Любимите рецепти на Бате Енчо

Актьорът е майстор на сушито, но обича италианска кухня

Кой не знае Бате Енчо, кой не е чувал за него... Хиляди пораснали вече деца го помнят като атрактивния водещ на тв предаването “Кой е по-по-най». Неотдавна той ни изненада с участието си в “Маскираният певец» като Звездата, въпреки че е... куклен актьор.

“Това предаване беше голямо предизвикателство - казва Бате Енчо, чието истинско име е Енчо Данаилов. - Най-хубавото е, че имаше осигурени уроци по солово пеене. Сега се чувствам по-уверен, когато пея, получих много нови знания. Екипът беше на световно ниво. Чувствах се наистина като звезда.»

А би ли опитал в друг телевизионен формат? Да, сега вече има самочувствието за “Като две капки вода”, макар да знае, че би било трудно.

От 22 години Бате Енчо е художественият ръководител на единствения лунапарк в София - “Боби&Кели». Паркът е построен през 1998 г. под името “Патиланци» и целогодишно забавлява вече второ поколение деца. Има 2000 кв. м закрита и 3200 кв. м открита част, където освен влакчета, въртележки, падащи кули, гондола, батути, джунгли и още куп атракциони, се случват най-веселите рождени дни. Актьорът организира всички анимации, а повечeто води лично.

“Тази година сме подготвили много подаръци и забавления. Собствениците на лунапарка са италианци и още през февруари започваме с венециански карнавал за малки и големи, а по случай годишнината на парка всички ще получат големи намаления - следете ни във фейсбук», съветва Бате Енчо.

От април на сцената на “Боби&Кели» ще стартира детска програма “Часът на Бате Енчо», форматът е по негов сценарий и е добре познат. Децата ще имат възможност да се изявят с танц, песен или стих, а най-добрите ще получат награди и участие във финала.

Колкото до актьорската си професия, винаги усмихнатият любимец на хлапетата признава, че досега не е играл сериозна роля. “Ще чакам да ми предложат. Само да не изпопадат зрителите от смях», майтапи се той.

Актьорът е известен и с това, че знае японски език, популяризира игри и песнички от Страната на изгряващото слънце. А обича ли суши? “Най-много харесвам “Рамен” и “Якитори”. Майстор съм на “Якитори” (вид японски пилешки шишчета - б. а.) Имах участие в Street Food & Art Festival “Кино и Храна” във Варна, Пловдив и Бургас. Показвах японски игри и демонстрирах как се прави “Якитори”.

Въпреки това актьорът признава, че се е влюбил в италианската кухня, а ястията, които поставя на първо място, са биголи с патешко рагу, полента (качамак) във всичките є варианти - крем и на скара, и риба по средиземноморски. За италианските ястия му е помогнал много шеф Борис, един от най-младите ни шеф готвачи, носител на множество международни награди, който върти автентичен италиански ресторант в лунапарка.

“Вкусната храна е част от забавлението”, смее се Бате Енчо и не пропуска да даде един съвсем сериозен съвет: да не изхвърляме, а да оползотворяваме изостаналите продукти. Това е световно движение и се нарича Food Waste.

 

Полента на скара

Необходими продукти:

100 г. царевичен грис за качамак

500 мл вода

щипка сол

щипка черен пипер

3 с. л. зехтин

стрък розмарин

салвия

 

Начин на приготвяне:

Овкусявате зехтина с розмарин и салвия. Загрявате водата в голяма тенджера. След като заври, се изсипва грисът, като се разбърква внимателно, за да не стане на бучки. Полентата се вари, докато се сгъсти, като се разбърква постоянно. Когато започне да се отлепва от краищата на тенджерата, се маха от огъня и се посолява леко. Може да експериментирате и с малко настърган пармезан, преди да махнете от котлона. Изсипвате качамака в плитка тава, намазана с олио, или върху хартия за печене, изглаждате повърхността и оставяте да се охлади добре. Когато полентата се втвърди, нарязвате на парчета, като пържолки. Хубаво загрявате скарата или грил тигана. Печете около 5 минути от всяка страна. Гледайте внимателно да не изгорят. След това ги поставете в чинията за сервиране и докато са горещи, ги намажете със зехтина, ароматизиран с розмарин и салвия, с четка. Обърнете и намажете от другата страна. Поднася се топло, но и като изстине е вкусно.

 

Пържени моркови

Необходими продукти:

5-6 моркова

три вида мазнина по избор

Начин на приготвяне:

В голям тиган затоплете мазнината (например - зехтин, олио, краве масло или олио, свинска мас, краве масло). Сложете малко сол. Морковите се почистват от кората. Нарязват се на кръгчета. Количеството е колкото да покрие дъното на тигана. Пържете на средно силен огън и разбърквайте от време на време. Това е лесна Food Waste рецепта. Можете да използвате морковите като гарнитура или да ги добавите в друго ястие.

 

Риба по средиземноморски

Необходими продукти:

1 бяла риба по ваш избор, по-голяма, или почистени филета

6-8 чери домати

големи каперси с дръжки

черен пипер

зехтин

Начин на приготвяне:

Разполовете рибата по дължина. Махнете главата и средната кост. В тава за печене постелете хартия или фолио с лъскавата страна нагоре. Намажете със зехтин, за да не залепне рибата. Подредете я с леко разстояние между парчетата. Лекичко поръсете с черен пипер, сложете и 2-3 каперса. Подредете наоколо, близо до рибата, разрязаните на половинки чери доматчета и каперси. Намажете всичко това със зехтин, най-добре с четка. Пече се на 200-220 градуса според вида на фурна. След около 20 минути е готово.

 

Бъркани яйца - спаси храна

Необходими продукти:

6, 8 или 10 яйца

обезкостено печено или пушено пиле

крайчета от колбаси и пастърма

различни малки парченца сирена

пържени моркови (от последната рецепта)

Начин на приготвяне:

Яйцата се счупват в купа, без да се разбъркват. Когато се загрее мазнината, се слагат да се затоплят продуктите за готвене. Може и малко да се запържат по преценка на готвещия и в зависимост от продукта. Разбъркването на яйцата е цялата магия. Можете да използвате решетъчна бъркалка. Целта е да се получи шарена, “мокричка” бъркано-яйчена продукция. За целта се засилва огънят, преди да изсипете яйцата при другите продукти, а после се намалява. Бъркате и дебнете да уцелите момента за готовност. Който не обича рохки яйца, може да си ги изпържи така, както му е вкусно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме