Треньорът на бразилския национален отбор по гимнастика получи 109 г. затвор за сексуален и психически тормоз

Бившият треньор на бразилския отбор по гимнастика Фернандо де Карвальо Лопес беше осъден на 109 години и осем месеца затвор за множество изнасилвания, сексуален и психически тормоз на най-малко четири гимнастички, най-младата от които -  на 13 години, съобщават медиите в Бразилия.

Карвальо Лопес, който не се призна за виновен по време на процеса, има право да обжалва решението на съда в Сао Бернардо до Кампо, щата Сао Пауло.

Случаят стана публичен за първи път през април 2018 г. благодарение на разследващата работа на журналисти от телевизия "Фантастико", прокуратурата и след това полицията се намесиха. Кълбото започна да се разплита и треньорът маниак се озова зад решетките.
Осъденият треньор е работил с 20-годишни момичета и бразилския национален отбор, а след това през 2016 г., малко преди Олимпийските игри в Рио де Жанейро, е изгонен. Той беше уволнен след сигнал от родителите на една от гимнастичките.

Две години по-късно, благодарение на екипа на телевизия "Фантастико", през април 2018 г., се разбра, че Карвальо Лопес е докладван от дузина гимнастички, които е тренирал в периода от 1999 до 2016 г. От този брой четири от тях имаха сериозни обвинения за изнасилване, които в крайна сметка стигнаха до съда.

През 2019 г. Карвальо Лопес беше осъден на доживотна забрана да се занимава с гимнастика в каквато и да е роля.

Междувременно срещу него бяха повдигнати по-тежки обвинения на множество основания. Преди 4 години около 40 гимнастички разказаха пред телевизия "Глобо", че са били жертви на психологическо, физическо и сексуално насилие от страна на своя треньор. Няколко гимнастички се явиха като свидетели на процеса срещу треньора.

По повод случая, който разтърси Бразилия, местната федерация по гимнастика заяви, че има нулева толерантност към тормоза и малтретирането в спорта и че вярва, че съдебната система ще наложи подходящи наказания за подобни действия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт