Владимир Манчев пред "Труд": "Хебър" и догодина ще играе в елита

Няма да крия, че познавам Владимир Манчев, откакто бях дете. Тогава четях вестници като "Лидерът" и "Сектор Г" в часовете в ЕГ "Б.Брехт" в Пазарджик, а той беше главен герой по техните страници като тартор в атаката на ЦСКА, който сам можеше да бие "Левски". Аз пък само можех да мечтая един ден да гледаме отново родния "Хебър" в "А" група, да говорим за титла на ЦСКА и не да чета, а да пиша за всичко това...21 години по-късно пред "Труд" настоящият треньор на елитния "Хебър" говори за амбициите си в професията, мястото на отбора на футболната карта в България, развитието на спорта у нас и по света, националния отбор и имат ли пазарджиклии място в него:

- Здравей, ще те върна 20 години назад. Май 2002 г. Ти се разхождаше с приятели из Пазарджик, аз бях на 15 г., спрях те на центъра на града и ти поисках автограф върху една картичка. Пожелах ти да вкараш гол на "Левски". В същата седмица сам ги би. Това ми е един от първите спомени с теб. За ЦСКА имаш 60 гола в 132 мача. Кога беше по-лесно - тогава - пред вратата или сега - на пейката?

- (Смее се) Интересна е случката и така приятно е чувството, естествено. Радвам се, че съм те зарадвал и се надявам да съм зарадвал доста хора с моите изяви на терена. Сега ще се опитам като треньор вече да дам радост като начало на феновете на "Хебър" с моите футболисти. Не мога да кажа кое е по-трудно, защото са доста различни двете професии и си имат своите специфики. Мога да кажа, че и като футболист, и като треньор се наслаждавам на работата и я правя с голямо удоволствие, голямо удовлетворение. Просто тук, като че ли отговорността е доста по-голяма, но на мен никога не ми е тежало да поемам отговорност и в живота, и в спорта, така че не мога да кажа, че ми тежи и сега, напротив. Приемам го като някакво призвание и като естествено професионално продължение на моята кариера като футболист.

- Ти беше и голмайстор на "А" група тогава. Нужен ли е централният нападател в съвременния футбол и кога ЦСКА и "Хебър" ще имат новия Манчев и новия Киро Василев, например?

- Това е много интересен въпрос, защото като чели в последните години не само в българския футбол, ами и в европейския започнаха така да не се зачитат толкова тези голмайстори. Хайде, в европейския не чак толкова, защото виждаме Холанд, Левандовски, Меси и Роналдо, но тогава имаше много футболисти, особено в България имаше много голмайстори. Сега страдаме. Като цяло българският футбол не може да произведе такива добри нападатели и това е нещо, на което трябва да се обърне внимание. Може би по-целенасочена работа трябва да има в откриването на талантите, в тяхното шлифоване, защото сега има много информация. Особено в ДЮШ треньорите имат възможност да ползват и чуждестранни методики, но като чисто футболни умения, А и Б-то на футболната игра липсва в доста голяма част у футболистите. Аз сега се сблъсквам и с млади футболисти, и с такива, които вече би трябвало да са с изградена техника на удара, на поемането, контрола на топката. И с учудване забелязвам, че при тях доста от тези неща куцат. Мога да кажа, че в нашето обучение, което за годините си може да не е било много напредничаво, но всичките наши треньори, които са ни обучавали, са ни предавали своите умения и голяма част от тях се дължат на това, че ние сме работили с такива треньори, които са имали и времето, и възможността, и качествата да ни покажат и да ни научат на тънкостите на футболната игра още от най-ранна възраст. И другото нещо, което според мен оказва много голямо влияние, е липсата или много голямото ограничаване на уличния футбол. Ние преди играехме футбол по цял ден. Тренировките си бяха едно, а допълнително това за нас беше едно удоволствие, забавление. И в уличния футбол научаваш много неща, които след това са ти от помощ в професионалния. 

- Аз ще го погледна и от друга гледна точка. "Хебър" е привилегирован в тази посока, ти беше и скаут, липсват ли ни фигури като Димитър Пенев не като стратег, а като скаут за таланти. Той откри и теб, и Бербатов. Откъде да търсим новите футболни бисери?

- Не мога да кажа, че той е скаут. Той има нюх към млади футболисти - как да работи с тях, как да подхожда с тях. Това е човекът, който ни е дал - да не кажа - най-много във футбола, но той по такъв начин е успял да се отнася с мен, по такъв начин да направлява моята кариера и не само моята, а и на десетки млади играчи, бих казал, които в последствие направиха кариера и станаха световни звезди...Той има много човешко отношение към младите играчи, знае кога да бъде взискателен, знае кога да бъде малко по-либерален и с половин дума да ти каже и да ти покаже какво иска от теб. Но най-важното е, че той дава доверие на младите състезатели. Когато види нещо в теб, той вярва докрай. И така се старая и аз това нещо да го предам на младите играчи, с които работя, защото това е от действително важно значение за един млад изпълнител - да усети доверие в себе си, да усети подкрепата на треньора. Тогава един такъв играч, стига да има необходимите качества, може да излети направо в друго измерение. 

- В този смисъл талантът създава ли се, или се открива? Знам, че много се интересуваш от съвременни треньорски методи. На кои школи на Запад, например, си привърженик и взаимстваш ли техни методи в работата си в "Хебър"?

- Взаимствам доста неща, но се старая да имам специфичен стил, към който да се придържам, защото мисля, че всеки един човек като цяло със своята индивидуалност трябва да търси начин, по който да я изяви. Не се опитвам да копирам и да подражавам поведение или методики на други треньори, но не крия, че доста от нещата, които съм виждал, или хора, с които съм работил или на които съм се възхищавал, търся начини да видя как мислят, как разсъждават, защо взимат определени решения в определени ситуации и това, което на мен ми допада, естествено, взаимствам, пречупвайки го през моя начин на мислене и през моята специфична визия за футбола.

- Много са факторите за развитие на един футболист, отбор, школа. Какви са условията в Пазарджик в момента и докъде е важна ролята на държавата за това развитие на футбола като цяло според теб? 

- Смея да твърдя, че, в сравнение с доста голяма част от клубовете в България, в Пазарджик има една много добра среда за развитие на спорта. Не само на футбола. В последните години страшно много се направи в това отношение и мисля, че ефектът е видим за всички. Волейболният отбор е хегемон в България, играе в Шампионска лига втора поредна година. Футболният отбор извървя пътя от "Б" към "А" група и в момента се бори да запази мястото си в елита. Баскетболният отбор също се развива добре. Много други спортове се развиват като борба, джудо, художествена гимнастика, да не изпусна някой. Това е благодарение на всичко, което се е свършило през последните години, най-вече със съдействие на общината. Тук не мога да кажа доколко държавата е подкрепяла това, което се прави в Пазарджик, не съм толкова запознат, но си мисля, че ролята на държавата е много голяма в развитието на спорта и на спортната инфраструктура. Защото, ако това се превърне в държавна политика, каквато е в доста европейски държави, страшно много може да се повдигне нивото на спорта. Преди, мисля, че имахме толкова много успехи, както във футбола, така и в другите спортове на Олимпиади, на световни първенства, печелехме медали в леката атлетика, вдигане на тежести, волейбол, плуване...в кой ли не спорт. Всичко това беше до голяма степен, защото държавата се грижеше страшно много за спорта и затова да произвежда елитни спортисти. Тук спортното училище в Пазарджик е пример за това, от него са излезли европейски, световни и олимпийски шампиони. Имаше още доста работещи спортни училища в доста градове в България, сега не мога да кажа колко от тях функционират и с какъв капацитет. Но не се ли помисли в това отношение, мисля, че ще изоставаме доста сериозно във всички спортове. И изоставаме все още. Защото в световен мащаб се влагат страшно много средства в спорта и в спортната инфраструктура. А от тук спортът като цяло, не само професионалният, а и в аматьорските подразделения и масовият спорт в днешно време особено, гарантира една добра физическа култура и добро здраве на нацията. Ние не мисля, че сме от най-здравите нации. И това би могло да ни помогне страшно много в това отношение. 

- Последния мач от есенния полусезон завърши с едно много мъжко изявление. Научиха ли твоите играчи какво значи "Хебър"? Защо в Пазарджик вече нямаме национали? Не беше далече времето, когато ти, Сашо Тунчев, близнаците Миневи, Георги Петков, Владимир Гаджев бяхте лидери на грандовете и част от националния отбор. 

- Имаме младежки национал от няколко месеца. Богомил Божуркин. Надявам се, че в следващите месеци ще имаме и още такива. В следващите няколко години очаквам някой от нашите млади футболисти да запише мач и за националния отбор. Имаме такива футболисти в момента в състава. Трябва да се работи с тях. Трябва да бъдат целеустремени, трябва да бъдат амбициозни. Аз мисля, че те са такива момчета. Ние ще им даваме шанс тук, защото те са наши момчета и искаме да радват публиката в Пазарджик. Така че - където е текло - ще тече. Просто по някой път има такива периоди. Доста време футболът беше тук на заден план. В последните години почнаха да се подобряват нещата, както в клуба, така и като инфраструктура, постижения на отбора. И просто трябва целенасочена работа и да се натрупа един опит, който с годините ще помага на отбора да расте, на футболния клуб - да се развива и на нашите местни играчи - да виждат, че трудът им се уважава и се разчита на тях.

- Имаш 19 мача и 6 гола за националния отбор и си един от "динозаврите", играли на последното ни голямо първенство ЕВРО 2004 в Португалия. Кога ще видим силен национален отбор - при смяна на ръководството на БФС, на футболистите, треньора или манталитета?

- (смее се) Не искам да говоря за никакви смени. В момента виждам едно добро лице на българския национален отбор с доста млади играчи. Нека да не бързаме да ги хвалим много, защото направиха няколко добри резултата, но също така - срещу не толкова класни съперници. От всичко това, което виждам като почерк на треньорите, раздаване от състезателите, определено ми харесва. Имаме много добри и талантливи млади състезатели и дори и такива, които още не сме ги виждали в националния отбор, поне според качествата, които аз знам, че притежават и в другите отбори. Имаме таланти, имаме талантливо поколение, което обаче не е достатъчно, защото изоставаме в някои други компоненти в играта и там трябва да се работи много и в клубовете, защото наистина в националния отбор просто се селектират играчите, няма много време за целенасочена работа и създаване на самите играчи. В клубовете трябва да залагат малко повече на младите български футболисти - да им дават шанс, да ги развиват във всички компоненти, не само технически, а и тактически и физически, тъй като изоставаме много и в динамиката на играта. Тогава нещата могат да се случат. 

- Ще те върна на "Хебър". Изчисти ли вече състава за втория полусезон. Имаш доста нови попълнения с индивидуални качества. Изиграхте 4 контроли по време на подготовката с добър баланс и хич не слаби съперници. 

- Аз съм доволен от състава, с който разполагам, защото, смея да твърдя, имам доста сериозна конкуренция на всички позиции. Успяхме да подмладим състава, това, което беше и моето желание. Отборът е подготвен доста добре физически. Все още ще са ни необходими няколко мача, за да може нещата, които сме ги тренирали по време на подготовката, да почнат да се случват в официалните мачове. Защото, наистина, контролите са едно, но официалните мачове - съвсем друго. Там напрежението е доста по-голямо. Но това, което виждам от играчите в ежедневната работа, ми дава спокойствие. С едно приповдигнато настроение очаквам началото на шампионата, защото виждам в нашия отбор една сериозна промяна и се надявам тя да проличи още в първите мачове, както и да започнем да показваме една добра игра, стегната във всяко едно отношение, и да постигаме резултати, защото това е, което наистина в момента ни трябва най-много - да постигаме резултати, да побеждаваме и да печелим точки. 

- А какви са целите до края на сезона. Оставане в елита може би? 

- Минималната цел е две места по-нагоре да се качим. Оттам нататък всяко едно по-предно класиране ще бъде добре дошло. 

- А ако "Хебър" остане в EfBet Лига, клубът има ли осигурен бюджет, да кажем - за развитие за следващата година. Това зависи ли от кметските избори, например? 

- Това са въпроси, които аз не мога да коментирам, но всичко, което сме водили като разговори с ръководството, ми дава увереност, че този проект, от който аз съм част в момента, е дългосрочен и не зависи от мимолетни резултати и мимолетни настроения. Това е нещото, което мисля, че трябва да се знае и което е важно да се знае. Ние работим 24 часа в седмицата, да не кажа, че и без почивни дни. В момента тече и доста усилена работа по стадиона около ремонта на съоръжението. Трябва да го направим тук до една седмица да е годно за лицензиране, за да може феновете да се завърнат на нашия стадион, да може отборът да чувства подкрепата на привържениците. Не беше никак лесно момчетата да играят далече от нашия дом и това със сигурност ще даде по-голям стимул и по-голямо самочувствие на нашите футболисти, а и мисля - и по-голямо самочувствие на пазарджиклии, които да виждат един отбор, който без страх се надиграва с повечето отбори в България. 

- Дай прогноза за мача с ЦСКА 1948. Половината "А" група е пълна с треньори - бивши ЦСКА - ри. Ще успеете ли да се изненадате с Тошко Янчев? 

- Винаги можеш да изненадаш свой колега. С Тошко освен съотборници и колеги, сме и много добри приятели. Естествено, в това предизвикателство, което ни предстои в събота, и двамата ще дадем най-доброто от себе си нашите отбори да спечелят. Мога да гарантирам пред нашите привърженици, че нашият отбор ще излиза всеки мач за победа, независимо срещу кой съперник се изправяме, независимо на кой стадион играем. 

- Очакваш ли малко по-голяма подкрепа от страна на феновете, както загатна? Тя беше доста слаба по време на първия полусезон.

- Първо, очаквам да започнем да играем на "Георги Бенковски". Тук очаквам голяма подкрепа. Нека да започнем да играем на нашия стадион, да видят хората, че отборът наистина се раздава на терена, че иска да играе добър футбол. И тогава съм убеден, че те ще започнат да ни подкрепят и в гостуванията. 

- Една прогноза за края на шампионата? Спечели Купата на България като част от щаба на Ицо Янев с ЦСКА. Кой ще стане шампион и кой ще е носител на Купата?

- За шампиона е лесно да кажа - или ще е ЦСКА, или Лудогорец. За Купата не искам да прогнозирам. За "Хебър" мога да кажа, че и догодина ще играе в "А" група. 

Христина Йорданова, в-к "Труд" 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ