Южнокорейската телевизия се извини за некоректно отразяване на Откриването на Олимпиадата, Китай са недоволни от NBC

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Токио предизвика скандал в Южна Корея заради отразяването на местната телевизия MBС. Медията беше подложена на критики и обвинения и трябваше да публикува официално извинение. По време на Парада на нациите MBC използваха обидни стереотипи, за да представят на зрителите отделните държави. Когато спортистите на Хаити заеха централно място на сцената, корейската телевизия добави блок с описание: „Политическата ситуация е замъглена след убийството на президента“ след инцидента със застреляния държавен глава Жовенел Мойз. При излизането на сирийската делегация от MBC описанието бе: „Богати подземни ресурси; гражданска война, която продължава 10 години“. За Маршаловите острови в Океания беше припомнено, че някога са били „зона за ядрени тестове на САЩ“. Едно от най-скандалните описания, предизвикали най-големи атаки срещу редакционния екип, бе за Украйна, където се появи снимка на Чернобилската атомна централа. С излизането на италианските спортисти телевизията представи изображение на пица, а за Норвегия показа филе от сьомга. Обидно отношение, според потребителите в социалните мрежи, имаше и към Румъния, където се появи снимка на Граф Дракула.

Ръководството на телевизията трябваше да се извини. „Снимките и описанията бяха предназначени за по-лесно възприемане от страна на зрителите, тъй като делегациите се изреждаха много бързо по време на официалната церемония по откриването. Все пак признаваме, че не бяхме обмислили внимателно действията си и проучването ни за няколко страни не беше достатъчно щателно. Това е непростима грешка“, отговориха от MBC.

Генералното консулство на Китай в Ню Йорк критикува и американската телевизия NBC за „използване на непълна карта на Китай“ при представянето на местната делегация. На картата липсва остров Тайван, чиято независимост не е призната от Пекин. „Картата е израз на националната територия, която символизира националния суверенитет и интегритет“, гласи съобщението на китайското консулство. „Опитите да се използват Олимпийските игри за политически „трикове“ с цел постигане на скрити цели никога няма да бъдат успешни“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена