичков празнува първата КЕШ на Барселона, "Дрийм тиймът" се събра, Кройф бе големият липсващ (ВИДЕО)

Българската легенда Христо Стоичков и Барселона ще празнуват цяла седмица тридесетата годишнина от спечелването на първата Купа на европейските шампиони. На 20 май 1992 г. "Дрийм тиймът" на Йохан Кройф победи Сампдория на Уембли, а групата „Amics de Johan“ събра голяма част от носителите на първата европейска купа в историята на Барселона на афтърпарти. На събитието журналистът Жорди Басте от RAC 1 изтъкна спомена за фигурата на Йохан Кройф и анекдотите, които легендите на клуба си припомниха за финала. Естествено, най-атрактивни бяха Хулио Салинас и Христо Стоичков.

Не след дълго българинът прескочи протокола, взе чашата си и я подаде на Алексанко, за да пие от нея: „Ето, вземи, твоя е”. Роналд Куман припомни спомените си за Йохан: „Срещнах го една година в Аякс. В Барса начинът на игра и много неща се промениха. Той беше много взискателен, но също така човечен, треньор, който показа, че има увереността да побеждава и го предаваше всеки ден на всеки от нас. Той приложи позиционната игра, която беше играл с Чарли”.

Хулио Салинас разкри причината за доброто настроение на отбора и за неговите успехи: „Половината бяха каталунци или от академията, а другата половина бяха баски. Имаше и трима много добри чужденци. Ние, баските, вече бяхме печелили титли...” Мигел Надал му опонира: "Колко европейски купи сте спечелили?”.

Според Амор, който пропусна финала поради картони, заяви, че никой от тях не е мислил, че може да загуби финала: "Беше нашето време. Радвам се, че загубих на финала, аз не играх, но спечелих купата."

Всички си спомниха за гола на победата на Куман, който започва след статично положение на Христо Стоичков. Българската легенда обяви, че не е било заучено положение, а Бакеро го потвърди: „Точно така. Роналд каза, че е твърде близо, за да стреля отгоре, да прехвърля, така че решихме да извадим малко топката напред".

Бакеро разказа спомените си за Кройф: „Той правеше неща като да ни покани у дома си на вечеря, щеше да ти сервира вино и хляб и на следващия ден на полето не те познаваше и правеше така, че да ти вземе акъла“.

Пеп Гуардиола също спомена страданията си на финала: „С изключение на Роналд и Суби, които ни подариха купата, останалите страдахме. Суби ни спаси. Беше много равностойно. Детайлите направиха разликата".

Михаел Лаудруп заяви: "Има отбори в историята на Барса, които са по-добри от нас, но ние спечелихме едно нещо: бяхме първите, които спечелихме Купата на Европа“.

Вратарят Субисарета изненада с факта, че не видял гола на Куман: "Не видях гола, знаех, че е влязъл заради реакцията на трибуните. Пеп беше казал, че не иска да изпълнява дузпи. Аз обявих - "Нито пък аз искам да ги спасявам“.

От афтър партито стана ясно и кой е бил най-сюблимния момент на мача - целувката Куман-Стоичков. „Той беше най-щастливият човек на света“, спомни си Стоичков.

Всички се обединиха около тезата, че за тях Йохан Кройф е бил човекът, който е бил най-големият виновник за триумфа. "Барса беше една преди и една след него”, каза другият най-успешен треньор на клуба Пеп Гуардиола. На тържеството присъства и синът на Кройф Джорди, който беше с майка си Дани и сестра си Сузила. Той нарече героите на Уембли "моите идоли". От състава липсваха Рексач, Еузебио, Бускетс, Кристобал, Нандо, Серна и Гойко.

Видео от церемонията можете да видите тук

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ