„Трябва да изгубиш много време, за да станеш накрая млад.“
Пабло Пикасо
Има хора, които дори на 70+ продължават да носят в себе си нещо детско: любопитство, усмивка, доверие, добрина и емпатия към всички. „Не бях такава, казва Звезделина Бойчева. - Бях затворена, сприхава, „изострена“ до крайност, заради хроничната болка. Благодарна съм на д-р Емилова и нейния екип не само затова, че оставих лекарствата и „укротих“ заболяванията, които влача с години, но и затова, че промених настройката си към света. За първи път бях в клиниката преди две години, и още това първо дълго гладуване ме смири, обра, отвори ми очите за неща, които преди подминавах.“
ПРЕДИ:
Звезди е от Варна, инженер химик по професия. Двадесет години от живота си посвещава на „голямата химия“ в Девня, после започва частен бизнес. „Аз съм мъжко момиче, казва тя. - Никога не се оставям на течението. Все ще измисля какво да работя, как да съм активна. В частния бизнес се занимавах сама с всичко: машини, апаратура, персонал. Календарът ми за следващата година и сега е почти пълен със задачи и събития.“
Звезделина има две деца и три прекрасни внучета. Мъжът ѝ, за съжаление, почива от рак. Това се случва малко преди нейната операция на тумор в тялото. „Операцията беше много тежка, лекарите не даваха гаранция, че туморът няма да рецидивира и да се появи отново. Отстраниха ми 47 лимфни възли, загубих много кръв. Наложи се дъщеря ми да дава кръв. Възстановявах се с месеци. Безкрайно съм благодарна на доц. Карагьозов, един перфектен хирург.“
Целият организъм на Звезди и преди, и особено след операцията, е като неакордирано пиано. Високо кръвно, висок холестерол, за които взема лекарства, плюс бета блокери. Има ревматоиден артрит, а медикаментите, които пие за него, не дават резултат. Болкоуспокояващите са само малка част от шепата лекарства, които взема всеки ден. Но най-тревожно е състоянието на очите й. Има заболяване, което е много рядко, офталмологът ѝ казва че е едно на един милион: нарушаване на мембраната между ретината и стъкловидното тяло. Двете очи са с 50% „видимост“. И само вероятността да остане и без тези 50 процента, без очите си, кара жената да вземе спешни мерки.
Звезделина отива в Клиниката на д-р Емилова през януари 2023 г., там където работи като консултант един неин съученик от първи клас: уважаваният професор Бранимир Каназирев, кардиолог. Изследванията ѝ никак не са добри - има и наднормено тегло, омазнен черен дроб, камъни в бъбреците, нисък хемоглобин, висока пикочна киселина.
Но като истинско мъжко момиче тя стиска зъби и прави 30 дни режим на плодове и чай с мед и още 15 дни захранване. Спира лекарствата за кръвно и холестерол, спира бетаблокерите под лекарски контрол. По съвет на д-р Емилова след захранването спира и млечните продукти. Окуражена от резултатите, прави още едно дълго гладуване през същата година. А през тази – още два пъти по 30 дни на плодове и два пъти по 15 дни захранване. Общо четири гладувания за две години, или 180 дни! Между гладуванията се храни главно с растителна храна, позволява си месо рядко и по малко.
СЕГА:
Звезди е с 20 килограма по-лека, от тях половината са мазнини. А това е важно, защото в мазнините са токсините, които тровят тялото. Заедно с килограмите е смъкнала и години от плещите си. Не взема лекарства за кръвно и холестерол, черният дроб се е прибрал в нормалните размери, камъните в единия бъбрек са намалели значително, в другия са изчистени. Сега излъчването ѝ е на много по-млад човек, ведър и енергичен.
Офталмологичните изследвания показват, че в лявото око процесът на разрушаване на мембраната е спрял! А зрението на дясното от 50 % е нараснало на 70%! Борбата със заболяването на очите тя приема и като урок, който ѝ помага да открие колко важно е да можеш да виждаш красотата, която ни заобикаля. И да умееш да уловиш момента и да го запечаташ в снимка. Снима настървено за себе си, но е щастлива, когато приятелите, на които праща снимките, се възхищават на някой изгрев или залез, или на красотата на Морската градина във Варна, където Звезди не пропуска всекидневната си разходка при хубаво време.
Все още ѝ е трудно да чете дълго време, не гледа телевизия повече от 1 час, и то по „хигиенни“ причини, но затова пък как рисува! Вижте само една от нейните картини – какъв колорит и изящен детайл! По рисуването се запалва още с първия час по артерапия в едно студио във Варна. Обожава часовете, които с чаша вино и с четка в ръка споделя с други хора, търсещи красивото в привидно обикновени неща. Снимането и рисуването са начинът Звезди да продължава с усмивка, с любопитство, да споделя, да намери своя среда. Нейната собствена болка я е направи чувствителна към болката на другите хора. От клиниката винаги си тръгва с още поне един-двама приятели, с които поддържа връзка. И започва да планира следващото си посещение. „Предпочитам да си мечтая не за Сейшелите, а за този скромен хотел на брега на морето, в който е клиниката. Защото там е д-р Емилова и нейният страхотен екип. Моят баща беше капитан далечно плаване, почина на 91. На 90-ия си рожден ден се шегуваше, че още 30-40 години ще прави това, което обича да прави, пък после ще видим. Същото казвам и аз – още 30-40 години ще карам по този начин, пък после ще видим.“
Картината е на Звезди Бойчева
Веган кюфтета
Продукти:
1 ч.ч. овесено брашно
2 с. л. ленено семе (смляно) и 2-3 лъжици вода, за да направите ленени “яйца”
1 консерва червен боб
1 ч.ч. овесени ядки
сол, пушен червен пипер, чесън на прах
2 стръка пресен лук
1/2 ч.ч. галета
веган сирене (по желание)
2-3 с.л. слънчогледови семки, смлени (по желание)
Приготвяне:
Отцедете боба от консервата, измийте го и смелете в блендера с малко количество вода до гладка смес. Направете ленените „яйца“ – от смляното ленено семе и вода 1:1 и оставете сместа да набъбне 10-15 мин. Прибавете към бобената смес в блендера, добавете останалите съставки и смелете.
Оформете кюфтенцата и ги оваляйте в галета. Можете да ги изпържите в тиган или уред за пържене с горещ въздух, или да ги печете върху хартия във фурната. Поднесете с топъл доматен сос, картофено пюре, ориз или киноа, а може и със свежа зелена салата.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш