Любими рецепти идват от миналото

Караваджо, „Вечеря в Емаус”, 1601 г., изобразява вечерята на възкръсналия Христос с двама от учениците му.

Кръщават ястия на прочути хора

Някои ястия носят имена на известни хора, което не означава, че са ги готвили лично. Те просто са обичали да им ги приготвят или са били силно впечатлени, когато са им ги предложили изобретателни майстори на черпака. Така одобрените от височайшите особи рецепти преминали от дворцовата трапеза в менютата на гостилници и ресторанти и постепенно се разпространили по света, за да бъдат отпечатани в кулинарни книги и стигнат до домашната кухня. Gotvach.bg разказва за няколко такива ястия, над чиито имена едва ли някой се е замислял.

Понякога са приготвени набързо от остатъци

Може би си мислите, че яйцата по бенедиктински се наричат така, защото са ги яли монасите бенедиктинци, но не е така. Една сутрин, измъчван от махмурлук, борсовият посредник Лимуел Бенедикт посетил ресторанта в хотел „Уолдорф”. Той си поръчал закуска, включваща препечен хляб, бекон, яйца на очи и холандски сос. Оскар от Уолдорф бил впечатлен от поръчката му и я включил в менюто на ресторанта, като обогатил ястието и го кръстил на името на посетителя.

Пица „Маргарита” е кръстена на Маргарита Савойска, съпруга на неаполитанския крал Умберто I. Тя поканила в резиденцията си прочут майстор на пици и останала силно впечатлена от пицата с цветовете на италианското знаме - с червени домати, моцарела и пресен босилек. Оттогава пицата носи нейното име.

„Бьоф Строганов” е свързан с името на граф Александър Григориевич Строгонов (1795-1891). В края на едно пиршество, давано от графа, пристигнал царският посланик. Съобразителен готвач събрал телешките изрезки, запържил ги и ги залял със сметана.

Според датска легенда Наполеон опитал за първи път в двора на техния крал сладкиш от многолистно тесто и пълнеж, харесал го и помолил за рецептата. Оттогава готвачът му го приготвял всяка вечер. Според друга легенда сладкишът няма нищо общо с историческата личност, а името му идва от израза a la Napoli, т. е. „по неаполски”, защото италианският град бил прочут със сладкишите си. С течение на времето французите изменили името му и той станал „Наполеон”.

Пица „Маргарита”

Необходими продукти:
За тестото
225 г. брашно
1 ч. л. суха мая
1 ч. л. сол
6 с. л. хладка вода
зехтин

За покритието
6 домата
175 г. моцарела
сол, черен пипер, босилек
зехтин

Начин на приготвяне:
Пресейте брашното със солта в купа и добавете маята. Направете кладенче в центъра и изсипете водата и олиото. Замесете меко тесто и го оставете на топло място за един час. Премесете още веднъж и го разточете на тънка кора. Прехвърлете в намазнена тава. Нарежете доматите на кръгчета и наредете върху тестото, върху тях сложете резените моцарела. Поръсете с черен пипер и сол, босилек и малко зехтин. Изпечете в загрята на 230 градуса фурна за 15-20 минути.

Яйца по бенедиктински

Необходими продукти:
4 яйца
4 резена шунка
2 малки кръгли хлебчета
125 мл сметана
125 мл майонеза
1 ч. л. сос от хрян
по няколко стръка мащерка, босилек, див чесън, на ситно
сол, черен пипер 

Начин на приготвяне:
В сметаната и майонезата се смесват подправките. Затоплят се, но се внимава да не заврат. Питките се разрязват на две и се препичат на грил. Върху препечените питки се слага по парче от шунката и пак се слага върху грила, за да се стопли. През това време се приготвят яйцата. Във вряща вода се слага малко оцет. Яйцата бавно се прибавят към врящата вода за около 3 минути, след което се вадят с решетъчна лъжица и се отцеждат добре. Върху топлата питка с шунка се слага по едно вряло яйце.

Бьоф Строганов

Необходими продукти:
500 г. телешки шол
2 глави лук
200 г. гъби
2 с. л. брашно
50 г. масло
50 мл бяло вино
50 мл доматен сок
150 мл течна сметана
пипер меланж
сол 
мащерка или други зелени подправки

Начин на приготвяне:
Нарежете месото на жулиени. Поръсете с брашното и пипера, разбъркайте и оставете така да престои. В тиган с разтопено масло запържете месото до златисто от всички страни, като го слагате на порции. Извадете месото в чиния, а в мазнината запържете лука и гъбите - отново до златисто. Залейте с виното и оставете да се изпари, като разбърквате често. Добавете доматения сос и бъркайте до сгъстяване. Върнете месото при останалите продукти и посолете. Залейте ястието със сметаната и разбъркайте отново добре. След това го свалете от котлона и го поръсете със зелени подправки. Бьоф Строганов се сервира обикновено с гарнитура от варен ориз.

Сладкиш „Наполеон”

Необходими продукти:
2 листа (1 пакет) бутер тесто
1 л прясно мляко
1 пакетче масло 125 г.
1 пакетче нишесте ванилия
1 ч. ч. плюс 3 с. л. захар
3 яйца
5 с. л. брашно
500 мл сладкарска сметана
4 ванилии или 1 капсула есенция

Начин на приготвяне:
Сложете млякото и чашата захар в тенджера да заврат на слаб огън. През това време разбъркайте с миксер нишестето, брашното, яйцата, 2 ванилии и 100 мл от сметаната. Като заври млякото, изсипете сместа вътре и бъркайте до гъст крем. Свалете от котлона и оставете да изстине напълно. Покрийте с опаковъчно фолио, за да не хваща коричка. Изрежете два кръга от тестото по размера на тавата или чинията, в която ще редите тортата, и ги изпечете. Изрезките също се изпичат. Като са готови блатовете, ги разрежете още топли през средата, за да се получат общо 4 кръга. Като поизстине кремът, разбийте с миксер до гладко омекналото на стайна температура масло с 3 с. л. захар. Към него постепенно добавете изстиналия крем. След като се смеси напълно, в друг съд разбийте останалата сметана с другите 2 ванилии. Добавете я на части към крема, като бъркате внимателно с тел. След това редете блат, крем, блат, крем. Слагайте щедро крем, корите го попиват. Накрая последният пласт е крем и върху него се натрошават изрезките. Ако редите в чиния, сложете от тях и отстрани на тортата. Покрийте сладкиша с опаковъчно фолио или я сложете в кутия и я приберете в хладилника до следващия ден. Наредете шунката върху половинките от хлебчето, отгоре разпределете морковената смес. Запечете за 8-10 мин. в нагорещена фурна. Направете сос от киселото мляко, лимоновия сок, остатъка от зеления лук и подправките. Вече изпеченият бургер се поръсва със соса и със ситно нарязана краставица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме