Зимни плодови сладкиши (Рецепти)

1. Оранжев сладкиш с портокали 

Необходими продукти:
• Портокали – 2 бр.
• Кафява захар – 3 с.л.
• Пудра захар – 150 гр.
• Масло – 150 гр.
• Сладко от портокали – 3 с.л. 
• Яйца – 3 бр.
• Брашно – 150 гр.
• Сол – една щипка 
• Бакпулвер – 10 гр.
• Бадеми – 40 гр. смлени
• Сок от портокали – 2 броя портокали 
• Кора от портокали - 2 броя портокали
За глазурата:
• Сладко от портокали  - 3 с.л.
• Ликьор – 2 с.л.

Можете да използвате пресни портокалови филийки, или да ги потопите в сладка вода (1 чаша вода+ 1/3 чаша захар) за около 20-30 минути на средна температура – тя помага да се отървете от портокалова горчивина.
Разбийте маслото и пудрата захар, докато крема побелее. След това добавете мармалада, разбитите яйца и сока. В отделна купа смесете сухите съставки: кората от плодове, бадемите, бакпулвера и ги изсипете при течните.

Намажете 18 см. тава с отделящи се страни с масло. Поръсете основата с кафявата захар. Подредете портокаловите резени по дъното, като направите препокриващ слой – общо 2 слоя.
Изсипете тестото в тавата. Загрейте фурната до 180 градуса и печете във фурната за 45-55 минути, докато се изпече до  златисто.

Оставя се да се охлади за няколко минути при стайна температура.

Междувременно направете глазура, като загреете сладкото от портокали с ликьора и малко вода (3 с.л.) в касерола.

Внимателно извадете сладкиша върху подноса за сервиране, докато е все още топъл, като горната част трябва да е тази с резените портокали. Пробийте няколко дупки в сладкиша и внимателно и равномерно излейте глазурата отгоре.

Сервирайте го топъл!

 

2. Лесен щрудел с ябълки 

Необходими продукти:
• Бутертесто – 500 гр.
• Ябълки – 4 бр.
• Круши – 2 бр.
• Стафиди – 100 гр.
• Орехи – 100 гр.
• Захар – 1 ч.ч.
• Канела – 1 ч.л.
• Галета – 3 с.л.
• Жълтък – 1 бр.
• Вода – 1 с.л.
• Пудра захар – 4 с.л.

Ябълките  и крушите се обелват, почистват и настъргват на едро ренде. След това се прехвърлят в купа, за да се отцеди сока от тях (може да използвате цедка). Стафидите се накисват в гореща вода за няколко минути.

Настърганите плодове се смесват със смлените орехи, галетата и отцедените стафиди, поръсват се със захар и внимателно се разбъркват. Накрая към сместа се добавя и канелата и се разбърква отново.

Бутертестото леко се разточва, за да не се надигне твърде много при печенето. Разрязва се на правоъгълник, чиято дължина е близка до дължината на правоъгълната тава, в която ще се пече десертът. В единия край се поставя плънката и щруделът се завива на руло, което се намазва с разбит  жълтък с малко вода.
Рулото се поставя в тава покрита с хартия за печене. По същия начин се оформят 2 или 3 рула, в зависимост от тавата.

По повърхността на щрудела с остър нож се правят частични прорези. Тавата се поставя в предварително загрята фурна и десертът се пече на 180 градуса в продължение на 20-30 минути.

След изпичане щруделът се оставя да се охлади и се сервира, поръсен с пудра захар.

 

3. Обърнат кекс с карамел и банани

Необходими продукти:
• Масло – 125 мл.
• Яйца – 2 бр.
• Банан – 1 бр.
• Брашно – 1 ч.ч.
• Заквасена сметана – ½ ч.ч. 
За карамеления сос 
• Кафява захар - 3/4  ч.ч.
• Течна сметана – 125 мл.
• Масло – 1 ч.л.
За карамелизираните банани 
• Масло – 20 гр.
• Кафява захар – 1 с.л.
• Банани – 4 бр. 

За да направите карамелизираните банани, поставете маслото и захарта в незалепващ тиган на средна температура. Добавете бананите, отрязани на половина и гответе 2-3 минути или докато бананите се карамелизират. Подредете ги на дъното на тавата за печене, в която предварително сте постлали харти за печене.

Използвайте миксер, за да разбиете маслото и пудрата захар в купа. Трябва да се получи кремообразна смес. Добавете яйцата, едно по едно, като разбивате добре след всяко от тях. Добавете банана, брашното и заквасената сметана, като ги редувате и разбърквате добре след всяко добавяне. Сместа се изсипва върху бананите в тавата и се изравнява с лъжичка.

Пече се около 1 час в предварително загрята фурна на 180 градуса. Оставя се да изстине в тавата за 10 минути, преди да обърнете сладкиша в поднос.

За карамеления сос поставете в касерола на средна температура кафявата захар и бъркайте, докато се разтопи и стане златисто кафява. Отстранете от огъня и добавете внимателно сметната и ¼ ч.ч. вода при непрекъснато бъркане. След това върнете на котлона и при ниска температура бъркайте в продължение на 5 минути или докато сместа стане гладка.

Изсипете карамеления сос върху сладкиша  и поднесете!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме