Истории от бележника на д-р Емилова: Връх Мусала - на една праскова разстояние

Чувствах се лека като перце, не си спомнях отдавна да съм имала такъв прилив на енергия

Д-р Емилова завършва медицина през 1962 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт.

Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. Повече от 48 000 пациенти са минали през клиниката и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

За първи път Малена Георгиева е в клиниката на прочутата лекарка в Боровец през 2005. Тогава за пръв път качва връх Мусала  - на 24-ия ден от режима си на плодове. За лекотата, която носи омекотеното гладуване, за пътешествията на духа и откритията на тялото - разказ от първо лице. 

Малена говори прекрасен български, въпреки че от 30 години живее извън България. През 1993 г. емигрира в САЩ, а от година се е преместила в Амстердам с приятеля си. Интелигентна, точна, весела, деликатна и с една особена топлота в отношението си към всеки. За трети път е в клиниката и всеки път е незабравимо преживяване, всеки път е изкачвала свой собствен връх. Изпитва истинско щастие да е у дома си, в България… 

Разказва Малена Георгиева:

„Напуснах България на 26 години, през бурната 1993. Но винаги съм се връщала с една особена тъга и обич в сърцето у дома, в Пловдив, в България. Мама обичаше да казва: „Тук е твоята Тара!“ Това е наша закачка, тя правеше алюзия с имението Тара, в което героинята на „Отнесени от вихъра“ Скарлет О`Хара винаги се е връщала, за да намери себе си, да намери своето равновесие и хармония, земята, към която е изпитвала особена близост. Мама си отиде от рак през 2003 г. Беше ужасен период. Опитахме се с татко да направим всичко, за да я спасим. Не успяхме. И се разпаднахме. Татко беше особено зле, беше изпаднал в депресия. И аз се върнах специално през 2005 година да го заведа в клиниката на д-р Емилова в Боровец, за да мога да го откъсна от мъката му, от проблемите, да мога да му помогна да реши и здравословните си проблеми. До тогава никой от нас не беше гладувал и един ден на плодове. 

Татко дойде, но категорично отказа да гладува. Д-р Емилова не се разсърди, само ми каза: нека да яде каквото иска, само те моля, направи така, че да идва сутрин на лекциите. Аз започнах да гладувам на плодове, а той тръгна на лекциите. На четвъртия ден след лекцията на д-р Емилова татко дойде развълнуван и потресен от чутото и каза: И аз ще гладувам! Направи 20 дни на плодове, аз - 24, за да можем да се захраним заедно следващите 10 дни. Този месец в Боровец го преобрази! Той усети подкрепата на лекарите, тяхната загриженост, видя и се убеди сам, че с този метод човек дава на своя собствен организъм шанса да се справи с болестите. Голяма роля изигра и психологът, който беше част от екипа на клиниката и му помогна да излезе от депресията. А аз на 24 -ия ден от гладуването качих Мусала, само на една праскова! 

Чувствах се лека като перце, не си спомнях отдавна да съм имала такъв прилив на енергия. 

Следващата година отново направих 20 дни на плодове в клиниката и 10 дни захранване. След това ме завъртя животът. Завърнах се в Ню Йорк с неговия бесен ритъм на живот, където хората буквално работят денонощно. Направих своя консултантска компания и работех с различни финансови институции като експерт по мениджмънт на риска. Излишно е да описвам колко трудно ми е било. През годините съм правила сама гладувания, но те не може да се сравняват с тези в клиниката. Бързо минаха доста години от второто гладуване, но ето ме отново тук - сега бях цели 32 дни в клиниката в Свети Константин и Елена. Този път дойдох със здравословни проблеми, които вероятно се дължат и на обездвижването, и на стреса, и на качените килограми - висок холестерол, странни болки по тялото, от които не можех да спя, уголемен черен дроб. Изследванията в края на плодовия режим показаха, че отново съм горд притежател на нормален черен дроб! Холестеролът е в норма, а от свалените 9 кг 8 кг и 700 г са мазнини. Отначало не знаех защо лекарите толкова се радват, когато цифрата за мазнините е висока. Защото в тях са токсините, от които се освобождава тялото - ми обясниха.

От година живея в Амстердам с моя приятел, който е българин. Отново започвам отначало. Но сега ми е по-лесно, защото познавам начин, по който мога да си възвърна равновесието и спокойствието, да се справя със стреса - това е методът на омекотено гладуване. Знам как трябва да се храня, за да съм здрава и ще се опитам да го направя, защото видях колко опасно е да се неглижира храненето. Само ако можеха хората, които са настроени срещу метода и срещу д-р Емилова да спрат да се заблуждават, да повярват малко в себе си, да си дадат шанс, да опитат. Или поне да се опитат да разберат тази философия на здравето, която тя изповядва. Щяха да бъдат много по-щастливи. 

Рецепта

Зелени веган палачинки

Можете да зарадвате децата си с тези зелени палачинки, особено ако ги поднесете със сладко от зелени смокини. Но и с домашна лютеница и веган сирене са чудесни! Спанак или лапад, дори малко копър - няма значение, важното е да сложите в сместа свежа зеленина - около 150 -200 г пресни листа. Те се накълцват и слагат в блендера с малко вода като за смути. Към зеленото смути добавяте две чаени чаши пълнозърнесто брашно от лимец, шепа фино смлени овесени ядки, една супена лъжица смлян сусам.

Не е необходимо да слагате сол, но ако искате да направите вкуса им по-привлекателен за децата, сложете лъжичка мед. Добавянето на бакпулвер и зехтин също не е задължително. С количеството на водата регулирате гъстотата на сместа - тя трябва да е като на боза. Ако стане прекалено рядка - добавете брашно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл