Един въпрос към д-р Емилова: защо някои хипертоници на лекарства се чувстват замаяни?

„Излезте от ума си и влезте в сърцето си. Мислете по-малко, чувствайте повече.“

Ошо

Отговор:

Всички медикаменти за сваляне на високото кръвно налягане имат странични ефекти, без изключение. На тези пациентите обикновено се препоръчват диуретици - лекарства, отнемащи водата от тъканите и изхвърлящи я от организма с урината. Тези лекарства на практика отнемат задачата на бъбреците да осигурят финия баланс на водата в тялото, на отпадните продукти и нужните соли или електролити. В резултат на отнемането на водата с лекарства кръвното налягане се нормализира, а понякога се стига до прекалено ниско кръвно налягане, свързано със световъртеж и дори дезориентация. Приемането на диуретици води до отделяне не само на електролитите натрий и хлор, увличащи излишните течности извън тялото ни, но и на калиеви йони, което е много опасно, защото те са важни за поддържане на нормален сърдечен ритъм и нормално кръвно налягане.

Около 30 процента от лекарствата за високо кръвно са на основата на калциеви инхибитори, които при някои пациенти крият риск от поява на рак на гърдата. Тези вещества забавят навлизането на калция в мускулните клетки, което води до изкуствено разширяване на кръвоносните съдове. Калциевите антагонисти могат да причинят световъртеж, ускорена сърдечна дейност, сърцебиене, главоболие, отоци по крайниците и умора. Лекарствата за хипертония, макар и в редки случаи, могат да причинят и разстройства на паметта, импотентност, да увредят черния дроб и бъбреците. Нашият подход към пациентите с високо кръвно налягане е напълно различен. Режимът на плодове и чай с или без мед нормализира кръвното налягане още в първите дни. Затова ние внимателно намаляваме лекарствата, които пациентите вземат от дълго време, преди окончателно да ги спрем. Ако един хипертоник направи пълен курс плодолечение (20 дни плюс 10 захранване) и поддържа здравословен начин на живот основно с растителна храна и движение, той може завинаги да се раздели с лекарствата за високото си кръвно налягане.

Визитка

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт. Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 1 април тази година през нея са минали над 51 500 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Сърцето обича кайсии

Кайсиите са един от най-ценните плодове за сърцето и кръвоносната система защото съдържат много калий, витамини, пектин, желязо, есенциални киселини. Още от древността имат широко приложение в народната медицина. Хунзите, този малък народ, който обитава високопланинските части на Северен Пакистан, отглежда много кайсии. Сред хунзите са непознати хипертонията, болестите на сърцето, ракът, глаукомата… Изследователите свързват този удивителен факт не само с живота без стрес и на чист въздух, но и с храненето им – почти 100 процента растително, с голям дял на плодове – главно кайсии.

Използват се и ядките на кайсиите, дори  от години се пише в различни здравни сайтове, че са антираково средство. Не бихме се ангажирали с това твърдение, само с уверението, че ядките са изключително полезни срещу вътрешните възпаления в тялото, но трябва да се консумират с мярка (до десетина), защото съдържат и циано-водородни съединения.

Но пресни кайсии може да похапвате без мярка, а е добре и да изсушите за зимата. Какво съдържат кайсиите?  Ценни за организма фитохимикали, сред които салицилова, ябълкова и лимонена киселина, микроелементите калций, калий, желязо, фосфор, магнезий, а също фибри, протеини и лесно усвоими въглехидрати.

За какво помагат? Интересна публикация в едно медицинско списание в САЩ твърди, че кайсиите и етеричното масло от ядките помагат за успокояване на астматичните пристъпи. Ядките също се използвали в древността за прочистване на дихателните пътища.

Пресните плодове са чудесни за хора с диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол. Смята се, че хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да включат задължително в менюто си пресни кайсии. Хората със стомашни проблеми, констипация, гастрит, язва могат да намерят облекчение, ако редовно пият нектар от кайсии. Този слънчев плод подобрява здравето и на очите, особено при проблеми свързани с дегенерацията им при възрастни хора. Кайсиите помагат за заздравяването на костите, за увеличаването на костната плътност и не на последно място – с високо съдържание на желязо са истинско лекарство за хората с анемия.

Рецепта

Кейк с кайсии

260 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
130 g кокосова захар
120 г кокосово масло, стопено
220 г растително мляко
2 с.л. лимонов сок
400 г кайсии
2 с.л. кокосова захар, за поръсване
20–30 г шам фъстък, за поръсване

В купа сложете брашното, бакпулвера, содата и кокосовата захар. Разбъркайте ги, прибавете кокосовото масло и разбъркайте. На няколко части добавете растителното мляко, като разбърквате, докато получите хомогенна смес. Накаря прибавете лимоновия сок и отново разбъркайте.

Сипете сместа във форма с падащо дъно ( ок. 25 см диаметър) и я загладете.

Разрежете кайсиите наполовина и премахнете костилките. Подредете половинките кайсии върху тестото като леко ги притиснете. Накълцайте на ситно шам фъстъка и поръсете върху сладкиша. Поръсете с 2 с.л. кокосова захар.

Печете сладкиша в загрятата фурна около 20–25 минути. След като се охлади, отделете стените на формата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл