Стоичков, президентът и Бинев откриха Световните първенства по таекуондо за кадети и младежи

Президентът на Република България Румен Радев официално откри Световните първенства по таекуондо за кадети и младежи, на които домакин е София. За първи път в историята на този спорт първенствата в две различни категории се провеждат в един и същи град в рамките на няколко дни.

Първото първенство започна на 28-и юли. Вторият турнир при по-големите състезатели ще завърши на 7-и август. И двете първенства минават под патронажа на държавния глава.

"Векове наред бойните спортове развиват съвършенство на физика и характер, възпитават дисциплина и отговорност, уважение не само към партньора, но и към противника. Имам огромното удоволствие и чест да поздравя организаторите, домакините и доброволците на това най-значимо спортно събитие у нас за годината. Сигурен съм, че ще се насладим на бъдещите звезди на този спорт. Бъдете пример за утвърждаването на принципите на честната игра и използвайте случая, за да градите по между си партньорство и приятелство. За да имаме в бъдеще един мирен и спокоен свят'', обърна се президентът Радев към младите таекуондисти, цитиран от БТА. 

Президентът Радев открои и всеотдайността на родителите и треньорите които мотивират младите състезатели. "Вие им давате шанс да се развиват и да се утвърждават като силни и уверени личности не само в спорта, но и в живота", посочи още той. 

Преди него шефът на българската федерация по този спорт Слави Бинев изрази задоволството си от съвместната работа и благодари както на държавния глава, така и на легендата на футбола у нас и по света Христо Стоичков.

"Благодаря Ви за възможността да работим заедно за световното таекуондо", обърна се Слави Бинев от трибуната. След това нарече Христо Стоичков "вдъхновение за всички млади хора“.

"Ние носим неговите униформи, но освен железни ръце и железни крака, той има и златно сърце. Човек, успял във футбола, и един от най-успешните спортисти в целия свят", каза още Бинев.

Президентът на Световната Федерация д-р Чунгуон Чо също се обърна към участниците и гостите в най-голямата спортна зала в София. Той отличи перфектната организация в София и пожела на младите таекуондисти да не губят вярата си в силата на спорта, а също така и в собствените си сили и мечти.

Футболната легенда Стоичков беше официален гост на церемонията. Той зае мястото си на трибуната до Президента на Република България Румен Радев и до лидера на световното таекуондо д-р Чунгуон Чо.

Нашата страна е първата, която провежда две световни първенства по този спорт в две различни възрастови категории. След края на церемонията Стоичков се спря пред журналистите, но не говори за футбол, а при въпрос за предаването на властта в Министерството на спорта днес директно си тръгна и отказа да продължи разговора с репортерите.

"Фантастично е малко да се каже! Нямам думи! Истински спектакъл! За първи път присъствам на такова събитие и ми се насълзиха очите да гледам какво е. Спортистът се ражда с характера си, както каза президентът Радев. С много хъс за победи", започна Стоичков, видимо впечатлен от удивителното бойно шоу, демонстрирано пред зрителите от отбора на World Taekwondo.

"Да получим домакинството на това Световно първенство е великолепно признание към нашата малка държава. Това е за първи път в историята – в една и съща година, в един и същи ден да бъде открито първенство в две възрастови категории. Това е незабравим момент за нашата държава. Поздравление за това, което се прави с любов и желание и целият свят може да види какво можем да направим.

Все още не съм се видял с българските състезатели, защото до момента имах по-различни задължения. Но естествено, че искам да ги видя, да ги мотивирам още повече с това, което аз като спортист съм постигал. Те са млади, но пътят е пред тях и аз вярвам, че ще имат успехи в този спорт.

"Българският спорт винаги е бил на първо място, каза още легендарният номер 8, попитан дали присъствието му и участието в откриването ще даде стимул на още млади хора да се занимават с таекуондо, а и други спортове. Още от детската градина трябва да има, после трябва да са на мястото си спортните училища, спортните паралелки. За да може децата да се развиват. Независимо в какъв вид спорт, но трябва да имаме подготвени специалисти, подготвени треньори. Но най-вече да покажем на децата, че искаме да работим с тях. Не само да си губим времето, а да им покажем, че искаме да работим и да им помогнем и да направим това, което самите те искат да постигнат – да станат добри спортисти. Засега не мисля, че изоставаме, но трябва да се надгражда", каза още Стоичков.

Аз като българин се гордея с всеки медал, който вземе наш спортист и като чуя химна. Няма по-голямо щастие", допълни Камата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт