До Гергьовден забравете диетите

Чевермето е традиционно ястие на Гергьовден, но приготвянето му иска време и майсторлък. 

Рецепти за празници

Ако агнешкото ви е скъпо, заменете го със заешко

Изостаналите козунаци стават на сладкиши

Великденските яйца вече би трябвало да са изядени, ако не са – не рискувайте повече с тях и ги изхвърлете или оставете за украса. Не искате да изкарате предстоящите празници в болница, нали? Останали са ви обаче козунаци, които можете да оползотворите, като направите от тях торти с различни домашни кремове – яйчен, нишестен, с карамелизирана захар, от маскарпоне със или без сметана, дори от цедено кисело мляко с плодове. Нарязвате козунака на филийки и го използвате като блат. Останалото е въпрос на фантазия. Тортата дори няма нужда от печене.

Дано да сте се сетили да замразите останалото опечено агнешко месо. То също подлежи на „вторична преработка“. Спокойно можете да го използвате в супа със спанак, зелен лук, джоджен и малко ориз или да го задушите със зеленчуци в йенска тенджера. При това няма нужда да го готвите дълго, защото вече е готово – само колкото да омекнат зеленчуците. 

Но понеже предстоят празници, е добре да оставите икономиите за по-нататък и да се поглезите с по-изискана храна.

Забравете и диетите за отслабване – за тях ще мислите след Гергьовден. Тези, които не обичат агнешко месо или са им омръзнали свинските пържоли, могат да разнообразят менюто си със заешко, пуешко, телешко или голяма цяла риба, сервирана върху поднос и красиво декорирана. Колкото и богата да е трапезата, не забравяйте десерта. Ако нямате време и повече сили, той може да бъде просто сладолед, украсен с ягоди или други пресни плодове, полят със сироп и поръсен с орехи.   

Пълнени краставици

Необходими продукти:
2 дебели краставици
1 малък домат
200 г сирене котидж (зърнесто, може и извара или крема)
100 г натрошени орехи
2 с.л. зехтин
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Нарязваме всяка от краставиците на 6 големи парчета. Издълбаваме ги като чашки с помощта на лъжица. Заливаме със зехтина и осоляваме. Нарязваме домата на ситно. Отцеждаме и го смесваме със зърнестото сирене и орехите. Разбъркваме и с получената смес пълним вече издълбаните краставици. Поръсваме с черен пипер на вкус. Можем да прибавим червен пипер и пресен лук. Орехите могат да се заместят с белени слънчогледови семки, а доматът - с тиквичка, морков или червена чушка. 

Заек в сметанов сос

Необходими продукти:
1 заек
2 с.л. горчица
1 с.л. сол, непълна
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. чесън на прах
щипка мащерка
200 г готварска сметана
2 глави лук
2 моркова
3-4 картофа
3 с.л. олио
60 г масло
1 ч.ч. вода
За маринатата:
1 л вода
2-3 с.л. оцет
2-3 дафинови листа
корени за супа
зърна бахар и черен пипер

Начин на приготвяне:
Слагаме заека в маринатата и го държим най-малко 2 часа, но по-добре една нощ. Измиваме го, подсушаваме и го мажем с каша, приготвена от горчицата, маслото, олиото и подправките. Слагаме го в тава, наоколо подреждаме зеленчуците и сипваме водата. Печем под фолио 90 минути на 160 градуса. Махаме фолиото, обръщаме заека и печем още 30 минути. Добавяме сметаната и пасираме зеленчуците, за да получим сос, с който сервираме. 

Сом с кашкавал

Необходими продукти:
6 парчета риба сом (може и толстолоб, шаран, сьомгова пъстърва)
5 с.л. олио
2 с.л. масло
200 г кашкавал
2 с.л. брашно
1 ч.ч. топла вода
2 с.л. галета
черен пипер
1 кубче рибен бульон
магданоз

Начин на приготвяне:
Разтваряме бульона във вряща вода и бланшираме рибата за 2-3 минути. Изваждаме парчетата риба с решетъчна лъжица и ги слагаме в намаслена тава. В олиото и маслото запържваме брашното и към него добавяме водата с енергично бъркане, за да се получи гладък сос. В него добавяме черен пипер и поливаме рибата, поръсваме с галета и настърган кашкавал. Запичаме до златисто на 180 градуса. Поръсваме с магданоз. 

Телешко в гъбен сос

Необходими продукти:
2 кг телешко месо (може и всякакво друго)
2 с.л. олио
60 г масло
2 глави лук
250 г печурки
250 г манатарки или друг вид гъби
1 ч.л. къри
1 с.л. леко препечено брашно
100 мл бяло вино
1 ч.ч. телешки бульон
0,5 ч.ч. зеленчуков бульон
сол, черен пипер, мащерка

Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на хапки. Слагаме го в съд с капак да се задушава в собствения си сос, след което добавяме олиото и половината масло с малко сол. Запържваме го до златисто, като междувременно прибавяме нарязания на полумесеци лук. Сипваме телешкия бульон и оставяме ястието да къкри на слаб огън. През това време задушаваме нарязаните на ивици гъби с останалото масло, като добавяме брашното и разреждаме с виното и зеленчуковия бульон. Сипваме гъбения сос при месото, слагаме подправките и така готвим още 10-15 минути. Може да се сервира в голяма чиния, поръсено с магданоз и с гарнитура от картофено пюре и варен ориз. 

Хит на седмицата

Торта от козунак

Необходими продукти:
1 стар козунак, 1 ч.ч. + 100 г захар, 20 г масло, 50 мл алкохол (уиски, ром), 1 ч.ч. вода, 3 яйца, 70 г брашно, 1 л прясно мляко, 100 г млечен шоколад, 50 г какао, за декорация - портокалови корички, стафиди, парченца шоколад

Начин на приготвяне:
За сиропа карамелизираме 1 ч.ч. захар, след което добавяме маслото, водата и алкохола. За крема разбиваме яйцата, брашното и 200 мл мляко. В тенджера сипваме останалите 800 мл мляко, 100 г захар, шоколада и какаото. Когато се разтопят при непрекъснато бъркане, добавяме постепенно яйчената смес. Бъркаме до получаването на гъст крем. На дъното на форма за торта слагаме филии стар козунак, сиропираме ги и ги мажем с крема. Редуваме козунак, сироп, крем. Охлаждаме тортата за 1 нощ в хладилник. Махаме ринга и декорираме по желание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме