Зимни манджи, постни и блажни

Наближава Коледа, едни постят, други – не. Първите посягат към киселото зеле, боба и другите зеленчуци, вторите – към джоланчета, пържолки, сланина. Въпрос на личен избор. Важното е да се храним добре, за да имаме силен имунитет в студените дни, които престоят. А за него най-много допринасят белтъчините, независимо дали от животински или растителен произход. Затова през зимата и особено по времето, когато върлуват вирусни инфекции, не е препоръчително да се прилагат диети за отслабване. Напротив, хранете се добре, а за фигурата ще му мислите напролет.

 

Зимна чорба с кисело зеле

Необходими продукти:

1/2 кисела зелка

2 стръка праз

2 с.л. олио

1 с.л. брашно

червен пипер

2-3 картофа

1 каф.ч. ориз

чубрица

оцет

Начин на приготвяне:

Нарязваме на дребно киселото зеле, заливаме го със 7-8 ч.ч. вода и го оставяме да ври на тих огън до омекването му. В отделен съд загряваме олиото и запържваме ситно нарязания праз. Когато празът омекне, поръсваме с брашното и червен пипер, разбъркваме добре и изсипваме запръжката при зелето. Добавяме нарязаните на кубчета картофи и ориза и варим до готовност. Сваляме зелевата чорба от огъня и подправяме с чубрица и оцет. Може да поднесем супата както топла, така и студена.

 

Свински джолани в гювеч

Необходими продукти:

2 свински джолана

1 кг картофи

4 скилидки чесън

1 глава лук

3 моркова

1 ч.ч. бяло вино

черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Измийте, подсушете и направете няколко надлъжни разреза на джоланите, за да се разтвори месото. Обелете и нарежете зеленчуците на едро. Посолете ги на вкус. В гювеча налейте виното и разпределете част от зеленчука. Посолете и поръсете джоланите с черен пипер и втрийте подправките в месото. Поставете свинските джолани в гювеча и разпределете останалия зеленчук между тях. Захлупете гювеча и го поставете в студена фурна, включете я на 200 градуса. Печете джоланите 2 часа до омекване на месото и зеленчука.

 

Печен джолан с лук

Необходими продукти:

1 свински джолан

1 глава лук

червен пипер

черен пипер

сол

дафинов лист

50-60 мл олио

Начин на приготвяне:

Джоланът се измива и почиства. В купа се смесват олиото и подправките заедно със солта. Джоланът се намазва със сместа. Поставя се в тава за печене. Около него нарежете лука на колелца, за да даде аромат на месото. Добавете малко вода и дафиновия лист за още аромат. Завийте тавата с фолио и печете 2-3 часа на 160 градуса. След това открийте месото, увеличете на 220 градуса и печете до получаване на коричка.

 

Пържоли с мед и бира

Необходими продукти:

600 г вратни пържоли

50 г масло

2 с.л. пчелен мед

50 мл бира

200 мл вода

1 щипка сол

1 щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

Вратните пържоли се начукват леко и се овкусяват със сол и черен пипер. Нареждат се в тава за печене. Отделно се разбъркват медът с бирата, разтопеното масло и водата. Така приготвената смес се излива върху месото в тавата. Пържолите се слагат да се запекат за 30 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна, без да се покриват с фолио. По средата на печенето ги обърнете и от другата страна, за да се опекат и овкусят равномерно.

 

Кисело зеле с ориз и праз

Начин на приготвяне:

1,2 кг кисело зеле

1 ч.ч. ориз, непълна

30-40 г маслини - черни, без костилки /по желание/

3 стръка праз лук

1 глава червен лук /по желание/

2 средни домата или белени от консерва

1 ч.л. куркума

1/4 ч.л. чесън на прах

червен пипер

черен пипер

целина

сминдух

девесил

сол на вкус или 2-3 щипки вегета

люта чушка /по желание/

Начин на приготвяне:

Оризът заедно с доматите, нарязани на ситно, и нарязаният на дребно праз лук, куркумата, червен, черен пипер и другите подправки, се приготвят в обикновена тенджера. Първо празият лук леко се запържва заедно с наситнените домати с малко олио. Може да се добави и глава червен или обикновен лук. Разбърква се за около 10 минути до омекване. След това се слага оризът с около 3,5 чаши вода, съответстващи на количеството ориз. Добавят се и нарязаните на дребно маслини. Бърка се. Слагат се и подправките. Готви се на средно силен огън за около 20 минути до получаване на хомогенна смес. Киселото зеле се освобождава от кочана и се нарязва на дребно в тава, леко изцедено. Може по-късно да се добави и малко зелев сок по желание. Слага се и малко олио и червен пипер. Пече се на умерена фурна около 70-80 минути на 250-270 градуса, до златисто. 10-15 минути преди края на запичането може да се изключи долното нагряване. Бърка се поне 3-4 пъти по време на запичането. Около 15 минути преди да стане готово ястието във фурната, се прибавя готовият ориз с подправките и се разбъркват заедно. Пече се до златисто.

 

Мързеливи сарми с кайма и кисело зеле

Необходими продукти:

500 г кайма

2 глави лук

1 малка глава кисело зеле

1 ч.ч. ориз

4-5 с.л. олио или мас

1 с.л. доматено пюре

сол и подправки по избор

Начин на приготвяне:

В сгорещеното олио се задушава ситно нарязаният лук. Прибавят се оризът, каймата, размитото в малко вода доматено пюре, подправките и ситно нарязаното кисело зеле (количеството е по желание). Добавят се 3 ч.ч. вода и сол (или зелев сок). Ври на тих огън до готовност на продуктите.

Друг вариант - на дъното на съда се слагат листа от киселото зеле, отгоре се поставя сместа от лука, каймата, ориза, доматеното пюре и подправките и отгоре се завива с нов пласт зелеви листа. Ястието може да се приготви и в тенджера под налягане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме