Истории от бележника на д-р Емилова - Димитър Димов: За година олекнах с 30 килограма - без лекарства и скалпел

Започнал с недоверие и съпротива, днес бургазлията е ревностен привърженик на омекотеното гладуване и на природосъобразното хранене

Кръвното не слизало под 140 на 90

Димитър Димов, едноименник на големия български писател, автор на „Тютюн“ и на  „Осъдени души“, е на 66 г. , от Бургас и има професия прозаична, доста далеч от литературата – занимава се със строителство и ремонти. Но тази работа, както всички българи знаят, е един постоянен извор на силен стрес. Такава е и за Димитър, който покрай непрекъснатите ангажименти и стрес започва да вдига високо кръвно още преди десетина години. Но не е само напрежението, начинът му на живот е свързан с доста безразборно хранене, често на крак. Килограмите се трупат и в началото на миналата година Димитър е 122 кг., без да е много висок. Болките в ставите, подуването на стомаха, подуването на краката ( „Не можех да си обуя обувките“) са все неща, които пренебрегва. Но през февруари миналата година настъпва криза – приет е в болница с остър панкреатит. „Чудовищна болка, лоша прогноза, а докторите само вдигаха рамене и ми казваха: „Не се лекува панкреатитът.“ За да преодолее това опасно състояние, което е застрашавало живота му, Димитър остава на вода с дни и малко по-малко се захранва със сокове. Излиза от болницата с десет килограма по-малко, смазан, уплашен и объркан. И тогава двете му дъщери решително го повеждат към клиниката на д-р Емилова в Свети Константин и Елена. Още е студено – март 2022 г.

„Аз бях против, категорично отказвах да остана на плодове, да гладувам. Казах, че ще се храня по програмата природосъобразно хранене – два пъти на ден, с веганска храна без сол и мазнина. Продължих да вземам лекарства за кръвно. И на четвъртия ден ми се зави свят. Отивам при лекуващата лекарка д-р Жекова, млада и приветлива жена, но с опит в холистичната медицина. Измери ми кръвното и ме пита дали съм взел хапче сутринта. Да, отговорих и вечерта трябва да взема още едно. Посъветва ме да не вземам, а да отида пак да ми измери кръвното на сутринта. Когато отидох на другия ден, беше нормално – 120 на 80, а аз не слизах под 140 на 90. Това много ме мотивира и окуражи да гладувам. Казах си: какво пък, ще опитам. И започнах режим на плодове. От този ден не съм вземал лекарства за кръвно, вече повече от година. Успях да бъда една седмица на плодове. Чувствах се чудесно. Но беше време за тридневното захранване, а след това трябваше да се връщам у дома.  Тогава д-р Емилова ме посъветва да продължа лечебното гладуване и да направя 20 дни, за да усетя ефекта от този удивителен метод. И аз реших да го направя, буквално нямах търпение да продължа.“

Само след три месеца Димитър е отново в клиниката, един от първите пациенти на 1 юли, когато клиниката отваря врати в Боровец. Един от най-стриктните, най-запалените – прави 20 дни на плодове, а после захранване по правилата. „Килограмите тръгнаха главоломно надолу, казва той – чак започнах да се стряскам. За 20 дни свалих едни 10 килограма! Това са токсините, които съм натрупал не само с начина си на живот, но и с медикаментите, които приемах в болницата в големи количества, главно обезболяващи.

А през есента направих в къщи едно кратко гладуване от 10 дни. Но захранването – пак в клиниката. И буквално се преобразих. Видях, че вече знам как да гладувам в къщи и в началото на тази година направих още една седмица на плодове, после – 4 дни захранване. За да го направя сам много ми помогнаха лекциите на д.-р Емилова, нейната подкрепа, наученото в клиниката.“
През юли тази година Димитър е отново в Боровец – отново за 20 дневно гладуване. С нови дрехи, защото старите буквално му падат. С усмивка, защото няма вече здравословни проблеми, няма подуване, киселини, болки в областта на черния дроб и панкреаса. Черният му дроб се е свил с два сантиметра, вече не е трета степен омазнен, сърцето му буквално е олекнало, кръвното – като на младеж. „ Моят внук дойде да ме види в Боровец и вика на майка си: виж как седи дядо. Погледнах се – кръстосал съм крак върху крак, нещо, което не помня откога не можех да направя.“

И още нещо интересно разказва Димитър. Как отишъл на консултация при проф. Иво Петров, кардиолог, разтревожен от ниския си пулс – под 50 удара в минута. Професорът го прегледал, разпитал и като разбрал, че Димитър е свалил 30 кг за по-малко от година, му казал: Нищо ти няма, сърцето ти е здраво, просто си почива след усилената работа толкова години, когато си носил тези наднормени килограми.“ 

Сега нищо не може да накара Димитър да се върне към стария начин на живот. Тази лекота, която означава и здраве, за него е безценна. И той прави усилия да продължи: храни се предимно с растителна храна, хапва от време на време месо, главно риба, храни се бавно и осъзнато, научил се е да разчита сигналите на тялото и да уважава потребностите му. Така спрял цигарите ( „А пушех много, стигал съм до 3 кутии.) 

И е благодарен на хората, които са спасили живота му – двете му дъщери, д-р Емилова и нейния великолепен екип лекари и специалисти. И на себе си разбира се, защото този удивителен резултат е изисквал цялата му воля и мъжки характер. Явно ги има – в изобилие.

Визитка 

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт.

Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 15 август тази година през нея са минали 49 439 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Рецепта

Зелен фасул с картофи

Продукти:

пресен зелен фасул  ½ кг
4-5 едри картофа
1 глава лук
3-4 скилидки чесън 
морска сол
мадраско къри (по желание)
пресен джоджен, магданоз или риган
червен пипер
1 -2 узрели домата

Приготвяне: 

Задушете в малко мазнина и вода ( или зеленчуков бульон) накълцания лук и нарязания  и почистен зелен фасул докато омекне, през това време обелете и нарежете картофите на едри кубчета. 

Сложете всичко в тавичка с подправките и разполовените скилидки чесън. 

Отгоре можете да сложите парченца масло. 

Запечете и когато всичко е готово, нарежете доматите на тънки кръгчета, сложете върху ястието, поръсете с накълцан магданоз и изключете фурната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл