Истории от бележника на д-р Емилова: Непосилната лекота на… гладуването

Фотография: Веселин Василев

Как са променили живота си Николина и Красимир Маринови и какво им донесе това – разказ от първо лице

Герои в книгата „Гладната революция на д-р Емилова“

Николина и Красимир са от онези двойки, на които всички тайно завиждат: успели в професията си на финансисти – той на частния „фронт“, тя в държавна институция, с две прекрасни дъщери, с верни приятели, „винаги двама, винаги…“ Всъщност приятелите им са тези, които са ги вдъхновили да направят дълго гладуване и захранване в клиниката - Благой и Мария Тодорови, герои в книгата „Гладната революция на д-р Емилова“. Преди няколко години Благой, който страда от диабет тип 1 и съпругата му, красивата Мария, която има проблеми с щитовидната жлеза, са отишли за пръв път при д-р Емилова. Тя ги е посъветвала да не гладуват, но да променят храненето си – без животински храни, със строг режим, в който всичко е пресни плодове и зеленчуци, кълнове, ядки, зърнени и бобови храни. Николина и Красимир са удивени от промяната при своите приятели: с веганско хранене Благой е намалил значително единиците инсулин и както казва, взема бебешка доза, а енергията и работоспособността му са двойни, Мария е още по-красива и усмихната, вече нямала симптоми на Базедовата болест, от което страдала! И тази промяна вдъхновява Николина и Красимир да направят първото си дълго гладуване. ЗАЕДНО. 

Красимир е този, който има по-голяма нужда от лечебно гладуване. От десетина години бил с високо кръвно – стига до  170 горна граница с лекарства! От известно време вземал и статини, черният дроб – омазнен, имал камъни и полипи в жлъчката, кръвната захар – висока. Все предвестници на болестта на прекалено заетите хора в големите градове: диабет тип 2. Николина има вродена сърдечна аномалия, а холестеролът ѝ – два пъти над нормите! Това „съчетание“ е наистина опасно. 

Разказва Николина:

„Бяхме удивени от промяната при нашите приятели, те имаха толкова енергия, а храната, която приготвяше Мария, веганска храна, много ни хареса. Ние не сме гладували и един ден в живота си до тази година. Месо, млечни – имахме ги на всяко хранене. Готвех различни неща за малката ни дъщеря, тъй като тя има глутенова непоносимост и фокусът на грижите беше върху нея. Но откакто Мария и Благой промениха живота си, и у нас започна да тече една „тиха подготовка“ за промяна.

Много пъти сме я обсъждали промяната, но отидохме в клиниката едва в началото на тази година. Направихме изследвания, започнахме се с метода, дадоха ни препоръки за гладуване. Но ние не бяхме още готови да скочим в дълбокото. Затова се върнахме в София и започнахме с малки стъпки: намаляване на животинските храни, разтоварващи дни на плодове и чай. От фейсбук групата Бързо-Лесно- Вкусно- Веган научих много полезни рецепти и започнах да ги прилагам. 

Снабдих се с всички книги по темата: Уил Булсевиц, Лидия Ковачева, Сергей Бубновски, Пол Брег… Съвсем друго е обаче да отидеш в клиниката, да видиш как хора с лекота гладуват по 20, 30 и повече дни, да усетиш тази невероятна атмосфера. Това беше вдъхновението, което запали искрата.

И в началото на летния сезон отидохме пак при д-р Емилова, вече в Боровец, за да започнем гладуване. Но го завършихме в къщи. Моят съпруг започна 5 дни преди мен, тъй като трябваше да гладува 20 дни. Аз реших да гладувам 15, но да започнем заедно захранването. За захранването се върнахме в клиниката. И го направихме както трябва.

Не мога да повярвам на лекотата, с която и гладувахме, и ходехме на работа. Никога не сме имали толкова енергия. Аз преди се чувствах винаги отмаляла след храна. Сега плодовете сякаш ми дават инжекция енергия.

Накратко, резултатите са фантастични: моят съпруг не взема нито хапчета за кръвно, нито статини. Без лекарства кръвното му е 130 на 90. Но ще направим скоро още едно плодуване и съм сигурна, че ще има още по-добри показатели. Няма камъни в жлъчката, а полипите там са намалели с 2-3 мм. Той прави всеки ден между 15 и 20 хиляди крачки. Аз наполовина. Но пък съм тази, която готви. По препоръка на лекторите в клиниката купих мултикукър, еър фрайър (за пържене без мазнина), мощен блендер. Сега започваме деня със смутита с ленено или конопено семе, на обяд имаме голяма салата без мазнина, само с пресовани слънчогледови семки или авокадо, плюс постна храна, сготвена в мултикукъра бързо и без мазнина. В салатите добавям ядки или правя от тях сосове. Един ден в седмицата сме на плодове. Не ядем сладкиши, а плодове. Моят съпруг свали 30 килограма! Аз – 10, сега съм 53 кг при ръст 160 см.

И когато ни питат как, защо направихте тази промяна с такава лекота, аз отговарям: ПРОСТО ПОРАСНАХМЕ!“

Визитка 

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт.

Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 15 август тази година през нея са минали 49 439 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Рецепта

Веган пататник

Продукти
няколко едри картофа
250 г веган сирене
3-4 стръка пресен лук
2 супени лъжици прясно смляно ленено семе
сол, чубрица, куркума джоджен

Приготвяне
Прави се като класическия пататник – с настъргани картофи и накълцан зелен лук. Вместо краве сирене – веган сирене. Вместо яйца – смес от двете лъжици смляно ленено семе с две лъжици вода.

Към пататника можете да добавите сос от равни части зехтин екстра върджин и соево мляко, така ще имате и веган майонеза. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл