Истории от бележника на д-р Емилова - Мария Рифаи: плодовете спасиха сина ми от операция

Снимка: Личен архив

От 20 години семейството отделя всяка година време за лечебно гладуване и посещение на клиниката. Синът им, който за пръв път гладува на 5, не е пил антибиотици никога, докато е бил ученик

Гладувахме всички, за да сме солидарни

“Когато тази година отидох за поредна година в клиниката, за да изчистя не само тялото си, но и натрупания стрес и напрежение, ме посрещна една млада лекарка. За първи път ли гладувате, попита ме тя. Когато гладувах за пръв път в клиниката, Вие сигурно не сте била родена, отговорих с усмивка. Проверихме в медицинското ми досие - била е съвсем малка.”

Това разказва през смях Мария Рифаи, весела, енергична и необикновено смела жена. Защо смела? Защото преди 22 години, когато нейният 5-годишен син е страдал от трета сливица, лекували са го с антибиотици и е имал насрочена операция за премахването є, се е изисквал огромен кураж от родителите, за да откажат утъпканите здравни пътеки и да предприемат алтернативно лечение. Още повече, че нейният съпруг, сириец, е лекар по образование. Настроенията срещу клиниката тогава, липсата на адекватно отразяване на резултатите от лечебното гладуване при д-р Емилова, яростният отпор от официалната медицина и клеветите в медиите срещу лекарите, дръзнали да поемат по собствен път, не са успели да разколебаят Мария и съпруга є. Наистина е важно, че той е застанал на нейна страна и я подкрепил! 

Днес семейството е благодарно на това умно решение да дойде в клиниката с 5-годишния си син. Да чуем разказа на прекрасната Мария: 

“Синът ми страдаше често от настинки, дишаше тежко, хъркаше докато спи. Причината беше трета сливица. Лекарят ми обясни, че единствената възможност да се справим с третата сливица и последиците от нея за детето, е операцията. Даде ми рецепта за антибиотик, който да изпие преди нея и за един противоалергичен препарат. Но синът ми няма алергия, казах. “Ами може и да отключи, отговори лекарят. Този антибиотик често предизвиква алергична реакция.” Тогава се стреснах. Какво правя, казах си? Това ли е единственият начин? За щастие, вече бях чела книгата на Лидия Ковачева, и смятах, че нейният метод на омекотено гладуване ще ни помогне - имаше и такива примери с деца в книгата. Заминахме цялото семейство при д-р Емилова - аз, съпругът ми, майка ми и детето. Гладувахме всички, за да сме солидарни с него. Той направи не 5 дни, колкото бяха годинките му, а 6. При това доста стриктно - тогава, преди 22 години нямаше смутита в клиниката, плодовете бяха ограничени като количество и видове. Още на третия ден от плодолечението сливицата му се “прибра”. Започна да спи спокойно, това му донесе прилив от енергия. Аз направих по-дълго гладуване, защото страдах от години от тежка мигрена. Два пъти месечно изпадах в безтегловност: ужасяваща болка, световъртежи, повръщания... Колегите във фирмата за недвижими имоти, в която работя и до днес, ми казваха, че познават настъпващия пристъп на мигрена само по погледа ми, щом прекрача прага на офиса. За да гладувам тогава ме вдъхнови и историята на самата д-р Емилова, която е преодоляла тежка мигрена с омекотено гладуване, както и куп други болести.

Имам един ярък спомен от това първо гладуване с детето в клиниката. За да се справям с мигренозните кризи, вземах лекарства, купени в Германия. На третия ден от гладуването главоболието ми беше силно и отидох за съвет при д-р Емилова. Тя ме разпита, после взе лекарствата, каза че няма да ми трябват повече и... ги хвърли в кошчето! Изчаках я да излезе от кабинета и тайно си ги взех. За всеки случай. Но така и не посегнах към тях повече. До днес пазя за спомен тази опаковка с лекарства в къщи, за да ми напомня през какво съм минала и колко път съм извървяла, за да се излекувам от мигрената и да спася живота си.

От тогава правя всяка година лечебно гладуване. Почти всяка година ходех със сина си, поне до неговата 13-14 година, когато можех да го контролирам (смее се). Спомням си как веднъж в Боровец с него и неговата братовчедка тръгнахме да изкачваме Мусала (на 10-ти ден плодолечение ), а аз за “обяд” носех за децата по една ябълка. Не бяха очаровани, но тази ябълка им се стори най-вкусната. Снимала съм ги как я ръфат с апетит.

Майка ми е на 85 г., в добро здраве, държи под контрол остеопорозата си с хранителен режим, дни за изчистване и смлян сусам. Аз дълги години освен продължителното гладуване, правех и по един разтоварващ ден в седмицата. Чувствах се чудесно, но оставих работата да ме погълне. И сега съм решила да възобновя моите плодови вторници. Всеки път, когато отида в клиниката, а вече там съм и на здравословно хранене понякога, сякаш една чернилка изтича от мен. Напрежението от работата, срещите с много хора, токсичните емоции - всичко се изчиства.

Когато съм в клиниката имам усещането, че попадам в друг свят. Безценните съвети на Веселин Станков по време на кулинарното училище, лекотата и усмивката, с която Веселин Василев води сутрешната и китайска гимнастика, шегите и закачките на момчетата от бара, вълшебните ръце на масажиста Александър Стоянов, всекидневната подкрепа на д-р Милев ме карат да се чувствам нов човек или както би казал сина ми - “връщат ми заводските настройки”.

Благодарна съм на д-р Емилова, за това, че спаси здравето на сина ми. И за това, че е създала такова вълшебно място, изпълнено с радост, оптимизъм и добра енергия.

Визитка

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт.

Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 15 август тази година през нея са минали 49 439 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Веган сладолед с праскови

Продукти:

2 чаени чаши нарязани и замразени и обелени праскови 
2 банана, обелени, нарязани и замразени
1/2 чаша ядково мляко, неподсладено - бадемово, соево, от кашу...
1/1 лъжичка ванилия на прах или чист екстракт
Малинов балсамиков оцет - или пресни замразени малини, шоколадови стърготини, натрошен суров шамфъстък - по избор

Приготвяне:

Слагате всичко в блендера и блендирате до гладка смес. Можете повторно да охладите. Разпределяте в купички и поръсвате с малиновото балсамико, замразените малини или шоколадови стърготини, натрошено кашу и т. н.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл