Изненадващи рецепти: Тиквата не е само за десерт

Замества пюрето от картофи като гарнитура към месо

Подхожда си с дивеч, птици и телешко

Свикнали сме да възприемаме тиквата само като продукт, от който се приготвят десерти – печена с орехи и мед, пасирана на крем, във вид на тиквеник. В Южна и Централна Америка я смятат за плод и я използват за сладкиши. Във Франция тя е зеленчук и с нея се приготвят много основни ястия. Сладкият й вкус придава екзотика на храни, които традиционно приготвяме с картофи и моркови. Тиквата, сварена и направена на пюре, е интересна гарнитура към задушени и печени меса.

Подхожда си с такива, които търпят сладко – дивеч, заек, патица, гъска, телешко. Нашата кухня и досега смесва сладко и солено – пример за това е телешкото със сини сливи.

Тъй като е твърда, тиквата, обелена и нарязана на парчета, обикновено се нуждае от няколко минути задушаване, преди да започне основното готвене. Когато е настъргана за баница и тиквеник, няма нужда да се вари предварително, но тогава трябва да се отцеди сокът, който се отделя в доста голямо количество. В противен случай вътрешността на баницата ще остане недопечена. 

Освен вкусна, тиквата е и много полезна. Тя е бедна на прости захари, което означава, че е подходяща за консумация дори от хора, страдащи от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Освен това не съдържа никакъв холестерол, като дори е богата на ниацин – природен продукт с доказано действие за намаляване на холестерола. Тиквата е добър диуретик и затова е подходяща при болни бъбреци. Тя регулира теглото и кръвната захар, подпомага функцията на панкреаса и подобрява зрението. 

Пълнена тиква с кайма

Необходими продукти:
1 малка тиква (около 1,3 кг)
500 г телешка кайма
200 г гъби
4-5 скилидки чесън
1 морков
2 зелени чушки
1 домат
3 ч. л. доматено пюре
80 мл олио
150 мл бяло вино
сол, черен пипер, други подправки по желание

Начин на приготвяне:
Отрежете капаче на тиквата. С лъжица изгребете семките и жилките. Натрийте отвътре със сол и зехтин и оставете настрана. За плънката нарежете моркова, домата и чушките на кубчета. Чесъна настържете, а гъбите, ако са големи, филетирайте на не много тънки парчета, ако са малки, оставете цели. Загрейте олиото на среден огън и запържете моркова за кратко, добавете чушките, домата и гъбите и гответе 3-4 минути, след което сложете доматения концентрат и чесъна. Гответе за кратко и прибавете каймата, бъркайки, за да стане на трохи. Налейте виното и подправете със сол, черен пипер и други подправки по ваш вкус. Щом виното се изпари и острият аромат на алкохола изчезне, отстранете от огъня. Напълнете тиквата с полуготовата плънка. Захлупете с капачето и завийте изцяло в алуминиево фолио. Поставете в по-дълбока тава (защото ще се отдели сос) и сипете малко вода на дъното. Печете на 180 градуса 2 часа, след което махнете фолиото или просто отвийте отгоре и запечете до приятен загар. Може да увеличите малко градусите, за да стане по-бързо. 

Задушен заек в тиква

Необходими продукти:
1 заек
1 средна тиква
2 глави лук
3 с. л. доматено пюре
1-2 моркова
1 глава кервиз
1 вр. магданоз
1 ч. ч. вино
1 ч. ч. вода
125 г масло
сол, черен пипер, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар

Начин на приготвяне:
Заекът се държи 24 часа в студена вода с 2-3 с. л. оцет. Нарязва се на порции и се обезкостява. Запържваме го в маслото, прибавяме нарязаните на едро зеленчуци и подправките, слагаме виното и водата с размитото в нея доматено пюре, посоляваме и варим на тих огън до полуготово. С плънката пълним предварително почистената от семките тиква с отрязано капаче. Слагаме капачето и замазваме с тесто. Печем в умерена фурна, докато тиквата омекне – около 2 часа. Сервираме заешкото месо с гарнитура от вътрешността на тиквата и варен ориз. Същото ястие може да се приготви с пиле.

Яхния от картофи и тиква

Необходими продукти:
700 г тиква
4 големи картофа
1 глава лук
1 зелена чушка 
1 червена чушка
1/2 ч. ч. доматен сок
1 ч. л. сол
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч.л. или повече готова подправка за ориз
3-4 зърна бахар
1 дафинов лист
1 голяма скилидка чесън
5-6 стръка магданоз

Начин на приготвяне:
В средна тенджера наливате чаша вода, слагате обелените и нарязаните тиква и картофи на кубчета с размери 1-2 см. Прибавяте и лука, нарязан на ситно, както и чушките на малки парченца. Наливате малко олио -2 с.л., прибавяте и подправките, бахара, дафиновия лист. Разбърквате и оставяте на средна степен на котлона  да ври спокойно. Ако трябва, доливате още малко вода, но тя не трябва да е много - 2 пръста под нивото на кубчетата зеленцуци. След като ястието е вряло 20 минути, през които сте го разбъркали поне 2 пъти, добавяте половин или 3/4 ч. ч. доматен сок. Той ще стегне малко картофите и тиквата. Оставете да ври още 20 минути. Накрая добавете скилидката чесън, накълцана на ситно. Разбъркайте и изключете. Оставете тенджерата на котлона още 5 минути, после дръпнете и след малко поръсете с магданоза.

Пърженки с тиква и извара

Необходими продукти:
600 г бяла тиква
300 г брашно
400 г извара
250 мл прясно мляко
3 яйца
80 г пудра захар
1 щипка сода бикарбонат
1 ванилия
150 г свинска мас или олио
сол

Начин на приготвяне:
Почистете и обелете тиквата, нарежете я и я задушете или изпечете до омекване. Към нея добавете стритата предварително извара и млякото и разбъркайте. След като сместа се охлади напълно, добавете разбитите яйца, пресятото брашно със содата бикарбонат, солта и половината пудра захар. Замесете гладко тесто и го разточете на тънка кора. От нея изрежете форми и изпържете бухтичките в сгорещена свинска мас. След като са готови, отцедете пърженките добре и ги поръсете със смес от пудра захар и ванилия.

Хит на седмицата

Пържена маринована тиква

Необходими продукти:
1 кг тиква
2/3 ч. ч. брашно
1 ч. ч. олио
1 ч. ч. оцет
4-5 скилидки чесън
1 стрък розмарин
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Обелената и изчистена тиква се реже на филийки, които се овалват в брашно и се пържат в олиото. Вадят се с решетъчна лъжица и се слагат върху кухненска хартия. Оцетът, чесънът, солта и пиперът се кипват. Тиквените парчета се осоляват, поръсват с пипер, розмарин и охладената марината. Оставят се да киснат в маринатата 12 часа, преди да се сервират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме