US санкции срещу Русия удариха Китай

Наказателните мерки са заради военна сделка на Пекин с Москва

Анкара също е на мушката на Вашингтон

Москва и Пекин остро разкритикуваха нови антируски санкции на Вашингтон, които за първи път удариха и Китай, предаде АФП. “САЩ си играят с огъня, а това е глупаво”, каза руският зам. външен министър Сергей Рябков, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече новите наказателни мерки “враждебни”.

В четвъртък Държавният департамент включи 27 физически и 6 юридически лица от Русия, свързани със службите и с военните на Москва, в списък със санкционирани за намеса в изборите за US президент през 2016 г.

Но от конфликта между Русия и САЩ пострада и Китай, който вече е въвлечен в мащабна търговска война със САЩ, след като Вашингтон обяви нови мерки срещу трети страни, които търгуват с Русия. Наложени са финансови санкции над Департамента за въоръженията на Централния военен съвет на Китай и над ръководителя му Ли Шанфу. Причината е купуването на 10 руски изтребителя Су-35 миналия декември и на оборудване за зенитно-ракетни системи С-400 т.г., уточни външнополитическото ведомство. По този начин китайското ведомство губи право на лицензи за износ в САЩ и на трансакции в US финансовата система.

В гневна реакция Пекин призова Вашингтон да свали санкциите или “да понесе последствия”. “Изключително сме възмутени от тези действия, които нарушават основни принципи в международните взаимоотношения”, посочи говорителят на китайското МВнР Гън Шуан.

“На практика китайските санкции целят оказване на натиск над Русия заради нейните пагубни действия”, каза анонимен източник от американската администрация. Той обаче не коментира, дали ще има мерки срещу други страни, които си купят комплекси С-400. Преговори за такава сделка с Москва води Анкара.

Коментари

Задължително поле