Истории от бележника на д-р Емилова - Пламена Кринке: Гладуването ми помогна да се справя с моите демони

Младата жена има дълго медицинско досие, то започва с тежко изгаряне, минава през хранително разстройство и стига до преддиабет. Лечебното гладуване затваря последната страница на това досие 

Визитка

Д-р Емилова завършва медицина през 1962 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт.

Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 15 август тази година през нея са минали 49 439 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Пламена е красива млада жена, с изразителни очи и особената харизма на човек, който е минал през тежки изпитания, но е запазил ведрината на характера си. По професия е ландшафен архитект, омъжена е за германец, има две момчета на пет и две години. За своите 30 години Плами е прекарала много време в лекарските кабинети и болниците, люшкала се е между диагнози, съмнения, надежди. Днес е изпълнена с оптимизъм и увереност в силата си. Защото знае, че пътя, по който е тръгнала, е истинският път към храма, наречен ЗДРАВЕ. Днес Пламена, която е страдала от анорексия и булимия, има собствен кулинарен блог. Той издава вкус към храната, към живота, към красивата страна на ежедневието. Тя се храни изцяло вегански, а промяната е започнала с първото й посещение в клиниката на д-р Емилова. Разказва Пламена Кринке:  
  
За първи път бях в клиниката през 2021. Дойдох с наднормено тегло: 86 кг при ръст 170, с диагноза инсулинова резистентност. Изследванията в клиниката показаха, че имам хиперинсулинемия – състояние, при което панкреасът отделя инсулин много над нормата, но клетките на тялото са резистентни към този инсулин, глюкозата не може да попадне в тях и циркулира в кръвта. Това уврежда съдовете бавно, но сигурно. За такова състояние, което е преддиабетно, официалната медицина предписва лекарства. Аз съм изпила доста лекарства, имам дълга история с болници, изследвания, лечение с тежки медикаменти и затова не исках да вървя по този път. Ще разкажа за това малко по-нататък. Бързам да кажа, че се доверих на д-р Емилова, която е излекувала хиляди хора от диабет тип две, инсулинова резистентност, хиперинсулинемия, високо кръвно и т.н.

Гладувах 25 дни на плодове и чай. Не ми беше трудно, не беше страшно, както си мислят хората. Дори се учудих на лекотата, с която го направих. След това се захраних по правилата 15 дни. Свалих цели 19 кг! Когато се върнах у дома в Ботевград, просто летях. Бях толкова въодушевена, защото усещах, че поставям ново начало в живота си. Започнах да се храня без животински продукти. Продължих да губя килограми и токсини, от инсулиновата резистентност няма и помен. Не вземам лекарства.

Сега, през лятото на 2022 г. отново бях в клиниката за 20 дневно гладуване  и захранване. Свалих още килограми и равносметката ми за една година е 27 кг! Изглеждам и се чувствам по начина, по който винаги съм искала. Най-важното за мен е, че не просто се освободих от излишното тегло и изчистих тялото си, а това, че изчистих психиката си, емоциите си, наслоенията в душата. Трудно ми е да го призная, но в последните десет години имах хранително разстройство, което остана скрито за околните: булимия. Човек се храни уж нормално, но всъщност - безразборно, импулсивно, преяжда и често предизвиква повръщане, за да освободи място за нова храна. Булимията беше предшествана от анорексия. Още в последния клас на гимназията, когато кантарът показа 108 кг, аз спрях да се храня. И след 30 дни само на вода припаднах в училище. Едва тогава родителите ми разбраха какво става, защото аз отказвах да контактувам с тях, затварях се в стаята си, криех храната и я изхвърлях. Анорексията е много сериозна болест. Обикновено тя има своите корени в детството. А в моето детство имаше един инцидент, при който получих тежки изгаряния на двата крака. Последваха сериозни операции, системи, лекарства, упойки. Мисля, че още тогава нещо се обърка в тялото ми.

След припадъка в училище ме закараха в ботевградската болница. Имах късмет, защото моята любяща баба там е старша сестра. Със системи, внимателно захранване, с много обич и търпение от страна на близките ми за около три месеца успях да се измъкна от тази бездна, наречена анорексия. Благодарна съм на родителите си, които решиха да не ми дават тежките лекарства, които се дават на хора с психични отклонения. Те усетиха, че проблемът е другаде.

През годините страдах и от сериозна алергия, постоянно течащ нос, който лекарите постоянно настояваха да оперират. Не можех да се справя сама с емоциите си, с проблемите, нямах отговори на много въпроси, и затова вероятно започнах да получавам и паник атаки. Всичко това звучи като набор от болести, но всъщност причината е една – нарушеното емоционално и психическо равновесие, което води до дисбаланс в целия организъм. Двете ми раждания също не бяха леки. Едва когато започнах гладуването в клиниката на д-р Емилова под лекарски контрол, всичко си дойде на мястото. Останах сама със себе си и започнах да търся отговорите на много въпроси: защо ми се случва това, как да се справя със себе си, дали мигрената и алергията са следствие или причина за влошеното здравословно състояние. Как да се справя с паник атаките?

Възможно ли е да се върне анорексията? Как да живея като здрав човек, как да балансирам емоциите си? Успях да намеря верните отговори на тези въпроси. Защото в къщи ме чакаха две деца, които обичам безкрайно. Защото получих подкрепата на невероятните лекари в клиниката. Получих подкрепа и от пациенти, всеки от които се е борил със своите заболявания и демони и ги е победил, защото е имал силата и смелостта да промени живота си. Гордея се със себе си. 

Рецепта

Веган кюфтета по рецепта на Пламена Кринке

Продукти:
2 тиквички
1 пакет киноа
2-3 стръка пресен лук
2 супени лъжици ленено семе смляно
2 супени лъжици слънчогледово семе смляно или счукано

За соса: блендирани слънчогледово семе, копър, оцет
за картофките- смес от червен пипер, сол, черен пипер, риган 

Приготвяне: 
Сваряваме киноата и я изцеждаме. Настъргваме тиквичките и леко ги изстискваме. 
Двете супени лъжици ленено семе разбъркваме с две лъжици топла вода – това е „спойката“, която замества яйцата в кюфтетата. Накълцваме лука, натрошаваме слънчогледовото семе и омесваме всичко. Печем на хартия във фурна без мазнина. Така са направени и картофките – в мултикукър на програма пържене с горещ въздух. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл