Интервалното гладуване е измислено от програмисти

При фастинга ядете 8 часа в денонощието, 16 часа гладувате.

Подобрява креативността и сплотява екипа

Организмът се чисти от токсините

Колкото и странно да звучи, моделът на хранене, наречен интервално гладуване или фастинг, не е измислен от диетолози, нито от ексцентрични знаменитости, а от програмисти от Силициевата долина.

Преди няколко години медиите на Запад започнаха тревожно да съобщават, че ръководителите на най-големите ИТ компании практикуват временно въздържание от храна. Твърди се, че влиятелните босове ограничават не само себе си, но и своите служители: първо, за да повишат корпоративния морал, и второ, за да синхронизират цялостния мисловен процес и да накарат всички да са на една и съща вълна.

Програмистите виждат основната цел на своите гладувания в повишаване на ефективността и кристална яснота на съзнанието. Мнозина споделят, че когато отказват храна за дълги периоди, им хрумват нови идеи за проекти, а неразрешимите преди проблеми стават тривиални и се разплитат от само себе си.

Един от основните привърженици на гладуването сред програмистите е Джефри Ву, ръководител на биохакинг компанията H.V.M.N., както и инвеститор в големи ИТ проекти. В социалните мрежи мъжът редовно говори за здравословния си начин на живот. Всяка седмица Джефри гладува един ден и веднъж на всеки три месеца прави 3-дневен пречистващ детокс. Между другото, именно той е инициаторът на най-големите гладни маратони в Силициевата долина, в които участват хиляди обещаващи програмисти от различни възрасти, националности и възгледи.

Създателят на „ВКонтакте“ и „Телеграм“ Павел Дуров също експериментира с подобна практика. За разлика от западните си колеги, руснакът отива още по-далеч. През 2019 г. той обявява, че в продължение на един месец ще приема само вода и нищо друго. Милиардерът отдавна е запален по модерните хранителни техники, които смята за ключ не само към здравето си, но и към успешния бизнес. Сега обичайната му диета не съдържа месо, захар, алкохол, млечни продукти или такива с глутен, както и яйца - всички те според него пречат на ефективността и влияят негативно на креативността.

Докато жителите на Силициевата долина търсят вдъхновение в глада, жителите на близките Холивуд Хилс също усвояват модната техника - но, разбира се, те се надяват на съвсем различни резултати. Наоми Кембъл например периодично отказва храна от много години, за да започне процес на регенерация на тялото. „Всички ядем толкова различни храни, че просто трябва да не ядем нищо поне веднъж седмично. Мисля, че това може да удължи живота“, казва супермоделът.

Дълго време повечето диетолози са предпазливи към интервалното гладуване. Те твърдят, че е вредно за здравето да се пропуска дори едно от основните хранения. Страхът от разпространението на новата мода не е безпочвен - само преди 10-15 години е модерно, особено сред девойките, да не ядат почти нищо и да се гордеят с поднорменото си тегло.

Скоро след вълната на строгите диети и увеличаването на оплакванията от хранителни разстройства експертите единодушно обявяват ползите от многократното хранене с малки порции. С течение на времето обаче много привърженици на привидно удобната схема започват да се оплакват, че не могат да я следват: или постоянно се чувстват преяли, или просто нямат време да ядат 5-6 пъти на ден. Освен това, с този принцип на хранене трябва стриктно да изчисляват калориите.

Ето защо през последните няколко години диетолозите започнаха да предпочитат една от формите на гладуване - периодичното или интервалното. Тази схема позволява да спрете да следите внимателно калориите в замяна на отказ от закуска или вечеря - изберете сами кое сте готови да пожертвате, защото можете да ядете само през последователни 8 от 24 часа на денонощието. Останалите 16 часа пиете вода.

Изненадващо през 2016 г. японският молекулярен биолог Йошинори Осуми получава Нобелова награда именно за доказване на ползите от един от методите за периодично гладуване. Ученият установява, че при 36-часов отказ от храна тялото започва процес на автофагия – клетъчно обновяване и подмладяване чрез използване на собствената енергия. Според биолога пълното еднодневно гладуване веднъж седмично помага на човек да се пречисти от токсините, както и да подобри здравето и да запази качеството на живот.

Все пак специалисти предупреждават, че отказът от храна дори за 16 часа може да е опасен за някои хора, затова преди да предприемат интервално гладуване, е добре да се посъветват с лекар. Рязкото ограничаване на калориите може да се превърне в голям стрес за тялото, така че трябва да се уверите, че нямате противопоказания - както най-очевидните (бременност и кърмене), така и по-незабележими (поднормено тегло, проблеми със стомашно-чревния тракт). Дори краткотрайно гладуване може рязко да влоши състоянието на човек, страдащ от захарен диабет, който да изпадне в гликемична кома.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве