Киселините в стомаха са нещо обичайно след преяждане, поглъщане на мазни и пържени храни, прекаляване с алкохол, шоколад, кафе.
Освен че причиняват подуване на стомаха и оригване, те често се изразяват във връщане на киселина в хранопровода и устата (рефлукс), съпроводено с парене.
Най-честото домашно средство, към което посягаме, е содата бикарбонат, но лекарите не я препоръчват - тя предизвиква истинска химическа буря в стомаха и води до прекаленото му раздуване. Освен това ефектът є е краткотраен.
Ябълков оцет
Разтворете от половин чаена лъжичка до 2 супени лъжици (увеличавайте количеството постепенно) натурален ябълков оцет в чаша вода и го изпийте непосредствено преди ядене. Друг вариант: можете да правите същото веднага след ставане от сън и преди лягане, но с топла вода.
Лимонада
Направете лимонада с истински лимон и я изпийте по време на хранене. Въпреки че има кисел вкус, лимонът всъщност неутрализира киселините.
Картофена вода
Обелете, почистете и настържете 1 суров картоф и го изстискайте. Смесете 2-3 супени лъжици от отделения сок с половин чаша вода и изпийте, когато усетите парене и киселини.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш