Д-р Людмила Емилова: По-слаби, но много болни са хората, които са постоянно на диети

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

- Д-р Емилова, в различни сайтове се появявате като лекар, който рекламира конкретни хранителни добавки за сваляне на тегло. Един от сайтовете се позовава на Вашето участие в „На кафе“ в края на миналата годна – там се твърди, че Вие препоръчвате една конкретна добавка от една конкретна фирма за отслабване. Достоверна ли е тази информация? 

- Това е абсолютна манипулация, лъжа! Интервюто за предаването, излъчено на 13.12.2021, беше за полезните храни за засилване на имунитета ни през зимата. Говорих за суровите зеленчуци, плодове, Лактобацилус Булгарикус, Лактобацилус Плантарум и цялостните растителни храни. Но не съм препоръчвала никаква добавка за бързо отслабване! През всичките 29 годни откакто съществува медицинският център, който съм създала, никога не съм препоръчвала хранителни добавки или други някакви химикали за отслабване! Хилядите ми пациенти от България и цял свят знаят това и не вярват, че срещу каквото и да е заплащане бих се съгласила да правя реклама на такива продукти. Всички видове химикали, които потискат апетита, разболяват по някакъв начин организма ни, като увреждат органите ни.

- Много хора експериментират с комбинацията добавките с диети, за да свалят наднормено тегло. Това ли е верният път? Защо диетите не работят? 

- Нито една диета за намаляване на теглото не върши работа, мисля че всички са се убедили в това. Дийпак Чопра дори нарича диетите „форма на амнезия“, защото бързо забравяме, че сме се провалили с една диета и започваме друга. Всеки, който е правил такива експерименти с тялото си години наред, знае, че колкото и килограми да отслабне, не е станал по-здрав, напротив. По-слаби, но много болни са хората, които са постоянно на диети. Скоро след диетата килограмите не само се връщат, обикновено стават и още повече. Понякога, ако човек е прекалено глупав, след едната неуспешна диета, той се насочва към друга, после към следваща и така нататък, а болестите стават все повече и повече. В дългогодишната си практика съм се срещала с много отчаяни хора, дошли да търсят помощ при нас като последна надежда, след като дълго са били на диети и са съсипали здравето си.

- Какво препоръчвате на пациентите си, които идват при вас с наднормено тегло и затлъстяване? 

- Да направят лечебно гладуване - 20 дни на плодове и чай и десет дни захранване. Може и повече, зависи от желанието и волята на самия човек. Разбира се, зависи и от здравословното му състояние. Затова преди да включим в тази програма някой пациент, ние правим прецизни лабораторни и медицински изследвания. При лечебното гладуване свалените килограми са за сметка на токсините, които той изхвърля от тялото си. Така, намалявайки теглото си, той изчиства организма си и става все по-здрав. И се чувства и по-млад, и по-секси. Ние правим изследвания преди началото на плодовия режим, в края му и след това в края на захранването. Няма пациент, който да няма по-добри показатели в последното изследване, отколкото в първоначалното. Резултатите след плодолечение са наистина удивителни! Нормализира се кръвното налягане и кръвната захар без лекарства, мазнините в кръвта са с нормални стойности, изчезва омазняването и уголемяването на черния дроб, няма ги вече камъните в бъбреците, простатната жлеза намалява размерите си с всички добри последици от това и т.н. и т.н. И ако това можем да го постигнем с една или няколко програми на плодове и чай и здравословно хранене след това, защо трябва да даваме грешни пари за увреждащи здравето добавки или диети!

- Хората в развитите индустриално страни масово затлъстяват. В света близо 2 милиарда възрастни или 39% са с наднормено тегло. От тях 650 милиона са със сериозно затлъстяване. Защо, на какво се дължи тази тревожна тенденция?

- Разбира се, на неправилния начин на хранене и живот. В тези страни голяма част от хората се хранят нездравословно, не спортуват, не правят никакви антистрес програми и не се грижат нито за физическото, нито за духовното си развитие. Масово възрастните, а вече и децата, се хранят с храни-боклуци – силно преработени, пълни с химикали, консерванти, хормони и антибиотици животински храни и такива от бяло брашно и бяла захар. Последните се предлагат в лъскави опаковки и почти винаги в тях има хидрогенирани мазнини (маргарини), защото така те не гранясват и имат изключително дълъг срок на годност. Но за съжаление хората, които ги ядат имат кратък „срок на годност“! Защото в артериите им се натрупват мазнини, които ги запушват все повече. Разбира се, не само животинските мазнини са причина за това. Колкото повече рафинирани храни от бяло брашно, бяла захар, бял ориз и други подобни се поглъщат, толкова повече инсулин отделя панкреасът, а това от своя страна води до превръщане на голямото количество глюкоза в кръвта в мазнини. Към това се прибавя обездвижването, стреса от принудителното оставане в къщи. Така се затваря порочният кръг и ако човек няма волята да го разкъса, с наднорменото тегло и  затлъстяването се появяват метаболитни разстройства с техните ужасни последици – диабет 2-ри тип (вече включително и при децата!), високо кръвно налягане (и при децата!), инфаркти, инсулти, бъбречна недостатъчност, ослепяване, ампутация на крайници, тежка полиневропатия…

- Какво е Вашето отношение към хранителните добавки изобщо? Вие препоръчвате ли на своите пациенти някакви добавки? Вие самата взимате ли някакви добавки?

- Аз не съм противник на хранителните добавки, но препоръчвам човек най-напред да направи изследване, което да покаже от какво има нужда. Ако изследването показва, че нивата на витамин D3, витамин B12, магнезий, цинк, селен или други минерални соли са ниски, тогава можем да ги добавим към храната си. Но в никакъв случай не бива да ги приемаме безразборно, особено в състава на прехвалени мултивитамини, за които ни казват, че „колкото повече – толкова по-добре“. Това е изключително опасно, защото някои изследвания свързват големите количества желязо, цинк и мед в кръвта с риска от деменция и Алцхаймер. Свръх количествата на витамин D могат да доведат до риск от рак така, както и много ниските му стойности в организма. Затова интелигентните хора периодично се изследват и добавят нужното при необходимост, най-добре под контрол на лекар.

Важно е да приемаме такива добавки от фирми, за които е доказано, че са най-добрите и не биха увредили здравето ни. В противен случай даваме пари за нещо, което ни вреди.

Самата аз приемам моята доза мултивитамини от суровите плодове и зеленчуци, с които е богато менюто ми. В края на зимата, когато нивата на витамин D3 в кръвта ми са ниски, аз вземам веган хранителна добавка с този витамин. Приемам и пробиотици, особено след периодите на лечебно гладуване, които правя два пъти в годината по 15-20 дни.  

Рецепта

Песто с левурда

В народната медицина левурдата или наречена още див чесън,  се използва и до днес като средство срещу анемия, за пречистване токсините в тялото и укрепване на сърцето и кръвоносните съдове, за регулиране на кръвното налягане. Често при настинки с температура и бронхит се правят настойки от див чесън за лечение и укрепване на имунитета.

Можете да я включвате в салати, нарязана ситно като подправка, можете да я слагате в смутита, като се стараете да балансирате с плодове, които не са кисели и стипчиви, например круши, банани и ананас. Един начин да я съхраните и използвате и по-нататък, е замразяването на листата на левурдата във фризера, където обаче те губят от специфичния си вкус и аромат. Отличен вкус придава пресният див чесън на различните видове песто и разядки.

100-150 грама прясна левурда
100 мл зехтин екстра върджин
30 грама орехи или кедрови ядки
морска сол, 
лъжичка мед, лимонов сок или ябълков оцет на вкус.

Приготовление:
Слагате всичко в блендера и пасирате.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл