Задава се Общо събрание в „Левски“, но и електронен вот

БУЛФОТО
Последното Общо събрание на "Левски" се проведе в началото на 2019 година, когато официално бе представен и новият собственик - Георги Попов.

Общо събрание на „Левски“ това лято трябва да даде отговор в каква посока ще поеме клубът. Това стана ясно след края на Управителния съвет на „сините“ в сряда, проведен в административната сграда до стадион „Георги Аспарухов“. Датата, на която ще се проведе срещата на ръководния орган, е 6 юли, когато сезонът в Първа лига все още няма да е приключил. Ако в деня „Х“ за столичния гранд няма кворум, което може да се случи при отсъствие на мажоритарния собственик Георги Попов или негов упълномощен представител, има и резервна дата - 22 юли. Това разясни изпълнителният директор на гранда Павел Колев след края на близо 3-часовото заседание, в което участие взеха членовете на УС Ели Шопова, Найден Димитров и Минко Герждиков.

„В събота имах конферентен разговор с представители на Тръст „Синя България“, с които обсъдихме тази възможност за провеждане на Общо събрание – обяви Колев. - По Търговския закон, а и по устава на „Левски“, те могат да свикат Общо събрание, но решехме, че е най-редно това да стори клубът. ОС има няколко цели, още не можем да кажем заради липса на детайли дали ще е редовно, или извънредно. Но в дневния ред

ще присъства годишният финансов отчет и одиторският доклад. Смяната на собственост не се решава от ОС. Тя става със сделка - джиросване на акциите. Ние в момента не знаем дали мажоритарният собственик ще се появи на ОС.“

Тепърва клубът ще проучва при какви условия може да свика Общо събрание, което да се проведе на закрито, тъй като има близо 1200 акционери, които имат правото да участват в него. Ако Кризисния щаб за борба с коронавируса прецени, че подобно струпване не е удачно, събранието ще се проведе на стадион „Георги Аспарухов“.

За смяна на собствеността заговори и Васил Божков. В своя профил във фейсбук той пусна допитване по темата - „Съгласни ли сте новият собственик на акциите на ПФК „Левски“ да бъде определен чрез електронно гласуване?“Подробности кои биха били вариантите липсваха, а до края на редакционното приключване на броя, опцията „Да“ надделяваше чувствително.

На свой ред Павел Колев отказа да коментира въпросното предложение, но подчерта, че към днешна дата не се мисли за обезсилване на акциите, тъй като това е сложна процедура, криеща рискове и изискваща съгласието на мажоритарния акционер. За да функционира обаче нормално клубът до края на сезона са необходими 3 млн. Към момента обаче на „Герена“ разполагат с 1/6 от сумата по думите на изпълнителния директор, което прави 500 000 лева. Именно в такъв размер е и дарението от Делян Пеевски, което в крайна сметка бе прието.

„Управителният съвет има позиция, че ние носим отговорност към акционерите на клуба и привържениците да направим така, че клубът да оцелее. Затова няма какво да правим освен да приемем дарението и да го изхарчим прозрачно. Трябва да предадем „Левски“ в добро състояние на следващото управление. „Левски“ не се е молил за това дарение, не сме поставяли условия кой да дарява и кой не.“

Коментари

Задължително поле