Tрима на съд в Шумен за укрити данъци за над 26 000 лв.

Окръжната прокуратура в Шумен предаде на съд трима за укрити и неплатени данъци в големи размери. На съд с обвинителен акт Окръжната прокуратура в Шумен е предала управителя на „РВ инженеринг“ ЕООД М. В. и действалите като негови помагачи в установяването и неплащането на данъчни задължения в размер на 17 356 лева - Др. Ив. и Ив. Кр. Престъплението е било извършено като продължавано деяние в периода от 13 октомври до 8 декември 2011 год.

През инкриминирания период 42-годишният М. В. бил управител на „РВ инженеринг“ ЕООД. Фирмата му реализирала значителни приходи от строително-монтажни дейности по ремонта на сградите на Математическата гимназия в Шумен, Дома за деца с увреждания, читалище, детска градина, застрахователна компания. За да намали неправомерно размера на дължимия данък, той се свързал с 39-годишния Др., тъй като знаел, че срещу заплащане можел да му изработи и осигури фактури с невярно съдържание. Така получил 4 фактури, издадени от фирмата на Др., която по същество била куха – нямала работници, нито извършвала някаква стопанска дейност.

Престъпната дейност по укриване и неплащане на данъци подсъдимият управител на строителната фирма „РВ инженеринг“ продължил с набавянето на фактури от фирмата на третия подсъдим – Ив.Кр. Фирмата му „Криси строй“ ООД също не развивала дейност, но с неин печат били издадени 3 фактури с невярно съдържание.

Така според съдебно-счетоводната експертиза по делото укритото и неплатено данъчно задължение по ЗДДС е в размер на 17 356 лева, което представлява големи размери. Неплатените корпоративни данъци на фирмата на М. В. са в размер на близо 9000 лева.

Предстои делото срещу престъпното трио да бъде насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд.

Коментари

Задължително поле