В затвора в Белене ще се произвежда кисело мляко

Към затвора в Белене ще бъде изградена мандра, в която затворниците ще правят кисело мляко и млечни продукти изцяло по Българския държавен стандарт.

В момента на остров Персин има животновъдно стопанство с над 300 животни, 160 от които са млекодайни. Очакванията в 10-годишния бизнес план на мандрата в Белене са да се достигне годишно производство на 112 тона сирене и 100 тона кисело мляко.

Продуктите ще бъдат с изключително високо качество и в тях няма да има никакви добавки освен прясно мляко, каза директорът на затвора в Белене Павлин Камбуров.

Мандрата ще може и да изкупува мляко от външни производители. Плановете на затвора включват още получаване на сертификат за биопроизводство и развъждане на кози, за да се обогати асортиментът на мандрата.

Очакванията са след завършването на мандрата в целия процес да бъдат ангажирани около 45 затворници. Предприятието е част от мерките, които се вземат за ресоциализацията на лишените от свобода.

Освен животновъдство, на остров Персин се развива и растениевъдство. Затворниците отглеждат различни зеленчуци, поддържат и овощни градини. За своя труд те получават заплата, а 2 работни дни се равняват на 3 излежани.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.