Бира за ядене - хем вкусно, хем полезно

Актьорът Даниъл Крейг е шампион по скоростно пиене на бира, може би затова стана рекламно лице на известна марка.

От пивото не се дебелее - 100 мл съдържат 45 калории

В очакване да дойде лятото все по-често се сещаме за любимата напитка на народа в горещото време - бирата. Ако сте си купили голяма бутилка и ви е останало известно количество, не чакайте да изветрее и в никакъв случай не го изхвърляйте. Можете да го оползотворите, докато готвите. Дори най-неопитната домакиня е чувала, че пивото, с което е разбъркана панировката за пиле, риба, зеленчуци или кашкавал, я прави пухкава, с хрупкава коричка и много вкусна.

Същото важи за тестото, приготвено с бира, независимо дали е за палачинки, увиване на кренвирши, соленки, сладки или малки хлебчета. Добавено към месо, което се пече във фурната или се задушава на котлона, пивото го прави крехко и придава неповторим аромат на соса. Така че кехлибарената напитка не само се пие, а се и яде.

За съставките на бирата и полезните им свойства съществуват над 4000 научни публикации, съобщиха неотдавна от Съюза на пивоварите в България. Кризата по света не спря изследователите, сред които е и проф. д-р Габриела Маринова. Тя и колегите є от Института по криобиология и хранителни технологии работят по повишаване полезните качества на пивото чрез добавяне на плодове и цветя при различни режими на ферментация. Тази година експериментират и с екстракти от билки. Иновативно проучване за микробиома на българското пиво чрез нова технология за секвениране на ДНК провежда и д-р Сергей Иванов от Център по биология на храните.

Все още е малко известно, че само в млякото и пивото се съдържа изключително полезната, но рядка молекула никотинамид рибозид, която пряко се свързва с процеса на стареене на клетките. Антиоксидантите в бирата пък имат свойството да неутрализират токсините, като по този начин засилват имунната система. И не на последно място - от пивото не се дебелее. То не съдържа мазнини и холестерол. 74% от жените надценяват калориите в него, а истината е, че 100 мл стандартна бира имат 45 калории, безалкохолната - само 20.

Кехлибарената напитка е увековечена в родното кино с култовата реплика на Антон Радичев в “Оркестър без име”: “Ще ме цака той с топла бира!” Напитката се лее нонстоп в английския комедиен сериал “Бар Наздраве”, а актьорът Даниел Крейг (Агент 007) признава, че когато не е на снимки, се е научил да изпива 18 бири за половин час, преди да го разпознаят в кръчмата.

Миди с бира и чесън

Необходими продукти:
1 кг пресни черни миди
300 мл бира
3-4 скилидки чесън
20 мл олио
2 с. л. масло
сол, черен пипер
1/3 връзка магданоз

Начин на приготвяне:
Мидите се измиват и почистват внимателно. Ако има такива със счупени черупки, се изхвърлят. В дълбока тенджера се загряват олиото и кравето масло на слаб огън. Добавя се накълцаният чесън и се запържва за 2-3 минути. Сипват се мидите. Налива се бирата и тенджерата се похлупва. Мидите се готвят на умерен огън 7-8 минути, докато се отворят. Подправят се със сол, черен пипер и накълцан магданоз. Разбъркват се внимателно и се свалят от котлона. Мидите, които не са се отворили, се изхвърлят, а останалите се сипват в подходящ съд и се заливат с ароматния сос от варенето. Сервират се горещи.

Свински джолан с бира

Необходими продукти: 
1 кг свински джолан
червен пипер, черен пипер, дафинов лист, сол
зехтин
1 ч. ч. бира
5 цели лукчета

Начин на приготвяне:
Измиваме и подсушаваме джолана. Намазваме със сол, черен и червен пипер. Слагаме в тавичка и поливаме със зехтина. Сипваме 2 ч. ч. вода и дафинов лист - 1 листче го накъсваме. Слагаме да печем за 3 часа на 210 градуса. Бирата се сипва, когато покафенее водата, и през 20 минути поливаме със соса, а по средата на печенето обръщаме джолана. Половин час преди да извадим пускаме лукчетата. Сервираме в плато и поливаме със соса.

Панировка

Необходими продукти:
500 г. брашно
 2 яйца 
1 ч. ч. бира
50 г. масло или олио
сол и подправки

Начин на приготвяне:
Пресейте брашното, за да поеме кислород и да бухне. Отделете жълтъците от белтъците. Сложете жълтъците в подходящ съд за разбиване заедно с бирата и разбъркайте с миксер. Постепенно добавяйте брашното, после маслото (олиото), солта и подправките. Накрая разбийте белтъците и ги добавете внимателно към сместа. Ако ще панирате пилешко, подходяща подправка е къри, малко червен пипер или счукан чесън, за риба - щипка черен или бял пипер. Парчетата, които ще панирате, потопете първо в брашно, после в сместа и пак в брашно. Пържете в дълбок тиган в сгорещена мазнина

Задушен пиян заек

Необходими продукти:
1 заек
3 гл. лук (големи)
3 моркова (големи)
700 г. картофи
3 скилидки чесън
500 мл бира
4 с. л. брашно (с връх)
1 с. л. червен пипер
черен пипер, чубрица, целина, сол
олио
3 дафинови листа

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва с малко олио. След като омекне, към него се прибавят нарязани на колелца моркови и чесън. Оставят се да се задушат под капак за 10-15 минути. През това време картофите се обелват и нарязват като за пържене. Изсипват се наведнъж в дълбок тиган и се запържват, като се разбъркват от време навреме. След това се прехвърлят в дълбока тава заедно с лука и морковите. Поръсват се с целина и се осоляват. В купа се смесват брашно, подправките (без дафиновия лист и целината), сол на вкус, 1 с. л. олио и малко от бирата - до получаване на смес с консистенция на гъста боза. Заекът се нарязва на порции, които се овалват в бирената смес и се нареждат върху картофите. В тавата се изсипва останалата бира и се добавя дафиновият лист. Покрива се с фолио и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 1 час и 30 минути. След това фолиото се маха и се запича още 15 минути.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме