За Русия Зеленски вече не е легитимен президент

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя

Посредниците по Украйна били предупредени

Чешкият външен министър зарадва Киев

ЕС одобри плана за замразените активи на Москва

Всички посредници за мирно разрешаване на конфликта в Украйна трябва да имат предвид факта, че пълномощията на Володимир Зеленски като президент изтичат на 20 май, след което подписването на каквито и да било документи с него губи смисъл. Това посочи постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

“Важно е тези от вас, които се опитват да положат усилия за разрешаване на украинската криза по дипломатически път, да разберат това. Ние никога не сме се отказвали от дипломацията, за разлика от киевския лидер, който освен това законово си забрани каквито и да е преговори с Русия”, каза Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

“Тъй като днес е последният ден от легитимното му пребиваване на власт в съответствие с конституцията на собствената му страна, всички посредници трябва да го имат предвид”, подчерта Небензя в Ню Йорк, където се обсъждаха доставките на западно оръжие за Киев.

По думите на руския дипломат обсъждането на всякакви въпроси и особено подписването на документи с лидери, които са загубили своята легитимност, “противоречи на здравия разум”.

Ръководителят на руската мисия посочва, че “всички потенциални преговори трябва да се основават на справедливо разглеждане на опасенията за сигурността на Русия и да се основават на новите териториални реалности”.

Според Конституцията на Украйна президентските пълномощия на Зеленски, избран през 2019 г. за петгодишен мандат, трябва да изтекат в нощта на 21 май.

“За нас президентът Зеленски остава държавен глава на Украйна и човекът, към когото генералният секретар се обръща, когато трябва да се свърже с украински лидер”, коментира в тази връзка говорителят на главния секретар на ООН Стефан Дюжарик.

Междувременно държавите членки на Европейския съюз одобриха във вторник план за използване на печалбите, генерирани от замразени руски активи, за подпомагане на възстановяването и военната отбрана на Украйна, съобщи агенция “Блумбърг”.

Това ще предостави на Украйна 3 млрд. евро тази година, като 90% от тях ще отидат за украинската армия, написа чешкият външен министър Ян Липавски в социалната мрежа X.

Активи за около 280 млрд. долара са били замразени от страните от Г-7 след нахлуването на Русия в Украйна, като повече от две трети от тях се държат в ЕС, посочва “Блумбърг”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия