Как да сервираме шампанско

Снимки: Pixabay

Шампанското е питие, подходящо за вдигане на наздравица за специален повод (и не само). Пенливата напитка е предпочитана от много хора, тъй като не е силен алкохол. Затова може да се консумира дори и от тези, които не пият по много и не са свикнали с „по-тежки“ питиета.

За рожден ден, специална вечеря или на... яхта, шампанското винаги е добро предложение. Преди да го „разлеем“ по чашите обаче трябва да знаем някои основни правила преди неговата консумация. 

Добре охладено

Това е много важно, ако искате да се насладите на вкуса на пенливата напитка. По правило шампанското се сервира при температура между 4 и 9 градуса, което означава, че трябва да е „отлежало“ в хладилника поне три часа. И тук също трябва да се внимава и да се има предвид, че шампанско не бива да се оставя във фризер, тъй като охлаждането му трябва да става постепенно. Много бързото и рязко охлаждане на бутилката и напитката могат да доведат до загуба на вкуса и аромата. Освен това бутилка от пенливата течност може да се охлади и в специална кофа, пълна с кубчета лед. Тогава бутилката може да се охлади в рамките на час час и дълго време да остане студена, ако се наложи да е извън хладилник. Това е подходящ и удобен начин за охлаждане по време на парти на открито.

Отваряйте бутилката под наклон 

Отварянето на бутилка шампанско си е истински тържествен момент. За да няма щети, трябва да внимавате как ще се справите с цялата процедура по отварянето, така че никой да не пострада от изстрел на тапа, например. Бутилка шампанско трябва да бъде под ъгъл 40-45º, така че повърхността на пенливото вино да е разположена почти до края на гърлото на шишето. Налягането ще се освободи по-лесно и така ще се избегне скоростното изстрелване на тапата. Запомнете - тя трябва да остане в ръцете ви, а не да "лети" във въздуха. За всеки случай не насочвайте бутилката към лицата на хората, които седят наблизо.

Налейте под наклон

Професионалистите наливаш шампанско под наклон. По този начин загубата на балончета е по-висока. Освен това не пълнете чашата догоре. Достатъчно е да напълните не повече 2/3 от чашата. След като изпиете това количество може да долеете още толкова. 

Избор на подходящи чаши 

Специалната напитка изисква и специални чаши. Шампанското се поднася във високи чаши с формата на флейта или лале, а не в широките и ниски. Дизайнът на чашата е не само красив, но точно този вид играе важна роля и при вкуса, тъй като подсилва аромата и концентрира потока от мехурчета. Все пак трябва да се вижда, каква напитка пием. А тя е най-изтънчената.

На финала: Затворете бутилката и я охладете

Ако остане нещо от питието, което не е намерило място в чашите и искате да запазите оставащото съдържание на алкохола, то задължително затворете бутилката, като използвате професионални тапи за затваряне. Ако нямате такива под ръка, то и коркова тапа ще свърши добра работа. Разбира се, пенливата напитка не бива да седи на топло. Затова върнете бутилката в хладилника, за да се охлади. Отворено вече шампанско може да се държи в хладилник до 3 дни. 

Е, готови ли сте за по едно питие...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл