Любимите рецепти на Айзък Карю

Бившият на Дуа Липа е професионален готвач и модел

Книгата му „Мръсните чинии“ съдържа 100 бързи рецепти

Айзък Карю може би нямаше да е толкова известен, ако не беше гадже на британската поп певица с албански корени Дуа Липа. Двамата започват връзка през 2013-а, разделят се за няколко месеца след 4 години, но после пак се събират и са заедно до юни 2019 г., когато скъсват окончателно.

Закалката на Айзък Карю като готвач е още от детските му години, защото и баща му, и дядо му работят в ресторанти и на него му се налага да мие купища чинии и зеленчуци в кухнята. Той получава професионално образование за кулинар и това му дава възможност да работи в едни от най-добрите ресторанти по света, включително при прочутия Гордън Рамзи. Гуруто на кулинарите от висша класа е вдъхновител на първата готварска книга на Карю „Мръсните чинии: 100 бързи и вкусни рецепти“.

Очарователният младеж се подвизава не само около печките, а и като модел. Той участва в рекламни кампании на Dior, Mercedes, Azzaro и други луксозни брандове, което го прави още по-популярен сред почитателите на изисканата храна и добрия външен вид.

Поширана сьомга със салата „Нисоаз“

Необходими продукти:
180 г сьомга на човек
зеленчуков бульон (готов или от сварени и прецедени 2 моркова, 1 глава лук, дафинов лист, 2 с.л. бяло вино, черен пипер)
За салатата:
1 кръгла салата
2 кокоши яйца (4 пъдпъдъчи)
3 картофа
6 чери доматчета
1 чушка
300 г зелен фасул
1 малка глава червен лук
4-5 маслини без костилки
1 консерва аншоа
За дресинга:
4 с.л. зехтин
1 скилидка чесън на ситно
2 ч.л. дижонска горчица
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
олиото от аншоата
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Почистете сьомгата от кости и кожа. Загрейте зеленчуковия бульон на слаб огън и сложете в него рибата. Потопете я цялата. Тънкостта е да държите течността под точката на кипене – на 95 градуса. Ако поширате на котлон, месото трябва да се готви 8-10 минути, ако е във фурна – на 200 градуса за 15 минути. За салатата сварете картофите, яйцата и зеления фасул, ако не е от консерва. На дъното на чиния за сервиране подредете листата от салата, върху тях – варените картофи, зеления фасул, чушката на швици, доматите, разрязани на две, яйцата на четвъртини (пъдпъдъчите – на две). В средата сложете рибата, отстрани – аншоата, отгоре – лук на полукръгчета и нарязани маслини. Залейте всичко със смесените продукти за дресинга. Сервирайте, докато рибата е гореща. 

Канелони от тиквички

Необходими продукти:
2 тиквички
100 г спанак
150 г сирене рикота или крема
250 г кайма
1 яйце
250 г доматен сос
200 г кашкавал
1 ч.л. червен пипер
сол, черен пипер, чубрица

Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват на много тънки ленти. Спанакът се размразява или бланшира – ако е суров, и се отцежда от водата. Омесват се каймата, сиренето, яйцето, спанакът и подправките. Върху всяка лента сложете по 1 ч.л. от сместа и навийте на руло. На дъното на тавичка сипете доматения сос и подредете рулата. Отгоре настържете кашкавала. Печете на 160 градуса 35-40 минути. 
0647-3

Лингуини с морски дарове

Необходими продукти:
300 г паста Лингуини
250-300 г морски дарове (скариди, миди, месо от раци)
3 с.л. зехтин
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
400 г домати от консерва
1 л пилешки бульон
магданоз
сол, черен пипер
лимон за сервиране

Начин на приготвяне:
В голям съд загрейте зехтина и запържете нарязаните на ситно лук и чесън. Прибавете червения пипер, нарязаните домати, разбъркайте и налейте горещия бульон. Когато заври, намалете огъня и добавете пастата. Варете около 8 минути, като разбърквате от време на време. Прибавете морските дарове и варете още 3 минути. Накрая овкусете със сол и черен пипер. Поднесете с наситнен магданоз и резенчета лимон. 

Тарт „Татен“

Необходими продукти:
1,5 кг ябълки
120 г масло
150 г кафява захар
За тестото:
220 г брашно
120 г студено масло на кубчета
3-4 с.л. ледена вода
2 щипки сол

Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното и солта, добавяме студеното масло и с вилица или пръсти размесваме, докато стане на трохи. Добавя се водата по малко и тестото се оформя на топка. Увива се във фолио и се оставя в хладилника за 30 минути. Може да се използва и готово бутер тесто. Ябълките се обелват, нарязват на четвъртинки и изчистват от семките. Дъното на тиган с диаметър 26-28 см, който може да се слага във фурна, се намазва с другите 120 г масло. Поръсва се равномерно със захарта и отгоре се подреждат ябълките. Тиганът се слага на умерен котлон. Маслото и захарта се разтопяват и се готвят 15-20 минути, докато се карамелизират. През това време фурната се загрява на 190 градуса. Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност на кръгла кора, малко по-голяма от диаметъра на тигана и дебела не повече от 1 см. Когато ябълките с карамеления сос са готови, тиганът се отстранява от огъня и тестото се пренася върху тях. Ръбчетата се подпъхват между стената на тигана и ябълките. Тестото се надупчва с нож на 2-3 места, за да излиза парата и да не се издуе. Тиганът се слага в загрятата фурна и тартът се пече 30-35 минути, докато тестото придобие златист цвят. Изважда се и се оставя 5 минути, след което стените на тарта се отлепват от тигана с помощта на шпатула. Отгоре се слага чинията за сервиране и сладкишът се обръща бързо. Поръсва се с останалия по дъното карамел и се сервира горещ. Сладкишът може да се направи и с други плодове. 

В кухнята на известните

Салатата не е лесна работа

Има салати, за които много народи претендират, че са техни – „Руска“, „Оливие“, картофена, но „Нисоаз“ не може да бъде друга, освен френска. Тя произхожда от района на Ница и има различни варианти. Общото е, че се използват листа от кръгла салата, риба (най-често тон, но може и друга), аншоа, варени яйца, лук шалот, маслини, домати. Някои слагат още варени картофи, зелен фасул, чушка. Салатата се реди, не се разбърква. Най-отдолу са листата от салата, останалите продукти се слагат или на купчинки едни до други, или на пластове едни върху други, като рибата е в средата. Дресингът е задължителен, а той не е истински „Нисоаз“, ако в него няма дижонска горчица, зехтин и пресен лимонов сок. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме