Имунолог нобелист предупреждава да внимаваме с кутиите на готовата храна

Снимка; Pixabay

Нобеловият лауреат д-р Питър Дохърти, който е имунолог, предупреди да внимаваме с опаковките на храните, които внасяме в домовете си през пандемията от COVID-19, съобщава австралийският в. "Дейли мейл".

"Макар и опаковките да не са такъв проблем като да стоиш до човек, който кашля и киха, струва си да се замислим за възможна зараза, когато хващаме кутията с пица или пластмасова опаковка", каза проф. Дохърти, който преподава в университета в Мелбърн.

Коронавирусът пребивава върху картон и хартия до 24 часа, а върху пластмаса - до 9 дни.

"Най-добрият подход към картонените опаковки е да сме внимателни", съветва проф. Дохърти. "Добре е, когато храната се извади, кутията да се изхвърли веднага и ръцете да се измият". Що се отнася до пластмасовите опаковки, той препоръчва храната да се премества в собствена кутия и отново ръцете да се измият. Възможно е също кутиите да бъдат напръскани с дезинфекциращ спрей.

Според Тимъти Нюсъм от университета в Сидни през пандемията е разумно плодовете и зеленчуците да се мият със сапун.

"Трябва да помним, че всяка повърхност е потенциално заразена" - обясни Нюсъм.

Според професор Дохърти е добре маските да се отпускат под брадичката, ако човек е на открито. Той има и друг довод, освен да подишаме чист въздух - маските лесно се навлажняват и това увеличава риска от заразяване.

Питър Дохърти печели Нобелова награда за медицина или физиология през 1996 г. за описването на механизма, с който левкоцитите откриват и унищожават клетки, заразени с вируси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят