Домашно песто от босилек (Рецепта)

Босилекът е билка, която расте над земята. Листата на това чудотворно растение се използват за производство на много лекарства.

Босилекът противодейства на стомашни спазми, загуба на апетит, чревни газове, бъбречни състояния, задържане на течности, настинки, болка в главата, брадавици и глистни инфекции. Прилага се и при лечение на ухапвания от змии и насекоми.

Родилките понякога приемат босилек преди и след раждането, за да стимулират кръвообращението, а също и да предизвикат притока на кърма.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Sharan (@sharansvegekitchen)

Освен че е изключително полезна билка, той е и особено ароматна подправка, присъща за италианската кухня.

Необходими продукти:
• Листа от босилек – 2 ч.ч.
• Кедрови ядки – 1/3 ч.ч.
• Пармезан – 1/3 ч.ч.
• Чесън -3 скилидки 
• Зехтин – 1/3 ч.ч.
• Лимонов сок – 1 ч.л.
• Сол – ½ ч.л.
• Черен пипер – на вкус 

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от 냠희 (@yumhee.table)

Миксирайте босилека, кедровите ядки, пармезана и чесъна в чопър или блендер. След това добавете зехтина, лимоновия сок и подправете. Необходимо е да се получи гладка смес.

Можете да съхранявате песто пастата в буркан или  в друг затварящ се съд като го запечатайте плътно. Важно е да седи в хладилник или на друго студено пространство. Трайността е около е 1 седмица.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от 12dragons (@12dragons)

Пестото е идеален компонент за много ястия от обикновената салата с хубави и ароматни селски домати до сложна италианска паста. Използва се за тортелини, талиатели, спагети, скариди, сьомга, пилешко, пица, в различни предястия или просто може да си партнира с препечени филийки.

Пробвайте го и вие вкъщи!

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Jenny ∆ Food Photographer (@sunnywithshadows)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме