Летни рецепти с тиквички

Всички видове тиквички стават за ядене.

Бързо и вкусно

Полезни са за сърцето, стомаха и простатата

Ядат се и сурови

Тиквичката е царицата на зеленчуковия пазар в края на пролетта и през цялото лято. Вкусна, полезна, нискокалорична, тя може да се готви по всякакви начини – и като самостоятелно ястие, и в комбинация с други зеленчуци, сирене, яйца, месо. А може да се яде и сурова.

Тиквичките са богати на антиоксиданти, които подпомагат защитата на организма от болести и стареене. Те са отличен източник на витамини А, С и В-комплекс, както и на минерали като желязо, цинк, калий и манган. Богати са на витамин К, полезен за сърцето и кръвоносните съдове. Наличието на много фибри и ниското съдържание на калории ги превръща в чудесна храна за отслабване. Тиквичките са особено полезни при хипертония, катаракта, макулна дегенерация, атеросклероза, диабет, проблеми с простатата. 

Деликатес са големите ярко оранжеви цветове на мъжките екземпляри, които обикновено се приготвят панирани, може и с плънка от сирена и копър, извара и шунка или други комбинации. И женските цветове се консумират, но тъй като от тях може да се развие тиквичка, е по-добре да не ги късаме. Различават се по това, че мъжките имат единична дълга тичинка с цветен прашец в центъра на цветето и дълго, стройно стъбло, докато женските са с малка луковична област. Продават се на фермерските пазари и в някои хипермаркети. 

Пържените тиквички и тези на фурна са отлично мезе за бира и бяло вино. Обикновено се поднасят със сос от кисело мляко, счукан чесън и копър. Някои ги обичат поръсени с оцет и копър. 

Панирани цветове

Необходими продукти:
10 цвята от тиквички с по-дълги дръжки
2 яйца
2 с. л. брашно с връх
50 мл бира
сол
олио за пържене

Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете цветовете от тиквички. Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте с миксер двата жълтъка на твърда пяна с щипка сол. Към тях добавете бирата и брашното и разбийте пак. Посолете на вкус. Разбийте белтъците и ги добавете с леко разбъркване на 2-3 пъти. Сместа става обемна и пухкава. Загрейте олиото в по-дълбок съд с неголямо дъно, за да се получи пържене в маслена баня, след което намалете на средна температура. Хванете цвета за дръжката и потопете в пането, после пуснете в горещото олио за малко време, защото панировката е много фина и бързо покафенява. Обърнете да се зачерви от всички страни, докато се получи приятен златист загар. Готовите цветове подредете в чиния с домакинска хартия, която да поеме мазнината. Трябва да са на един ред, за да не се смачкат. 

Тиквички с ориз на фурна

Необходими продукти:
3 средни тиквички
3 глави лук
1 ч. ч. ориз
1 ч. л. червен пипер
сол, черен пипер
копър, магданоз
олио
3-3,5 ч. ч. вода

Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват на колелца или правоъгълници с дебелина половин пръст. Изпържват се леко без брашно. В същото олио се запържва нарязаният лук с малко сол и се добавя оризът, само да се намазни. Сваля се от котлона и се добавят червеният и черният пипер, нарязаните копър и магданоз. Разбърква се. Част от тиквичките се нареждат на дъното на тавата, отгоре – ориз, пак тиквички. Може на 2 или 3 реда. Завършва се с тиквички. Залива се с топлата вода и се пече 30 минути на 200 градуса и още 20 минути – на 180 градуса. 

Пълнени тиквички с кайма

Необходими продукти:
5-6 тиквички
500 г кайма
1 каф. ч. ориз
1 връзка копър
2 глави лук
4-5 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
2 настъргани домата
сол, черен пипер
олио

Начин на приготвяне:
Тиквичките се разрязват напречно и се издълбават като чашки. В олиото задушаваме лука, нарязан на ситно, вътрешността от тиквичките, ориза и каймата. Запържваме на слаб огън с червен пипер, наситнения чесън и копъра, малко от доматите и 1 каф. ч. вода, докато оризът набъбне. Пълним подредените в тава тиквички и ги поливаме с останалите домати и 2 каф. ч. вода. Печем на 180 градуса около 45 минути. Можем да ги сварим на умерен огън в тенджера, но тогава трябва да се похлупят с чиния, за да не излезе плънката. 

Огретен с тиквички

Необходими продукти:
5 тиквички
3 яйца
150 г сирене
5 с. л. кисело мляко
3 с. л. брашно
копър, магданоз
50 г масло
150 г кашкавал (по желание)
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Обелете тиквичките и ги настържете на едро ренде. Посолете и ги оставете в гевгир да се отцедят. В купа разбъркайте яйцата, натрошеното сирене, нарязаните копър и магданоз, киселото мляко, брашното, сол и черен пипер. Отцедете тиквичките с ръце и ги добавете в сместа. Разбъркайте. Излейте в тавичка и заравнете. Печете ястието в предварително загрята фурна на 200 градуса около 50 минути, докато добие златист загар. Сложете отгоре няколко бучки масло и по желание – настърган кашкавал, колкото да се стопи. 

Хит на седмицата

Хрупкави тиквички по гръцки

Необходими продукти:
4-5 тиквички
0,5 ч. ч. царевично брашно
0,5 ч. ч. бяло пшенично брашно
250 мл газирана вода
няколко кубчета лед
сол, черен пипер, червен пипер
олио за пържене

Начин на приготвяне:
Нарежете почистените тиквички по дължина на тънки ивици или на пръчици със страна 1 см. Накиснете ги за 15 мин. в купа с газираната вода и кубчетата лед. Смесете брашната и подправките. Докато загрявате мазнината, извадете тиквичките и ги подсушете с домакинска хартия, за да не пръскат. Оваляйте в брашнената смес, изтупайте ги и изпържете от двете страни. Сложете готовите тиквички за малко върху домакинска хартия, която да попие излишната мазнина. Можете да ги приготвите и във фурна – оваляните в брашната тиквички се подреждат върху намазнена хартия за печене и се поливат с тънка струйка олио. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто. Сервирайте топли с млечен сос с чесън и копър, може и малко майонеза, разбъркана в него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме