Има и алергия към витамин С

Трудно ще предозирате витамин С от плодове и зеленчуци, но може да го направите с лекарства и добавки.

Дължи се на предозиране

Ако ядете прекалено много цитрусови плодове или приемате добавки, съдържаща аскорбинова киселина, има опасност да развиете алергия към витамин С. Лекарите отричат тя да е истинска. Най-много да получите лек сърбеж и копривна треска. Алергия в общоприетия смисъл можете да получите само при употребата на концентриран витамин С или при прилагането му мускулно или по венозен път.

Оптималната доза витамин С в организма е 100-400 мг на ден. Такова количество има в 2 портокала или половин килограм несладки ябълки. В периоди на вирусни инфекции тази доза трябва да се повиши на 500-600 мг. По-добре е витаминът да се приема в натурален вид - чрез плодове и зеленчуци. Освен в цитрусите, той се съдържа в големи количества в шипки, домати, картофи, горски плодове, диня, зеле, червени чушки, тъмнозелени листни зеленчуци. Има го дори в млякото.

При предозирането му може да се повишат кръвното налягане и захарта в кръвта, нарушава се сънят, образуват се камъни в бъбреците, появява се гадене, повръщане, диария. Тези симптоми лесно могат да се предотвратят, ако препаратът, съдържащ витамин С, се приема след хранене, а по-добре въобще да се намали дозата.

Главните последствия от всяка хранителна алергия, каквато е и тази от витамин С, са обрив, сърбеж, зачервяване, оток, хрема, кашлица. При усложнена реакция може да се стигне до анафилактичен шок, който е животозастрашаващ.

При признаци на алергия към витамин С на първо време трябва да се вземе каквото и да е антихистаминно средство и да се откажете от препарати и медикаменти, съдържащи този витамин.

 След това потърсете алерголог, който да потвърди, че става дума за алергия точно към витамин С, а не към нещо друго. Когато диагнозата се потвърди, алергологът ще ви предпише препарати без витамин С и хипоалергична диета. Тя изключва от храненето високоалергенни продукти, какъвто в случая е витаминът. Ако нещата продължат да се влошават, се изключват средноалергенните продукти като месо, пшеница, картофи, бобови и някои плодове. Такава диета трябва да се спазва 2-3 седмици. След като алергията стихне, може постепенно да започнете да връщате изключените продукти. Така лесно ще разберете кой точно плод или храна предизвикват алергия у вас. Напомняме, че алергията към витамин С е много рядка и обикновено се дължи на предозиране, а не на съдържащ витамина продукт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве