ЕК забрани употребата на титановия диоксид (E171) в храните

Европейската комисия забрани употребата на титановия диоксид, по известен като Е 171, в храните. Забраната ще се прилага след преходен период от 6 месеца, което означава, че от лятото той не трябва повече да се слага в хранителните продукти.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду подчертава, че той не може повече да се смята за безопасен за здравето. Страните членки единодушно подкрепиха предложението на Комисията, което бе направено през есента. То се основава на научното становище на Европейската агенция за безопасност на храните.

Е 171 се добавя, за да придаде бял цвят на много храни - от печива и сандвичи до супи, сосове, дресинги и хранителни добавки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа