Кои храни подобряват паметта

Храненето има отношение към много сфери на нашия живот. Разбира се, основно е влиянието върху здравословното състояние. Това засяга и работата на човешкия мозък и неврологичните връзки.

Използването на кои храни може да доведе до по-добро състояние на паметта? В менюто си може да включите различни продукти, но като особено полезни в това отношение се препоръчват авокадо, зелен чай, розмарин, зехтин, какао и храни с омега-3 мастни киселини.

Шоколадите, които са с високо съдържание на какао помагат за по-доброто снабдяване на мозъка с кислород. Затова се предполага, че това води до по-добър тонус, консумацията му успокоява и ви дава още една добра причина да похапнете черен шоколад.

Авокадото е изключително полезен плод. То съдържа много здравословни вещества, като антиоксиданти, фибри, калий и други като пантотеновата киселина (В5). Тя има положителен ефект върху дългосрочната памет, а когато тя липсва в организма, човек се чувства уморен.

Розмаринът се използва като подправка или под формата на етерично масло, но също е полезен за когнитивната функция и концентрацията. В него се съдържа ацетилхолин, който подпомага мисловните процеси. Изследване на британски учени преди време показа, че помирисалите розмарин си спомнят да направят определени неща в бъдеще с 60-75% повече спрямо тези, които не са го направили.

Зехтинът е сред често препоръчваните продукти в диетите. Той също спомага подобряването на паметта, като съдейства и за справяне с токсините в тялото. Препоръчван е като хранителен продукт, който може да предпази от появата на Алцхаймер. Той показва добри резултати в научно изследване преди няколко години, дело на изследователи от Медицинското училище към Университета Темпъл.

Зеленият чай съдържа антиоксидант, който оказва положително влияние на паметта. С пиенето му може да избегнете дегеративни разтройства. Същевременно L-теанинът в напитката подобрява способността за учене, концентрация и запаметяване.

Омега-3 мастни киселини съдържат рибите и морските продукти. Особено се откриват в скумрията, сардините или сьомгата. Влияят добре на изграждането на клетките и ги предпазват от увреждане, включително мозъчните клетки.

Могат да бъдат прибавени и други полезни за мозъка и в тази връзка паметта, храни. Важното е да са натурални и възможно по-чисти от изкуствени добавки, за да имат реален ефект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл