За първи път в историята бе отслужен православен молебен в базиликата Св. Петър във Ватиката

Vaticannews.va
Православна молитва в базиликата Св. Петър

За първи път в историята бе отслужен православен молебен в базиликата Св. Петър във Ватиката

Нещо повече - въпросното историческо събитие бе сторено от българи! Службата е била водена от доц. д-р презвитер Иван Иванов, в присъствието на посланика на България към св. Престол  и Малтийския Орден Негово Превъзходителство Богдан Паташев, отец Яромир Задрапа и представители на православната община „Св. Седмочисленици“ в Рим.


Православният молебен бе отслужен в „Параклиса на Европа“, посветен на светите братя Кирил и Методий. На 31 декември 1980 г. папа Йоан Павел ІІ обявява светите братя Кирил и Методий за патрони на Европа заедно със св. Бенедикт. Една година по-късно, на 2 ноември 1981 г. благославя новото свято място, пригодено в тяхна чест. Малкият „Параклис на Европа“ се намира в криптата на папската базилика, под прекрасния балдахин на Бернини и в непосредствена близост до гроба на св. Петър. 


За жеста, който Католическата църква направи към Българската православна църква няколко думи сподели доц. д-р презвитер Иван Иванов:
„За нас това е едно изключително важно събитие, тъй като не просто ние извършихме първата православна усилена благодарствена молитва наречена молебен, посветена на светите братя Кирил и Методий, на тяхното дело, на тяхната мисия и на деня на българската просвета, култура и славянската писменост. Тук в базиликата „Св. Петър“, в криптата на папите, където се намира параклисът, посветен на светите братя Кирил и Методий и св. Бенедикт, покровители на Европа това е изключително и от историческа гледна точка, защото в историята вече можем да кажем, че за първи път православен духовник е извършил богослужение в чест на светите братя Кирил и Методий на свято за Католическата църква място, където стоят мощите на св. Петър. Трябва да поясним, че самият параклис е на много малко разстояние от мощите на свети Петър и това за нас е голяма чест и достойнство." 

За пореден път получаваме огромно признание кой народ и държава са културните и исторически носители на делото на Кирил и Методий. Нещо, което следва да ползваме оттук нататък в споровете с Македония, Сърбия и Русия по тази тема.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари