Един въпрос към д-р Емилова: Как да спасим децата от алергии? 

Визитка

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт. Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 1 април тази година през нея са минали над 51 500 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Въпрос: Д-р Емилова, на какво се дължи тревожната тенденция все повече деца да страдат от алергии и как родителите да спасят децата си от тях?

Отговор: Да, тази тенденция е наистина много тревожна. Имунитетът на бебето започва да се гради в утробата на майката, затова нейният начин на живот също е важен. Родители, които съзнателно правят пречистващо лечебно гладуване, преди да заченат дете, му осигуряват чиста среда, в която то да започне живота си. Изключително важно е и бебето да бъде кърмено възможно най-дълго. С майчината кърма то получава най-добрия “спестовен” влог в банката на здравето - силен имунитет. Получава суроватъчен протеин и минимално количество казеин в точното съотношение, така че да ги усвои по най-добрия начин. Получава лактоферин и лизозим, които потискат развитието на болестотворните бактерии в стомахчето му, и се грижат за баланса на добрите бактерии. Получава и секреторен имуноглобулин - специфични антитела, предпазващи невръстния организъм от вируси и бактерии. Този велик природен механизъм не може да бъде повторен с изкуствените млека - те са винаги едни и същи! Децата, хранени с адаптирани млека, развиват по-често алергии, автоимунни болести и са по-податливи на инфекции точно заради това.

Всяка среща с мляко на друг бозайник е изпитание за организма на кърмачето. Кравето мляко е най-добро за теленцата - заради големите количества белтъци в него те натрупват повече от сто-двеста килограма само за месеци. А бебето расте с грамове! То не се нуждае от голямото количество белтък, нито от голямото количество растежен хормон в кравето мляко. Ако е на изкуствено мляко, адаптирано от краве, бебето получава голямо количество казеин, който не е приспособен за неговата нежна храносмилателна система и я затруднява. Децата, хранени с адаптирани млека, развиват по-често алергии, автоимунни болести и са по-податливи на инфекции точно заради това. Доказват го многобройните научни изследвания, които започнаха още през 80-те години на миналия век.

Важен е и периодът на захранване на детето след кърменето - ако детето обича мляко, давайте му козе мляко, и то не в големи количества. Не само млечните храни са богати на калций, важен за израстването на детето, много калций има и в зеленолистните зеленчуци. Давайте му много сурови плодове и зеленчуци, научете го да ги обича, те доставят живи витамини, соли, микроелементи, ензими, фибри и куп още други ценни за организма на детето съставки. И му помагат по-лесно да се справя с болестотворните организми и да изгради силен имунитет.

Герой на месеца: Марио Хохел

Марио е пълен с енергия след 30 дни, които прекара в клиниката - 20 от тях на плодове и чай и 10 дни захранване! Марио преодоля с воля, упоритост и дисциплина много тежки здравословни проблеми. Той живее в Стара Загора, но често пътува по работа в родната си Германия.

За първи път дойде в клиниката през декември миналата година с диабет тип 2 (диагностициран преди 8 години), с кръвно налягане (от 15 години!) и бъбречна недостатъчност първа степен. Тогава остана на режим природосъобразно хранене, а у дома си продължи да се храни вегански, без нито една животинска храна. И през май се върна отново при нас, за да направи дълго лечебно гладуване. Резултатът е удивителен! Марио не взема лекарства за диабета, тъй като кръвната му захар и серумния инсулин са в абсолютна норма. Кръвното му налягане се нормализира в края на дългото гладуване и в момента взима само 1/4т. от бета-блокера си.

Д-р Кристина Стойкова, Kristina Stoikova, неговият лекуващ лекар добавя още две изключително важни промени в здравословното състояние на Марио: “Лявото предсърдие на сърцето му беше с увеличени размери, а след програмата вече е с нормални размери! Също така има и подобрение в състоянието на паренхима на бъбреците, според ехографските изследвания!” Ето как когато един човек има разум, воля и подкрепа на истински лекари може да промени живота си и да се събужда пълен с енергия, радост и желание за живот!

Веган чийзкейк с вишни

Продукти: 
100 г. сурово кашу, 50 г. сурови слънчогледови семки, 
1-2 с. л. лешников тахан, 
100 г. овесени ядки, 
1 ч. л. агар-агар, 
150 мл бадемово мляко, 200 мл вода, 
200 г. обезкостени вишни,
1-2 с. л. мед, 1 с. л. кленов сироп.

Приготвяне: 
Блендираме 50 г. от кашуто и предварително изкиснатите във вода слънчогледови семки. Прибавяме меда и лешниковия тахан и отново блендираме, за да стане гладка смес. Разстиламе в подходяща малка форма, да стане 3-4 см височина. Другите 50 г. кашу блендираме до кремообразна смес заедно с бадемовото мляко. В малък съд слагаме около 3 суп. лъж. вода и загряваме. Добавяме половин ч. л. от агар- агара и разбъркваме с тел за секунди, да се сгъсти. Прибавяме в блендера при кашуто и бадемовото мляко и блендираме всички съставки. Сместа изсипваме върху блата от ядки, заглаждаме и оставяме в хладилник за 1 час. Изчистените вишни (на половинки) прибавяме към останалото количество сгорещена вода, в която с тел сме разбили останалата част агар-агар. Дръпваме от топлия котлон и по желание сипваме супена лъжица кленов сироп. Разстиламе внимателно върху белия слой и връщаме в хладилника за около 40-50 мин. Поднасяме трицветния чийзкейк, поръсен с кокосови стърготини или рожковено брашно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл