Umamido – пътят към вкуса на японската кухня

Рамен бар в центъра на София предлага автентични супи и други вкусотии от Страната на изгряващото слънце

Когато стане дума за японска кухня, повечето българи все още се сещат само за суши. Но в Страната на изгряващото слънце, а напоследък и в Европа, все по-популярни са рамен супите. Само в Токио има над 8000 рамен бара. Такъв вече има и в центъра на София – Umamido на улица „Стефан Караджа“ 12 Б, на метри от НАТФИЗ.

Umamido в буквален превод означава „пътят към чубрицата“, а в по-широк – пътят към вкусното, приятното, апетитното. Всичко в прецизно подбраното меню от една страница на този ресторант е приготвено с автентични продукти без консерванти и оцветители и по оригинални рецепти. Нещо, в което можете да се уверите лично, надниквайки в откритата кухня, където работят готвачите, обучени от японски майстори.

„Рамен е нещо като мусаката за Балканите“, казва собственикът на Umamido Георги Денчев. И както повечето чужденци харесват традиционното нашенско ястие, така и на българите им допадат питателните супи с нудъли, зеленчуци и месо. Случва се някой по навик да поръча и 2-3 пречени филийки отстрани, но в японския ресторант хляб не се предлага...

Затова пък сред шестте възможни предястия е свински бън – оризови хлебчета на пара, в които са завити парчета запечен бекон със зеленчуци и сос, нещо като японски хамбургери. По-директен преход към рамена пък е гьоза (gyoza) – японски равиоли, пълнени с пиле и зеленчуци. Домакините препоръчват за предястие и уакаме (wakame) – изненадващо свежи и апетитни фино нарязани водорасли в марината с подправки.

Предлаганите рамени са 8 вида, а купите в които се сервират – с обем от един литър. Описанието от менюто: „Меката текстура на пшеничните нудъли във вкусен домашно приготвен бульон по стари японски рецепти“. Рецепти, които са тайна на заведението, особено в частта за бульоните – свински, пилешки или със скариди, които се приготвят цяло денонощие. Останалата част от описанието не се нуждае от допълнителни разяснения: „След това към рамена прибавяме хрупкави зеленчуци, както и 2-3 филирани парчета свински врат, приготвен на бавен огън. За да бъде финалът вълнуващ, добавяме половин рохко яйце - „черешката на тортата“, ако може така да се изразим“.

Целият този разкош може да се полее с традиционното саке, както и с истинска японска бира.

Около 40% от клиентите са чужденци, в заведението редовно можете да срещнете японци, както и азиатски дипломати.

Ресторантът не работи с платформите за доставка по домовете, защото държи да предлага винаги пресни и топли порции.

В отличните отзиви от Umamido можете да уверите от всички класации – в TripAdvisor e с 4 от максималните 5 точки, във Facebook – с 4,5 от 5, в Zavedenia.com – с 5 от 5.

Umamido е първият рамен бар у нас по лиценз на едноименната белгийска верига, подготвя се откриване на втори – в Банско.

Коментари

Задължително поле