Любимите рецепти на Борис Стойнов

Борис обича да помага на майка си Лидия.

Малкият певец ще помни винаги прегръдката на Хосе Карерас

Борис Стойнов е само на 10 г., но вече е известно име сред фолклорните изпълнители. Роден е и живее в София. Още на 4 години започва да танцува в ТА “Здравец”, а година по-късно е запленен и от народното пеене. Едва 5-годишен излиза на сцената със солови изпълнения и усеща любовта на публиката. Влечението към музиката малкият певец е наследил от родителите си, които винаги са го подкрепяли във всичко.

Първият учител по народно пеене на Борис Стойнов е народният певец Венцислав Пенев. Печели първите си златни медали още на 6 години и получава покани за участия в чужбина. Гласът му се чува в Сърбия, Македония, Албания, Турция и Италия. В различните държави изпълнява любимите си шопски песни и вижда сълзи в очите на публиката, съпроводени от силни аплодисменти. Казва, че в такива моменти се чувства горд българин. Той е носител на над 20 медала от национални и международни фолклорни конкурси, както и лауреат на Специалната награда на журито на фестивала “Шопска песен”. През 2019 г. младата надежда печели първо място на фестивала с конкурсен характер “С песните на Павлина Горчева” в Перник.

На 6 години се явява на прослушване и е приет в Детския радиохор на БНР. Застава в редиците на хора и с интерес изучава репертоара, който му харесва много. Така установява, че може да пее не само фолклорни песни, но и класически. Не знае кой стил му харесва повече, но е сигурен, че песента прави живота му хубав. Споделя, че най-незабравимите му моменти са два. Първият е, когато поднася цветя на народната певица Лиляна Галевска на едно нейно участие, а тя му подава микрофон и го подканва да изпълнят заедно песента “Дреме ми се, лега ми се”. Вторият е през 2019 г., когато посреща в България знаменития Хосе Карерас. “Аз му поднесох българска роза за добре дошъл, а получих от него една топла прегръдка, която ще помня винаги”, казва Борис.

С майчина помощ

Домашни гозби за всеки вкус

Принудителната изолация накара много семейства да извадят позабравените тетрадки със стари рецепти и да се запретнат дружно да приготвят прехраната на фамилията. Семейството на малкия народен певец Борис Стойнов не прави изключение. В менюто му присъстват гозби със свинско, пилешко, кайма, супи, таратор, както и много зеленчуци във вид на салати. Въпреки че майка му Лидия е адвокат, двамата с нея намират време да танцуват заедно и да готвят. Борис участва активно в приготвянето на салатата и най-вече в дегустацията на всичко, приготвено от мама.

Птичето месо е особено подходящо за този сезон, когато започват летните горещини и организмът има нужда от по-лека и лесно смилаема храна. Не е случайно, че на задаващия се Петровден (29 юни) по традиция се готви тъкмо пиле.

Мераклийски тутманик

Необходими продукти:
За тестото
800 г. брашно
3 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. ч. топла вода
10 г. мая
3 с. л. олио
1 с. л. захар
2 ч. л. сол
За плънката:
600 г. сирене
300 г. извара
3 яйца
малко олио
масло за намазване
Начин на приготвяне:
Замесва се тесто от яйцата, киселото мляко, водата с шупналата мая, захарта, солта, брашното и олиото. Слага се брашно, докато спре да лепне по ръцете при месене. Готовото тесто се оставя да втаса за около 40 мин. През това време се прави смес от сиренето, изварата, яйцата и малко олио. След като тестото втаса, се разделя на три топки. От всяка се точи дебела кора, която се маже обилно с разтопено масло. Върху всяка кора се слага от сместа и корите се редят една върху друга. След това се навиват на руло, което се реже на две. Всяко от тях се усуква, като по този начин се и разтяга, и се подрежда в тавата за печене. Отново се оставя да втаса и се пече на загрята фурна 180 градуса около 90 мин.

Печено пиле върху шише с бира

Необходими продукти:
1 пиле, по-голямо
1 бутилка с бира
масло
червен пипер
джоджен
сол
куркума
Начин на приготвяне:
Пилето се намазва със сол, червен пипер, джоджен, малко куркума и масло. Така намазано се нанизва на пълна отворена бутилка с бира, в която може да се сложи стрит пилешки бульон. Слага се в по-дълбока тава за печене, в която може да се наредят обелени картофи и други зеленчуци с малко мазнина и сол. Пече се на 200 градуса около час и половина.

Пълнени свински котлети

Необходими продукти:
4 свински котлета
2 кисели краставички
100 г. бекон
200 г. кашкавал
1 глава кромид лук
1 ч. ч. домати от консерва
1 каф. ч. бяло вино
3-4 скилидки чесън
1 каф. ч. олио
2-3 с. л. брашно
сол, ситно нарязан магданоз и млян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Котлетите се прорязват напречно, но не до края, така че да се получи джоб. Начукват се, осоляват се, напръскват се с вино и се завиват с фолио. Оставят се да престоят така 10-15 минути, през което време се подготвя плънката, като в малко олио се задушават нарязаните на ситно лук, чесън, бекон и кисели краставички. Прибавят се и подправките. Пържолите се напълват със сместа, забождат се при отвора с клечки за зъби и се подреждат в тава. Смесват се олиото, намачканите домати и брашното и със сместа се залива месото. Пече се в умерена фурна и малко преди окончателното изпичане почти готовите котлети се покриват с нарязания на тънки филийки кашкавал. Допичат се още 5-10 минути.

Торта “Обич”

Необходими продукти:
За крема
600 мл прясно мляко
150 г. захар
2 яйца
1 ванилия
2 с. л. брашно с връх
250 г. масло
За блата:
4 яйца
150 г. захар
130 г. брашно
40 мл олио
1 бакпулвер
сок от компот за поливане
Начин на приготвяне:
Сварява се млечен крем от прясното мляко, захарта, ванилията, яйцата и брашното. Оставя се да изстине. Маслото се разбива с миксер, докато побелее. Към него се прибавя постепенно изстиналата млечна смес. Сместа за блата (без сока от компот) се разделя на две или три части и от всяка се пече блат. Когато изстинат, всеки се полива с малко компот и се намазва с крема. Между блатовете може да се сложат плодове или ядки. Оставя се в хладилника за няколко часа да се охлади. Може да се използват бишкоти или готов блат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме