Любимите рецепти на Боби Флей

Боби Флей пробива в кулинарията по американски – с бургери. 

Единствен от готвачите има звезда в Алеята на славата в Холивуд

Скандалите му с колеги са рекламен трик

Боби Флей е живото доказателство как от помощник-келнер човек с амбиция и талант може да стане един от най-богатите готвачи в света. В момента състоянието му се оценява на 30 млн. долара, а годишната му печалба е 9 млн. долара.

56-годишният готвач е роден в Ню Йорк. Тласък в кариерата му дава неговият баща, който в началото на 80-те години на миналия век е мениджър в небезизвестния нюйоркски ресторант Joe Allen. Той назначава Боби за помощник-келнер, без да го пита дали иска, след като той напуска училище на 17 години. Не след дълго го повишават на помощник в кухнята. Там талантът му е забелязан от самия Джо Алън, собственик и основател на заведението. Той плаща обучението му във Френския кулинарен институт в Манхатън.

Боби Флей отваря първия си ресторант - Mesa Grill, през 1991 г. Две години по-късно печели престижната награда за талантливи готвачи под 30-годишна възраст. През същата година отваря второто си заведение, Bolo. Почти десетилетие след това създава и втория Mesa Grill в Лас Вегас, бистро-бар Americain, трети ресторант Mesa Grill на Бахамските острови и още няколко престижни заведения. Негова запазена марка са пържолите на скара и хамбургерите.

Досега проспериращият готвач е издал 9 книги, има собствена колекция съдове за готвене, марка за подправки и сосове. Впечатляващи са участията му в повече от 20 телевизионни кулинарни предавания, сред които Grill it! и Beat Bobby Flay. Те го превръщат в истинска звезда на малкия екран, получила и своето признание – звезда в Алеята на славата в Холивуд през 2015 г. Флей е единственият готвач, на когото е оказана такава чест. 

Освен с таланта си, майсторът на грила е известен и с това, че често вдига скандали на други прочути кулинари. Такъв е японският готвач Масахару Маримото, с когото се състезават в предаването Iron Chef.

Дългогодишна е враждата му с Гордън Рамзи. Двамата редовно се заяждат в публичното пространство и дори се предизвикват на кулинарен дуел. Такъв досега не се е състоял и мнозина подозират, че „кавгите“ им са само рекламен трик.

Хрупкав „кокосов“ ориз

Необходими продукти:
1 ч.ч. кокосово мляко, неподсладено, пълномаслено 
1 ч.ч. вода
2 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
2 ч.ч. дългозърнест ориз
1/2 ч.ч. ситно нарязан зелен лук, плюс още за гарнитура
1/4 ч.ч. рапично масло

Начин на приготвяне:
Сложете кокосовото мляко, водата, солта и черния пипер да заврят на силен огън. Разбъркайте вътре ориза и го оставете да заври. Намалете топлината до средно ниска, покрийте и варете 18 минути или докато течността се абсорбира и оризът омекне. Свалете съда от котлона и го оставете покрит 5 минути. Разстелете ориза на равномерен слой върху голям лист, охладете го напълно. Загрейте маслото в голям чугунен тиган на силен огън. Добавете ориза, смесен с лука, и с помощта на тежка метална шпатула незабавно го притиснете в тигана, докато отгоре се изравни. Гответе, без да разбърквате, 4-5 минути или докато дъното стане златистокафяво и хрупкаво. Обърнете ориза и отново натиснете здраво отгоре. Гответе още 4-5 минути. Сервирайте поръсен с лук.

Бургер от Лос Анджелис

Необходими продукти:
180 г говежда кайма (от врат, плешка)
сол, черен пипер
олио
1 лист сирене „Монтерей Джек“ или чедър
1/2 авокадо
1/2 малка глава лук
1 люта чушка, на ситно
1 лайм – сокът
кориандър, нарязан
1 лист от салата
1 дебело колело домат

Начин на приготвяне:
Оформете от каймата кюфте с дебелина не повече от 2 см. В средата му направете вдлъбнатина с палеца, за да не се надуе. При печенето тя ще се изравни. Загрейте грила или грил-тигана. Намажете кюфтето с олио, посолете и подправете с черен пипер. Изпечете го от двете страни до златисто и леко отпечатани ребрата на грила – около 7 минути. Не го натискайте с лопатка. Минута преди да е готово, сложете отгоре лист сирене за бургери. Шеф Флей предпочита чедър. Сложете бургера върху половината хлебче, върху него – смес от нарязаните на кубчета авокадо и лук, подправена с лютата чушка, сока от лайм, кориандъра, сол и пипер. Върху това сложете лист от салата (в Лос Анджелис не използват за бургерите айсберг), 1 дебело колело домат вместо кетчуп и другата половинка от хлебчето. 

Печено агнешко бутче с горчица и билки

Необходими продукти:
1 агнешко бутче, обезкостено 
1/2 ч.ч. дижонска горчица 
1 и 1/2 ч.ч. билкова паста (по-долу) 
сол на едри кристали, черен пипер 
2 с.л. зехтин 
дебел конец
За билковата паста
10 скилидки чесън 
4 филета аншоа 
1/2 ч.ч. копър
2 ч.ч. магданоз 
мащерка, розмарин, риган, мента 
1/4 ч.ч. каперси 
2 с.л. сос Уорчестър 
1 лимон – сокът

Начин на приготвяне:
Пасирайте всички съставки за билковата паста в кухненски робот. Извадете месото от хладилника 1-2 часа преди готвене. С остър нож направете диагонални разрези откъм кожата. Подправете го обилно със сол и черен пипер от двете страни. От вътрешната страна нанесете обилен слой горчица и върху него – билковата паста. Внимателно навийте агнешкото и го завържете на 5 места с конеца. Билковата паста, която изтече, втрийте в набраздената страна, като я вкарате във всички малки процепи за допълнителен вкус. Поставете съда за печене на силен огън и добавете зехтина. Запечатайте агнешкото до златисто кафяво, приблизително 2 минути. Обърнете го от всички страни. След като се запече, поставете съда в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете приблизително 50 минути (за средна готовност). Извадете рулото от фурната и оставете да си почине поне 15 минути. Махнете конците и го нарежете на порции. 

Салата Колсло

Необходими продукти:
1 глава зеле, на ситно
2 големи моркова, на ситно
3/4 ч.ч. майонеза
2 с.л. заквасена сметана
2 с.л. настърган лук
2 с.л. захар (или на вкус)
2 с.л. бял оцет
1 с.л. горчица
2 с.л. листа от целина
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Смесете зелето, морковите и целината в голяма купа. Разбийте майонезата, заквасената сметана, лука, захарта, оцета, горчицата, солта и черния пипер и ги добавете към зелевата смес. Разбъркайте добре.

Печенето на месо е изкуство

Боби Флей е известно име в кулинарните среди, особено отвъд Океана. Има вериги от ресторанти, но най-голяма слава печели с телевизионните си участия в различни готварски шоута по Food Network. Смятат го за един от най-големите майстори на грила. Ето няколко негови съвета.

Извадете свинското месо от хладилника поне 30 минути преди готвене, за да позволите вътрешната температура да се повиши, така че да се готви равномерно. Върху грила или грил-тигана не го натискайте и не го дупчете с вилица. Обърнете го само веднъж. След като го опечете, оставете го 5 минути да почива, преди да го нарежете и сервирате. Това позволява на соковете да се преразпределят, така че да не изтекат в тавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме