Ясмин Ал Дабах: Аз не съм атракция, аз съм спортист, който е заслужил правото да играе на Олимпиада

Ясмин Ал Дабах е една от малкото в олимпийското село, които се усмихват, въпреки че са приключили мечтата си преждевременно, защото за нея мечтата е била просто да бъде тук. Саудитската спринтьорка,  знаменоска на страната си на церемонията по откриването, е влязла в историята на 100 метра и въпреки че не се е класирала на финала, тя не може да скрие удовлетворението си.
"Никой опит не е провал. И в спорта, и в живота, ако успеете или научите нещо, а това, че съм в Токио, ще ми помогне да науча много уроци, за да изградя бъдещето си като спортист", казва 23-годишната лекоатлетка, която е изпълнила мечтата си. Когато е на 12 години,  тя си пожелава да участва на олимпийски игри. "Спечелването на място в Игрите е всичко за мен и това да го направя, като счупя националния рекорд, е ... Не можех да искам повече. Сега, след всичко, което преживяхме през последните 18 месеца, се наслаждавам на всеки момент тук", казва Дабах, цитирана от „Марка”. Тя иска преживяването да й помогне да се развие в състезанията. „Тук съм, за да представя всички жени на моята страна сега. В по-голям мащаб – и всеки, който има мечта и е посветил живота си на живота със страст. Тук съм, за да разкрия най-доброто в мен и това ме кара да се гордея като всички спортисти тук."
Отгледана от Рон Алис, треньор в Университета на Южна Калифорния, и под ръководството на британския спринтьор Линфорд Кристи, саудитската спортистка вече мисли за игрите в Париж, където се надява да отиде, докато продължава да тренира с олимпийския шампион в Барселона '92: "Линфорд Кристи е всичко за мен. Той е моят идол и възможността да работя с него е опит. Неговата увереност и постоянното му насърчение са това, което ме накара да стигна до тук ". 
По време на церемонията по откриването тя отговаряше за носенето на знамето на страната си. Символ и отговорност за Ал Дабах, която се надява да се превърне в модел за подражание на жените в своята страна: „Това е нещо много важно за мен, защото искам да бъда положителен пример за момичетата и жените в моята страна и да помогна за търсенето за положителното въздействие на спорта върху живота на хората. За съжаление много хора смятат, че жените не спортуват в моята страна. Надявам се, че мога да помогна да се разсее този мит. Аз съм пример за промяна. "
„Това е преживяването на моя живот. Надявам се да се състезавам с повече опит и да напиша своя история с медалите", каза още тя. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт