Истории от бележника на д-р Емилова - Христина: Гладуването ми даде криле и посока

Младата жена вече 17 години идва всяка година в клиниката, за да се зареди с енергия и вдъхновение за следващия си полет

Здравословният начин на живот не е само хранене и движение, а и поведение и отговорност

Д-р Емилова завършва медицина през 1962 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт.

Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. Повече от 48 000 пациенти са минали през клиниката и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Христина изглежда още дете - весела и изящна като лекокрила птичка. А се оказва, че е на 35! Дипломиран психолог, майка на пълен работен ден на две деца, има общ бизнес с мъжа си в сферата на здравословните храни и начин на живот. Тя няма драматична история, която да разкаже, нито заболяване. В живота всичко є се случва точно навреме, леко, без напъни, с усмивка. Излъчва някаква светла енергия, която кара дори слънцето да се усмихва.

Разказва Христина Димитрова: 

“Да, моята история е различна, но се надявам да вдъхнови повече млади хора, които имат нужда от съвет и посока. Аз попаднах в клиниката на д-р Емилова на 17 години, но не заради заболяване, а от чисто любопитство. Тръгнах с братовчедка ми,  която беше само на 15, но беше пълничка и искаше да отслабне. Взехме разрешение от родителите, после - рейса от София за Варна и пристигнахме при д-р Емилова в първия ден на пролетната ваканция. Не бях чела нищо за гладолечението, не бях подготвена, повече ме вълнуваше пътуването и страховете около него - ще се справим ли сами, няма ли някой да ни отвлече. Бяхме деца, безгрижни, весели, годината беше 2004.

Още първата лекция на д-р Емилова ме грабна, погълна ме, разтърси ме. Почувствах се като риба, която е живяла в аквариум, а изведнъж попада в морето. И тогава всичко си идва на мястото. Гладувах 10 дни и се захраних пет дни. Беше и лесно, защото много обичам плодове и чай, и трудно, защото изпитвах страх, когато трябваше да ни вземат кръв за изследванията. А когато пациентите си тръгваха и разказваха историите на своите изцеления и показваха изследванията си, а всички се просълзяваха, аз оставах с отворена уста и с ококорени очи - не можех да повярвам! За първи път се сблъсквах с такива тежки заболявания и такива чудотворни направо изцеления. И всичко това ме промени. Промених храненето си, промених погледа си към живота, следвайки съветите на д-р Емилова и лекарите в клиниката. Д-р Емилова е неизчерпаем източник на сила, енергия и знания. Всеки, който има късмета да се докосне до нея, променя живота си по някакъв начин. Още в първия ден, в който дойдох в клиниката, станах вегетарианка, а малко след това и веган. Вече седемнадесет години идвам всяка година тук за програма на плодове и чай. Правя и в къщи - всеки понеделник съм на плодове, правя и по няколко дни. Доведох родителите си, които имаха своите заболявания и с гладолечение ги преодоляха, като най-напред оставиха цигарите. Майка ми имаше астма, още с първото гладуване пристъпите изчезнаха. Доведох и брат ми.

С този начин на живот, който се опира на чистота, умереност, периодични гладувания преминах през студентските години (завърших психология, макар че никога не съм работила по специалността), после през майчинството. Кърмих голямата си дъщеря година половина, малкия син - две години и половина. В периодите на бременност и кърмене се хранех вегетариански, не защото съм имала нужда, а защото така ме съветваха лекарите. Като веган никога не съм имала анемии, никога не съм страдала от дефицит на витамин В12, което се случва на веганите.

Здравословният начин на живот не е само хранене и движение, а и поведение и отговорност към природата и към другите, определи моите избори в живота. Защото всичко е избор - от това какво да облечем сутринта до това как да изградим бизнеса си. С моя съпруг търгуваме с ядки, които за мен са основа на здравословното хранене. Но правим и други неща - ремонтирахме една малка дървена къща и я превърнахме в чайна. Тя е над Берковица, в изумително красиво място. И двамата сме от Берковица, заедно сме от 14 годишни, вече 21 години! Преминахме през всичко ръка за ръка. Съпругът ми имаше проблеми със стомаха, беше станал 60 кг. С едно гладуване от 20 дни проблемите изчезнаха. Той и децата се хранят по традиционния начин, но с малко месо, рядко, с пресни здравословни храни. Търсят баланса. Децата ми не са гладували, не искам да ги агитирам, трябва сами да го пожелаят. Дъщеря ми вече е на 14 и проявява интерес към метода. Скоро ще дойдем в клиниката двете. Защото искам и тя да се докосне до мъдростта и харизмата на един изключителен човек и лекар, каквато е д-р Емилова. Смятам, че е недооценена у нас. Смятам, че нейният опит в холистичната медицина трябва да бъде изучаван и да стигне до повече хора. Защото може да промени живота им към по-добро, както стана с мен.

Веган лазаня

Продукти:

пълнозърнести кори за лазаня

соева кайма, веган сирене, каперси, накълцани маслини

за соса: готов доматен сос, кашу, соево мляко

зехтин, морска сол, риган, индийско орехче

Приготвяне:

Корите се сваряват за кратко според указанията на опаковката. Редят се в намазнена тавичка по две, поръсени със зехтин екстра върджин. Намазват се с готов доматен сос и веган бешамел. Веган бешамел се прави от накиснато за два часа кашу, соево мляко и подправки, всичко блендирано до по-гъста консистенция.

След това се слага плънката. В нея можете да прибавите още някакви зеленчуци по желание - тиквички, гъби... Пече се на умерена фурна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл