Вариант без изпадащи в Първа лига

БУЛФОТО

Сезонът в Първа лига да завърши без изпадащи отбори. Тази идея броди сред някои членове на изпълкома, но  все още не е афиширана. Темата може да излезе на авансцената едва след паузата за националните отбори - в седмицата след 4 април, датата на парламентарните избори.

По принцип подобна по разпоредба на УЕФА промяна се прави година по-рано, но в родния футбол всичко е възможно и дори вече има прецедент при „смяна на формата“ на „А“ група, който през хххх година евроцентралата одобри. И сега не е изключено да се стигне до рокада с връщане на старата класическа схема с 16 отбора, вместо с настоящите 14.

Подобна идея се дискутира още от 2019-а насам, когато изтече 3-годишният договор с нидерландската компания „Хиперкюб“, предложила революционните промени в елита. Именно по тяхна идея първенството включва разделяне на класирането след редовния сезон на първа шестица и втора осмица, както и баражи за Лига Европа и оцеляване.

Предвид тежката финансова криза, налегнала отборите от Втора лига, едва ли ще има желаещи за промоция, различни от „Пирин“ (Благоевград) и „Локо“ (Сф). Третият в крайното класиране ще играе бараж, както е и сега по регламент.

Във времето на новата схема Венцеслав Стефанов, президентът на „Славия“ Венцеслав Стефанов и член на Изпълкома на БФС, неведнъж е споделял, че не одобрява сегашния регламент.

"Тази формула е провал – обяви още преди две години „белия вожд“. - Как може цял сезон да падаш и накрая с една победа да се спасиш (б.р. - визиращ тогава „Витоша“- Бистирица). Трябва да мислим за футбола, не да правим си експерименти".

От миналия сезон се регламентира директно изпадащ от втората осмица, а за този се реши тази съдба да имат  два тима. Четворки се разделят на първа, бореща се за бараж за Европа и втора, в която е битката а оставане в елита.

Коментари

Задължително поле