Забъркаха бивш спортен шеф с български корени в дело за присвояване на средства в Мексико

След като през септември 2021 г. Кирил Тодоров, мексиканец с български корени, който е бивш президент на Мексиканската федерация по плуване, беше свързан с носене на евентуална съдебна отговорност за присвояване на средства, бившият директор предостави доказателства на сенатор Хосе Наро Сеспедес, уверявайки, че е невинен. В интервю за ESTO Тодоров се позовава на процеса срещу него и документите, които е връчил на вицепрезидента на Горната камара, в които според подсъдимия е показана неговата невинност и с които той иска да спре да засяга мексиканския спорт. „Това, което ме натъжава най-много, е, че след тези 26 месеца разследване, което министерският персонал разгърна по много необичаен начин, с шеметна скорост, те не доказаха практически нищо и го казвам с документите, които предадох на сенатора Хосе Наро Сеспедес, който любезно се обърна към този проблем, който засяга спортистите по водни спортове в Мексико, тези документи са въведени в папката на разследването и те заявяват, че не е имало отклонение на средства, нито стотинка от обществени ресурси“, коментира той. Подсъдимият се позова на факта, че отговорните за разглеждането на делото му месеци наред предоставят доказателства, които показват, че той не е виновен: "Прави впечатление, че те от много месеци разполагат с документите, предоставени от моята защита, в които ясно се вижда, че няма отклонение”, каза той.

Кирил Тодоров твърди, че няколко години е бил заплашван да влезе в затвора, ако не напусне поста си в Мексиканската федерация по плуване. „Най-тъжното във всичко това е, че беше започнато от лице, което има бизнес, продаващ спортно оборудване, облекло и други продукти, чиито интереси очевидно не са съвместими с техническото ръководство на Мексиканската федерация по плуване, същият този човек ми постави ултиматум преди няколко години в Тихуана и ми каза: „напусни мексиканската федерация по плуване или ще те вкарам в затвора“; не се съмнявам, че той е направил всичко възможно това да се случи“, каза той.

Тодоров беше свързан с процеса през септември миналата година за евентуална отговорност за престъплението присвояване. По това време отделът за финансово разузнаване (UIF), принадлежащ към Министерството на финансите и публичния кредит, уточни, че милиони от Федерацията по плуване са били отклонени към лични сметки на спортния лидер, който е придобил недвижими имоти с по-висока стойност на приходите, получени от публични органи и компании, свързани със спорта, съобщи mediotiempo.com. 

Репортаж на списание Proceso разкри аудио запис, в който генералният директор на Националната комисия за физическа култура и спорт (Conade) Ана Гевара и бившият президент на Мексиканската федерация по плуване Тодоров изнудват спортисти за пари.

Записът е от почти тричасова среща, която Гевара и Тодоров проведоха в сряда, 18-ти януари със спортистите на федерацията, за да им обявят, „чрез лъжи и полуистини Conade ще им отнеме стипендиите и всякаква подкрепа, заплатите на техните треньори, ако участват в процесите на подбор, свикани от Стабилизационната комисия, и ако не се „застъпват“ за разрешаване на ситуацията за връщането на Тодоров на поста начело на мексиканската федерация.

"Ще трябва да замразим стипендиите, заплатите и всички събития се отменят, докато това не бъде разрешено (...) Нямаме избор, защото, ако продължете, тези, които ще преследват, сме ние, защото ние бихме нарушили вътрешните норми на Conade и това би довело до наблюдения и санкции".  „Мисля, че е дошло времето и вие да надигнете гласа си“, казва Гевара.  Тодоров е изправен пред наказателно производство за присвояване на пари и затова не е признат от FINA, но има подкрепата на Гевара като бивш ръководител на плувната федерация на Мексико. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена