Един въпрос към д-р Красимир Милев: Помага ли гладуването при хормонален дисбаланс?

„Най-трудното нещо в света е да виждаш  хубавото през лошото. Като видиш грешката на някого, използвай я, за да изправиш себе си.“

Петър Дънов, роден преди 160 години на 11 юли, 1864.

Отговор:

Хормоналните отклонения обикновено се доказват лесно, но е сложно да бъдат коригирани с лекарства, а и прилагането им не винаги дава желания резултат. Нерядко медикаментите предизвикват неприятни странични ефекти. Затова е добре първо да се открият причините за проблема. Докато ги търсим, задължително трябва да намалим стреса и да увеличим физическата активност. Ако сме с наднормено тегло, добре е да отслабнем.

Втората стъпка е храната. Добре е продуктите от животински произход да се намалят количествено за сметка на качеството, защото прекаляването с тях дава шанс на колониите от “лоши” бактерии в червата да се умножават. Солта, бялата захар, бялото брашно, алкохолът и продуктите с много изкуствени добавки, каквито са готовите и полуготовите храни, трябва да се избягват. За здрава чревна флора и хормонален баланс помагат цялостните растителни храни - плодове и зеленчуци, ядки, семена, бобови. Всичко това може да не даде явен резултат веднага, тъй като тялото акумулира токсините, а остатъчните хормони дори в микроскопични количества продължават да действат. Но в дългосрочен план със сигурност ще балансира хормоналните процеси в тялото ни. Поради това всички здравословни дезинтоксикиращи програми са полезни.

Апаратното прочистване на дебелото черво (хидроколонтерапия) в комбинация с подходящи пробиотици е в състояние бързо да коригира дисбиозата. Лечебното гладуване с плодове и чай с мед, когато няма противопоказания, може да доведе до подобрение или пълно излекуване на множество хормонални нарушения. Трябва обаче да се знае, че някои ендокринни заболявания в условията на по-крайна диета се влошават и затова консултацията с лекар с опит в областта на природолечението винаги е задължителна. Както при всички останали заболявания и при хормоналните превенцията е по-резултатна от лечението и затова има смисъл да се наблегне на профилактичните мерки още от самото начало. Това означава да се опитаме да се храним с качествена, чиста, природна храна и да обучаваме и децата си на здравословен живот.

Визитка

Д-р Красимир Милев е роден през 1971 г. Завършва медицина през 1996 г. във Варна и решава да продължи развитието си в областта на холистичната медицина. През 1998 г. започва работа в клиниката (тогава Център за лечение с плодове на д-р Емилова). От 2002 г. е главен лекар на клиниката, наблюдавал е и активно участвал в лечението на голяма част от десетките хиляди пациенти, преминали през лечебното заведение. Д-р Милев има докторска степен по алтернативна медицина към университета в Калкута, завършил е курсове по ароматерапия и е член на международното общество по холистична медицина. Автор е на множество публикации на тема природосъобразно хранене и здравословен начин на живот.

От бележника на д-р Емилова:

Поля и Ленард – вдъхновени от историята на Керанка Костова

Лъчезарни, красиви и одухотворени – като две капки вода са Поля и Ленард Грийн, майка и син! Снимани в Боровец през юли, след контролния преглед. За първи път Поля и Ленард, на 12, дойдоха в клиниката през февруари в Свети Константин и Елена. Поля – след шокираща диагноза, до която „стигнах буквално от нищото“, както казва. Лекарят, поставил диагнозата, й казва, че се налага тежка операция с отстраняване на органи, след която цял живот ще бъде на хормонална терапия. Ленард – след качени килограми в годините на ковид истерията. Той е роден в Англия, но от 4-месечен живее в България. „Моят живот никак не е бил лесен“, казва Поля. - Преборих се с много неща и не исках една диагноза, колкото и да е страшна, да ме накара да се предам и да се откажа от мечтата си да намеря любов и партньор, да бъда щастлива.” Затова тя се изправя срещу страховете и съмненията си и избира трудния, но истински път на изцеление: лечебното гладуване. През февруари Поля прави 20 дни на плодове и чай с мед и 20 дни захранване. Ленард – 12 дни на плодове и чай с мед и 6 дни захранване. Сега, през лятото беше второто им гладуване. През ноември за Поля ще е третото. Вече е стриктен веган. Вдъхновение за нея е историята на Керанка Костова, която с периодично гладуване и пълен отказ от животински храни е стопирала множествената склероза. Въпреки, че при Поля заболяването е съвсем различно, лечебното гладуване, веганският режим и силната воля, дух и дисциплина са довели също до удивителен резултат. Със съветите и подкрепата на д-р Красимир Милев и д-р Емилова, Поля гради нов начин на живот, нова нагласа към здравето и болестите. И за това заслуга има и книгата „Гладната революция на д-р Емилова“. „ С тази книга заспивах тук, в клиниката, през февруари“, казва младата жена. Контролният преглед след второто гладуване показа, че Поля е стопила 15 кг, от които 13 телесни мазнини, Ленард – 10 кг и най-важното: и при двамата черният дроб, който е бил омазнен, е в нормите! Ленард е бил и на прага на инсулиновата резистентност, а вече е здрав! Важното е, че сега, когато след гладуването ще качи някакви килограми, те ще бъдат мускулна маса, а не мазнини, защото храненето е променено.

Визитка

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт. Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 1 април тази година през нея са минали над 51 500 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Рецепта

Мухамара - дип от печени чушки

Вкусна разядка, която можете да поднесете с различни видове хляб - от турския лаваш през индийския чапати до обикновените препечени филийки черен хляб.

Продукти:

4-5 печени червени чушки, обелени, с почистени  дръжки и семки
1 малка люта чушка или щипка чили
½ ч.л. смлян кимион
3⁄4 чаша печени орехи
2 скилидки печен чесън 
1 с.л. лимонов сок
¼ чаша смлян в кухненски робот сухар
¼ чаша зехтин плюс още 1-2 с.л. за поръсване отгоре
2 с.л. меласа от нар (по желание)
¼ чаша доматена паста
¼ чаша гореща вода (добавете само в случай че дипът ви се стори прекалено гъст)
сол и пипер 

В блендер сложете всички изброени за приготвянето на мухамара продукти и пасирайте до гладка текстура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл