Леки ястия с тиквички

Тиквичките са едни от най-обичаните зеленчуци в пролетната и лятната кухня. Приготвят се бързо и лесно, не тежат на стомаха, дори и да са пържени. От тях се приготвят супи, салати, предястия и основни блюда, стават и за вегетарианци, и за месоядци. Младите зелени тиквички съдържат само 16 калории в 100 грама, полезни са за очите, сърцето, костите и при режим на отслабване. Тиквички с ориз е класика в жанра, също и мусака с тиквички, както и пълнени тиквички с кайма и ориз. Тези ястия отдавна присъстват в нашата национална кухня.

 

Хрупкави тиквички по гръцки

Необходими продукти:

3 тиквички

1 с.л. бяло брашно

1/2 ч.ч. олио

1 с.л. царевично брашно

1 ч.ч. кисело мляко

2-3 скилидки чесън

1/2 връзка копър

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичките на възможно най, най-тънки ленти. Много лесно става с белачката за зеленчуци. В голяма купа сложете студена вода и 10-15 кубчета лед, след което сложете нарязаните тиквички. Поръсете дъното на тенджера с малко от смесените брашна, отгоре сложете от тиквичките, отново малко от брашното, отново тиквички и така, докато свършат. Много важно е да ползвате смес от бяло и царевично брашно, тъй като царевичното е по-едро и тиквичките стават по-хрупкави. Сложете капака и разтърсете тенджерата добре, така че тиквичките отвсякъде да се овалят в брашно. След това ги изпържете от двете страни в дълбок тиган или тенджера в голямо количество олио. Наредете ги в чиния, в която предварително сте поставили домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. Трябва да ги сервирате веднага, в противен случай ще се отпуснат и ще се превърнат в обикновени пържени тиквички. За соса, с който ще ги сервирате, счукайте скилидките чесън заедно с 1 каф.л. сол. Към тях добавете нарязания копър и разбъркайте. Накрая добавете киселото мляко и отново разбъркайте добре.

 

Кюфтета от тиквички

Необходими продукти:

2 ч.ч. тиквички, настъргани и отцедени много добре

1 шепа пресни зелени подправки - магданоз, копър, мента, нарязани

1 стрък зелен лук, нарязан

1/4 ч.ч. сирене фета, натрошено

1/2 ч.ч. брашно

1 яйце

сол и черен пипер на вкус

2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Смесете тиквичките с подправките, зеления лук, сиренето, брашното, яйцето, сол и пипер на вкус. Сгорещете олиото в тиган за пържене. Сложете по 1 с.л. от сместа с тиквичките в тигана и пържете до златисто-кафяво от двете страни - по около 4 мин. от всяка.

 

Гръцка мусака

Необходими продукти:

500 г кайма (телешка, агнешка, смес)

400 мл млени домати

1 с.л. захар

2-3 патладжана

2 картофа

1 глава лук

1 кубче телешки бульон

1/2 ч.ч. червено вино

подправки: сух риган, индийско орехче, канела, червен пипер, черен пипер, сол

зехтин

галета

За заливката:

1 ч.ч. кисело мляко

3 яйца

2 с.л. брашно

100 г крема сирене

малко фета сирене (по желание)

Начин на приготвяне:

Нарязваме патладжаните на тънки ленти и ги посоляваме. Оставяме ги 30 минути да се отцедят. През това време нарязваме лука на ситно и го запържваме в тиган, докато стане прозрачен. Прибавяме каймата и пържим, докато се запържи добре. Овкусяваме с подправките, които са на вкус, като може да ползвате лют или сладък червен пипер. Добавете виното и оставете да изври, а след това прибавете млените домати и захарта. Прибавете и бульона, и ако е необходимо - малко вода. Оставете ястието да звари, а след  това намалете и оставете да къкри, докато водата от доматите не изври и получим гъст сос. Докато сосът ври, запечете патладжаните в тавичка на фурната с малко зехтин за няколко минути, а картофите - измити, обелени и нарязани на тънки шайби - бланширайте за няколко минути във вряла вода. В тавичка сложете малко зехтин и половината от картофите, а отгоре половината от патладжаните. Отгоре разпределете каймата и завършете отново с ред патладжани и ред картофи. Подправете с щипка сол между пластовете. Върху вторите картофи поръсете 1-2 супени лъжици галета и малко зехтин и сложете във фурната да се пече на 200 градуса. През това време пригответе заливката. В купа разбийте яйцата с киселото мляко и брашнто, а после добавете и кремата сирене. Може да добавите и малко фета по желание. Извадете заврялото ястие, залейте го, намалете фурната на 180 градуса и пъхнете да се допече още 40 минути.

 

Пълнени тиквички по италиански

Необходими продукти:

2 големи тиквички

1 с.л. пармезан

1 с.л. нарязан магданоз

1 щипка босилек

1 малка глава лук

2 скилидки чесън

сол

1 с.л. заквасена сметана

сирене

домати

масло

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичките на колелца с дебелина десетина сантиметра. С лъжица ги издълбайте, за да се получи кошница, а средата запазете. Посолете тиквичките и ги натъркайте с чесън. В малко олио запържете нарязаните лук и чесън и средата на тиквичките, нарязана ситно. Добавете нарязаните домати и подправките, след което продължете да пържите, докато се изпари сокът от доматите. В охладената смес добавете пармезан и заквасена сметана. Подредете тиквичките в тава, която предварително сте намазали с масло, напълнете ги с плънката и печете 15 минути на 180 градуса. Поднесеге ги украсени с магданоз.

 

Палачинки с тиквички

Необходими продукти:

3 тиквички

1 ч.ч. прясно мляко

14 с.л. брашно

4 яйца

2 ч.л. бакпулвер

2 с.л. олио

 

За плънката:

200 г сирене

10 сушени доматчета

4 скилидки чесън

1/2 връзка копър

Начин на приготвяне:

Разбивате яйцата, заедно с прясното мляко, след което малко по малко добавяте брашното и бакпулвера, като разбърквате с вилица или тел за разбиване. Измивате тиквичките, почиствате ги, настъргвате ги и заедно с 1/2 ч.л. сол ги добавяте към сместа. Намажете дъното на плосък тиган с част от мазнината и загрейте добре. Сложете от сместа с лъжица на няколко места в тигана и загладете, така че цялата повърхност на тигана да се покрие с тънък слой от сместа. Печете за по 2-3 минути от двете страни, докато палачинката придобие апетитен златист загар. Готовите палачинки може да завиете със смес по ваш избор. В тази рецепта натрошеното сирене се разбърква с нарязаните на ситно сушени домати и копър и се добавят счуканите скилидки чесън.

 

Огретен от тиквички

Необходими продукти:

2 тиквички

5 яйца

1 морков

7-8 маслини без костилки

1/2 авокадо (по желание)

копър и други подправки на вкус

масло

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната. Намажете дъното на тавичка с масло. Рендосайте тиквичките и моркова. Смесете зеленчуците с маслините, копъра, яйцата и подправки на вкус. Изсипете в тавичката и печете около 40 мин. Поднесете с нарязано авокадо по желание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме