Виктор Ангелов - Педантът в кухнята

Топ готвачът шеф Виктор Ангелов посрещна новите участници в шестия сезон на кулинарното риалити Hell’s Kitchen. Претендентите ще се борят за награда от 100 хиляди лева и работа в ресторанта на Ангелов – три пъти отличен с награда „Ресторант на годината” на БАКХУС. Познат в гилдията като „педантът в кухнята“, кулинарният ас и този път се закани да бъде безкомпромисен към кандидатите.

Качествата, които шеф Ангелов смята, че трябва да притежава един любител готвач, устремен към професионалната кухня, са дисциплина, последователност и да знае какво прави. Чак след 20 години практика може да си позволи да импровизира с продукти и рецепти. Самият той казва за себе си, че не е състезателен тип и никога не мери своя успех, с успеха и слабостите на другите. „Не разглеждам своите колеги като конкуренция, защото не се сравнявам с тях. Винаги се стремя да правя най-доброто, на което съм способен“, обяснява шеф-готвачът.

И макар днес да е известен като един от най-добрите гурме майстори у нас, бойното кръщение на Виктор Ангелов е в кухнята на родната казарма. „В поделението в Симеоновград бърках в 300-литрови казани с черпак, висок колкото човешки бой и готвех за 1300 души. Работех по рецепти, в които се изреждаха по 20 броя яйца и 30 кг ориз. Приготвях питателна храна в огромни количества. Една от първите ми сполучливи гозби беше боб с пушени ребра“, спомня си готвачът.

Към кулинарията го насочва неговият баща. „Той ми подсказа посоката. Беше настоятелен, но и доста аргументиран, когато разговаряхме вкъщи на тема по какъв път да поема, след като завърша училище. По онова време, тъй като техникумът беше за готвачи и сервитьори, исках да съм сервитьор. Представях си, че сервитьорът е голям тарикат, винаги добре облечен, изгладен, и с пари в джоба, което звучеше страхотно. Но баща ми беше категоричен и каза, че това ще стане само през трупа му и че няма как да уча четири години за професия, която мога да имам с тримесечен курс. Слава богу послушах го и не съжалявам“, разказва Ангелов.

След като завършва училището по туризъм и ресторантьорство като професионален готвач, отбива военната си служба и именно в столовата на казармата се научава на дисциплина, бързина и работа в екип. През 1995 г. за кратко е управител на ресторант, а после решава да си пробва късмета в чужбина и работи в хотел Sheraton Frankfurt в Германия. Три години по-късно оглавява кухнята на Sheraton Tirana в Албания.

След като се връща в България, му коства три години, за да превърне ресторанта си в Пасарел в един от най-търсените. Работещата формула е краткото и винаги различно меню, личният контакт с клиентите, отворената кухня, гарантираща пълна прозрачност. Шеф Ангелов държи да се знае, че в ресторанта си не приема клиенти, а гости и това е видно в приятелското отношение към посетителите. През 2006 г. основава ресторант Chef´s в София, който го прави трикратен носител на наградата „Ресторант на годината” на БАКХУС.

Основно мото в живота на Виктор е „Качество към всичко!“, а разбирането му за добра храна се състои в качествена суровина и добра рецепта, задължително съобразена със сезона. „В кухнята е като в живота – изискват се умения, но накрая печелят характерите. Човек не просто трябва да харесва работата си, а да е влюбен в това, което прави. Не бива да се забравя, че нашата професия е в топ 5 на най-стресовите в света и готвачите се нареждат сред политиците, пожарникарите, хирурзите и пилотите в това отношение“, казва майсторът на черпака.

Безспорно най-сладката подправка в неговия живот е нежната му половинка Наталия, а любовта им е като от романтичен филм. Кулинарният гуру неведнъж е споделял, че Наталия е неговата ученическа любов и съдбите им се преплитат, когато са едва 13-годишни по комшийска линия в столичния квартал „Люлин“. Чаровното момиче обаче не отвръща на чувствата на Виктор, а впоследствие свързва живота си с негов приятел, от когото има две деца. Едва години след това, през които Ангелов развива кариерата си в чужбина и търпеливо чака Наталия да му му обърне внимание, тя все пак се развежда с първия си мъж и заживява с готвача звезда. Двамата имат дъщеричка Натали. Двете деца на половинката си – Март и Ива - до ден днешен Виктор нарича „сина ми“ и „дъщеря ми“, макар да не е техен биологичен родител и да не ги е осиновил.

Шеф Ангелов обича да си почива сам, най-добре сред природата. Обожава Витоша и има хубави детски спомени от разходките с баба си в планината, която от малък го води там. "Два термоса носеше - един с чай и един с пържени кюфтета" – спомня си властелинът на кухнята. В онези години обаче възрастната жена е убедена, че да си готвач не е престижна професия и настоява внукът ѝ да се захване с нещо по-сериозно от черпаците и тиганите. Но упоритият и амбициозен Виктор напълно опровергава страховете на баба си и днес сътворява истински кулинарни шедьоври и се радва на успешен ресторантьорски бизнес.

 

Ръководи кухнята с желязна ръка

Виктор приема участието си в Hell’s Kitchen като лична кауза, за да повдигне завесата пред професионалната кухня и да промени отношението на българина към тази професия. Той ръководи с желязна ръка Кухнята на ада и всеки ден в шоуто показва, че да работиш в професионална кухня е като да си в казарма - нужна е педантичност, перфектна организация, изключителна дисциплина, отборен дух и овладяване на личните емоции. Само когато този ред и правила са налице могат да се изпълняват вечерните поръчки бързо и в срок, и да се приготвя храна без компромис в качеството.

Нико Тупарев, продуцент

 

Видях в очите му моя баща

Когато срещнах шеф Виктор Ангелов видях в очите му моя баща, защото той беше абсолютно същия като него – строг, но справедлив. Човек, който искаше, но и даваше. Раздавах се на макс за всичко, което той изискваше от нас. Аз не съм учил в кулинарно училище, нямам някакъв страхотен опит, но ми трябва повече внимание от точния човек и ставам фурия. Именно шеф Ангелов забеляза моя талант и започна да ме поощрява и да ме амбицира. Това ме накара да повярвам в себе си и ми помогна да победя. Станах резачка, благодарение на него.

Станислав Иванов, победител в Hell’s Kitchen

 

Изостанал е с десетилетие

Всеки уважаващ себе си професионален готвач, не би гледал българската версия на Кухнята на Ада. Явните редакторски намеси и търсене на обидни ситуации, аматьорщина, изпълнявана с клоунада, няма да донесе вбъдеще никакво развитие и креативност в професионален план, даже би навредило. Кулинарията се развива бързо, а българският водещ е изостанал поне с десетилетие и поради тази причина предаването не е само от професионалисти, а фрик-готвачи. Единственото реално нещо е нарцисизма на Виктор и Тризъбеца като лого на Ада натрапвано в мозъка на глупавата аудитория. 

Шеф Борис Петров, готвач

Играчки за момчета 

Другата голяма страст на шеф Ангелов е реставрацията на ретро автомобили. Първата си кола открива под един мост. Нейният окаян вид го шокира, но решава да импровизира, опитвайки се да ѝ вдъхне нов живот. След година и половина работа, енергия и немалко финанси – успява. Така дава ход на следващото возило и постепенно колекцията му расте. Преобразява до неузнаваемост ръждивите возила, а новата им визия провокира интерес – както сред близки и приятели, така и сред бизнесмени и любители, които предлагат немалко пари за колите, превърнали се в бижута. Въпреки горещите оферти, Виктор категорично отказва да се раздели с античните возила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети